Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Груди Ангелов: Ще обучаваме служители по антитероризъм

[post-views]
Генерал-майор Груди Ангелов: Ще обучаваме служители по антитероризъм

6-grudi-vaРоден е на 10 септември 1965 г. в Хасково. Завършва ВНВУ „В. Левски” – Велико Търново през 1987 г., ВА „Г. Ст. Раковски” през 1996 г. и Сухопътен колеж по отбраната на САЩ – Карлайл, Пенсилвания, САЩ през 2007 г. 
Започва офицерския си път като командир на мотострелкови взвод. Преминава през различни длъжности като командир на механизиран батальон, заместник-командир на 9 бронетанкова бригада, началник на отдел в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. От 2016 г. е началник на ВА „Г. Ст. Раковски”. 
Бил е заместник-национален представител на първия български контингент в Ирак през 2003-2004 г.
Владее английски, испански, италиански и руски език. Женен, с две деца.

– Г-н генерал-майор, Военната академия празнува своята 105-годишнина. Какво от историята й предизвиква най-голяма гордост във вас, в командно-преподавателския състав, в обучаваните?
– Всичко във ВА „Г. Ст. Раковски” е повод за гордост! Като започнем още от самия район, сградите, това, че 105 години академията е стожер на военното образование. Дори не само на военното, защото също така е възпитавала и продължава да възпитава лидери за държавната и местната администрация в областта на националната сигурност. Да не пропускаме и факта, че много членове на правителството, министри, министър-председатели в миналото, а и настоящият президент са завършили ВА „Г. Ст. Раковски”. Това наистина е повод за гордост!

– Кои от образователните традиции на миналото са още живи и продължават да се прилагат в днешната система за обучение на слушателите, студентите, курсистите?
– Както знаете, миналата година Военната академия беше класирана на второ място в направление „Национална сигурност”, а на първо място – в образователно направление „Военно дело”. Това е факт. От Балканската война, през Първата световна война, Втората световна война, тук са се подготвяли наистина образовани офицери. От ВА „Г. Ст. Раковски” са излизали завършени лидери. Академията продължава и днес да произвежда такива лидери, не само във военното дело, както споменах, но и в направление „Национална сигурност”. Повод за гордост е, че ВА „Г. Ст. Раковски” е привлекателно място и за обучение на чужденци. В момента във факултет „Национална сигурност” имаме двама чуждестранни офицери. Единият е от Китайската народна република, другият – от Република Македония. Имаме и предложение от академията на Бундесвера за обмяна на военнослужещи. ВА „Г. Ст. Раковски” има 15 магистърски програми. Малка част от тях са в направление „Военно дело”. Повечето са в направление „Национална сигурност”.
 

6-va-pametnik-ne-rqzan– Какви са нововъведенията в дейнността на академията през последната година?
– Аз съм отскоро тук, бях назначен на 28 ноември 2016 г. Но това, което правят колегите от факултетите, от основните звена е, че работят по програмата за антитерористична дейност. Имаме разработена магистърска програма, която е в процес на акредитация. Тя е насочена основно към сигурността и противодействието на радикализацията и тероризма. Програмата е разработена съвместно с колегите от ДАНС. На нейна база и в изпълнение на закона за борба с тероризма сме разработили тридневен курс, който да бъде с превантивна насоченост. Курсът е адресиран основно към държавната и местна администрация, чиито служители да преминават тридневно обучение във ВА „Г. Ст. Раковски” по разпознаване на симптомите на радикализацията, екстремизма и тероризма. Това са добри начинания, които са в унисон с новото време и с новите предизвикателства.
 

– В края на 2016-а година се състоя форум, на който бяха представени резултатите от социологическо изследване за реализацията на офицерите във формированията след завършването на академията. Тогава имахте конкретни препоръки. Какво трябва да се промени, за да се доближи обучението до практиката?
– Говорите за така наречената кръгла маса, където направихме среща с преподавателския състав и заявителите от видовете Въоръжени сили, Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение към министъра на отбраната. Тези срещи са много полезни. На тях виждаме къде сме. Защото ние произвеждаме кадри, но трябва да получим и обратна информация от самите заявители как офицерите, които обучаваме, се реализират след това, когато отидат по формированията, когато са в различните структури на МО. 
Има какво да се желае. Основно трябва да поддържаме по-добро взаимодействие и по-често нашите преподаватели да ходят на стаж, да участват в учения, провеждани с войски. Това липсва на преподавателите ни, защото нямат тези възможности. Да, тук, в академията, провеждаме командно-щабни учения, но те не са достатъчни.
 

voenna-akademiq-va– Какво може да се направи, за да се приближи още повече обучението във Военната академия до практиката във войските?
– Трябва да стане ясно на всички, че ВА „Г. Ст. Раковски” се съобразява и се ръководи от три закона: Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав. 
Много е трудно е да се намери баланс между тези три закона. Но смятам, че това не е невъзможно. В момента правим всички опити. Привличаме лектори от войските, говорим – от формированията. Преди около месец заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Деян Дешков запозна преподавателския състав и слушателите във ВА „Г. Ст. Раковски” с установения нов модел за планиране, провеждане, отчитане и анализиране на подготовката в бригадата, който беше приет и от Сухопътните войски. 
Сега организираме участието на 20 наши военнослужещи – слушатели и преподаватели, в предстоящото най-голямо учение на НАТО „Saber Guardian – 2017”, което ще се състои в България, Румъния и Унгария, но основно България ще бъде водеща в тази насока. Смятам, че това са добри основи, за да продължим да развиваме академичния състав. ВА „Г. Ст. Раковски” ще бъде и домакин на финалната планираща конференция за учението „Saber Guardian – 2017”, за която очакваме повече от 500 участници, както от България, така и от чужбина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани