Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния купува още 20 изтребителя F-16

[post-views]
Още три изтребителя F-16, купени от Норвегия, пристигнаха в Румъния

13-Romania-F-16Румъния има намерение да закупи още 20 изтребителя F-16, съобщиха световните агенции. Правителството на страната предложи през 2017 г. за отбрана да бъдат отделени 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Парламентът и висшият съвет за отбрана одобриха решението. Така Румъния стана една от страните, които са изпълнили препоръката на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на военните разходи на 2 на сто от БВП.
Плановете ни са през тази година да се финализира решението да придобием още 20 изтребителя F-16, заяви румънският министър на отбраната Бенямин Лес пред парламента в средата на февруари. През септември 2013 г. Румъния закупи от Португалия 12 употребявани F-16. Стойността на сделката е 181 млн. евро или 203 млн. щатски долара. Досега страната е получила 9 машини. Очаква се до края на 2017 г. в Румъния да пристигнат и останалите три.
По думите на министъра на отбраната пред парламента, освен тези 12 F-16, страната има нужда от повече изтребители, за да засили способностите на своите военновъздушни сили. Намерението ми е решението да имаме още 20 самолета F-16 да се финализира тази година, обяви той. 
Румъния възнамерява да закупи тези изтребители от САЩ. Министърът на отбраната допълни пред депутатите, че всички подробности по сделката ще бъдат обявени своевременно.
Девет от 12-те изтребителя са единични F-16AM, а другите три са двуместни – F-16BM. Те са закупени чрез компанията „Ромтехника“ по програмата за мирни Карпати, чрез трансфер, одобрен от американското правителство.
Министър Лес разясни в парламента и състоянието на румънския проект за модернизация на военния флот на страната. По думите му, планираното придобиване на четири корвети Damen Sigma 10514 за 1,6 млрд. евро трябва да бъде отменено, тъй като „незаконната процедура не може да бъде одобрена от парламента“. Той обаче добави, че скороще бъде обявен нов търг за корабите, тъй като „нуждите на военноморските сили са високи“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани