Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник – началник на отбраната: Очаква ни динамично лято

[post-views]
Генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник – началник на отбраната: Очаква ни динамично лято

Роден е на 30 юни 1959 г. в Асеновград. Завършил е ВНВУ „Васил Левски” във Велико Търново, военна академия „Фрунзе” в Русия и генералщабния факултет на ВА „Г. Ст. Раковски”. Офицерският му път започва от командир на мотострелкови взвод и преминава през длъжности като командир на рота, на батальон, на полк, на бронетанкова бригада. През 2012 г. е национален командир на българския контингент в Кабул, Афганистан. Бил е началник отдел и началник на щаба на Сухопътни войски. От ноември 2015 г. е заместник-началник на отбраната. Семеен, с три деца.

6-7-gen-atanasov– Г-н генерал-лейтенант, Българската армия е на прага на най-големите за последните години прояви по бойната подготовка, при това – в съюзен формат. Какви учения предстоят в близко бъдеще?
– Част от тези учения вече стартираха. Дори във вашия последен брой отразихте едно от тях – „Ответен удар”, което се състоя на полигон „Корен” с батальона от Хасково. Сега предстои серия от международни многонационални учения с висока видимост, които са обединени под общото название „Saber Guardian 17”. От българска страна ще участват много формирования от всички видове Въоръжени сили. На практика това е най-мащабното учение, което се провежда през последните години в нашата страна. Ще участват повече от 15 държави с до 6000 души, до 1200 единици сухопътна техника и до 80 военни въздухоплавателни средства. За ръководство на учението се формира многонационален щаб, в който има представители както от Щаба на отбраната, така и от Съвместното командване на силите, от видовете Въоръжени сили, от Служба „Военна информация”. Учението започва от 23 юни и завършва на 28 юли. В момента на „Ново село” се развръща част от многонационалния щаб. Както казах, „Saber Guardian 17” е съставено от отделни учения, които са свързани в общ замисъл. Започваме с компютърно подпомагано, командно-щабно учение „Dacian Guardian 17”, в което участва 61-ва механизирана бригада  от състава на СВ. Следва тактическото учение с бойна стрелба „Eagle Sentinel 17” на учебен полигон „Ново село” с участието на формирования от СВ и самолети от ВВС. Предстои въздушнодесантно учение „Swift Response 17”, което ще се състои в района на авиобазите „Безмер” и „Крумово”, и на „Ново село” с участието на формирования от ВВС и СВ. Имаме тактическо учение с бойна стрелба на полигон „Корен” – „Peace Sentinel 17” с формирования от СВ. На зенитния полигон „Шабла” ще се състои учение с бойна стрелба на формированията на ПВО „Шабла 17”, което пък е свързано с „Tobruq Legacy”. След това има още няколко такива учения. Освен това в акваторията на Черно море предстои провеждането на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 17”, в което ще участват до 1700 военнослужещи и до 20 военни кораба. Очаква ни едно динамично лято! Всичко това е свързано с мащабна организация – както от страна на МО, така и на други институции. 

– Как мащабните учения се съчетават с обичайното ежедневие на войските, за да не страда бойната готовност?
– Бойната готовност е свързана с бойната подготовка. В края на всяка година се приема план за бойната подготовка. Той започва да се готви още от лятото на текущата година с планирането на ученията за следващата година. За всяко формирование е разписано точно къде, кога и какви задачи ще изпълнява. Те са обвързани със задачите по бойната готовност. Първият елемент на всяко учение е бойната готовност, като се отработват въпроси по планирането, привеждането в готовност и други специфични теми, а след това се преминава към въпросите от самото учение. По този начин ученията спомагат за поддържане на бойната готовност. Елемент от тях е и поддържането на техниката – като излезеш на учение, поддържаш техниката в готовност за използване. Ученията помагат за развитието и допринасят за изграждането на способности.

6-7-vp-kordon– Взимат ли се допълнителни мерки за безопасност, за да не се повтори случай, подобен на катастрофата на хеликоптер „Пантер”, който се разби именно по време на учение, а пилотът загина?
– Първо искам да изкажа съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Георги Анастасов. Това е трагичен инцидент… Съществуващата нормативна база за предотвратяване на авиационни произшествия е в съответствие с международните изисквания и националните правила в тази област. В изпълнение на Наредбата за разследване на авиационни произшествия с военни въздухоплавателни средства със заповед на командира на ВМС полетите на другите хеликоптери „Пантер” са прекратени. Специализирана комисия разследва авиационното произшествие и след 30 дни ще бъдат обявени резултатите от работата й. Искам да кажа, че всяко учение започва с подробен инструктаж за мерките за безопасност, както при боравенето с оръжието, така и с техниката. Обърнали сме допълнително внимание на командирите относно стриктното спазване на всички мерки за безопасност. Защото загубата на техниката е едно, но загубата на човешки живот е нещо несравнимо по-тежко.

– Смятате ли, че този трагичен инцидент фокусира в себе си основни проблеми на армията?
– Не искам да свързвам този трагичен инцидент със състоянието на БА. Това състояние е ясно – има определени предизвикателства, които стоят пред нас. Едно от тях е недостатъчното ресурсно осигуряване в последните години, което затруднява изграждането и поддържането на способности. Това поставя на изпитание подготовката на войските и силите, участващи в ученията. Друг много голям проблем е некомплектът с личен състав – липсата на кадри, заради ниското заплащане, ниския социален статус, непрекъснатите реформи. Придобиването на нова техника и въоръжение – голяма част от наличните такива са морално остарели, което възпрепятства изпълнението на поставените задачи. Затрудняваме се с осигуряването на резервни части както за бронетанковата, така и за автомобилната техника, така е и с акумулаторните батерии, и с гумите, и с гориво-смазочните материали. През последните години започнахме да изпълняваме допълнителни задачи – по охрана на границата, по борба с тероризма, с хибридните заплахи, с кибератаките. Това изисква допълнителни ресурси и подготовка на личния състав. Необходимо е и законодателно регламентиране на въпросите по отговорностите на България като страна домакин на съюзните сили при провеждането на операции по член 5 от Вашингтонския договор. Тази година се проведе голямо такова учение – „Noble Jump 2017”, в което бяха мобилизирани не само МО, но и много други министерства и ведомства. Тук също има какво още да се желае.

6-7-armia– В какви срокове и с какви действия и мерки може да бъде преодолян недостигът на военнослужещи в някои формирования?
– Некомплектът във висока степен се дължи, както казах, на неудовлетвореността от ниското заплащане и недобрия социален статус, на липсата на обществено признание, на състоянието на въоръжението, техниката и екипировката. Това изисква комплексни дейности, включително и промени в нормативната уредба. Нужни са спешни мерки, които не са ангажимент само на МО, но и на други отговорни държавни институции. Както знаете, набираме военнослужещите от цивилната среда. Излизаме на пазара на труда, където трябва да си конкурентоспособен. Как ще бъдеш конкурентоспособен? Като осигуриш съответното заплащане, а трябва да се помисли и за устройването на членове на семейството на военнослужещи в детски и учебни заведения, за гарантиране на трудова заетост за съпругите при преместване в друг гарнизон, за актуализация на наредбата, която регламентира заплащането за ползване под наем на имоти на МО и за изплащане на компенсационни суми. През 2017 г. бяха обявени конкурси за попълване на 1117 вакантни позиции за военнослужещи, но поради липса на кандидати са приети само 359 граждански лица. Докато преди години за едно място се конкурираха по 5-6 човека.

– Каква е целта на протичащата в момента реорганизация на структури и формирования, която трябва да бъде завършена към 1 юли?
– Известно е, че има приет План за развитието на ВС до 2020 г. Целта е осигуряване на развитието по целия спектър от задачи, като основно се фокусираме върху „бойната ефективност”, върху „командване, управление и комуникации”. В Стационарната комуникационно-информационна система ще се създаде център за управление и киберотбрана. В СКС ще създадем съвместен оперативен център към Военния команден център. В СВ се реорганизират няколко формирования на тактическо ниво, като се формира и бригадно командване. Във ВВС се реорганизира базата в Граф Игнатиево. От сегашната учебна група се формира военновъздушна учебна база, която се преподчинява на командира на ВВС. Целта е да направим по-способни Въоръжените сили и те да отговарят на съвременните изисквания.

– Кога проектът на Сухопътните войски за нова бойна бронирана машина ще бъде внесен в Министерския съвет?
– Знаете, че проектът беше готов миналата година. Но не беше взето решение за неговото финансиране. На Консултативния съвет за национална сигурност при президента неотдавна бе решено да се извърши оценка на възможностите за едновременно реализиране на проектите, което в момента е в ход в МО. Допълнително се уточниха параметрите на проекта за СВ, като предстои внасянето на доклад на министъра на отбраната в Министерския съвет. След приемането на проекта ще бъдат преработени и следващите документи – искането за предоставяне на предложения, създаването на междуведомствена работна група, която да извърши после анализ и оценка.

mashina-uchenie– Кога по трите проекта – за СВ, ВВС и ВМС, може да се стигне до подписване на договори?
– Нашето желание е колкото може по-бързо да се случи. Но е трудно да се каже, тъй като процесът не е лек. Още повече че сега ще извършваме преглед и на другите два проекта – на ВВС и ВМС, за да може с разсрочване във времето на плащането по тях да се финансира и проектът на СВ. 

– Освен големите проекти за трите вида ВС какви други по-малки проекти се изпълняват през тази година?
– За тази година планираме доставка на резервни части и агрегати за МиГ-29, което ще помогне да се възстанови част от техниката и да продължи изпълнението на Air Policing до придобиването на нови самолети. В ход е процедура по придобиването на 4 броя леки витлови учебно-тренировъчни самолети за ВВС. Върви процедура по придобиване на автобуси за военните формирования, защото автопаркът е много стар. Предвидено е осигуряване на логистичната поддръжка на самолетите „Спартан”, на хеликоптерите „Кугър” и „Пантер”. Планирано е извършването на доков ремонт на кораб, а също доставка на ГСМ, резервни части, боеприпаси, комуникационно-информационно оборудване. В момента се подготвя процедура за закупуване на нови компютри и софтуер. В ход е придобиването на полево облекло, като се надяваме до края на тази година СВ да бъдат вече с новия тип камуфлажна униформа. Имахме идея за придобиване на лагерно-походно имущество, но не стигнаха финансовите средства и ще го планираме за следващата и по-следващата година. Това е важен елемент от оборудването, особено при развръщането на войски в полеви условия. Нашето лагерно-походно имущество е на повече от 35 години. Друг проблем, чието решаване се надяваме да задвижим – това са санитарните автомобили, които също са много стари. Те нямат необходимото оборудване за оказване на спешна и неотложна медицинска помощ, което създава риск при извършването на евакуация. В момента разполагаме с много ограничен брой съвременни автомобили. Имаме и проект по развитие на Автоматизираната информационна система на МО, който е в ход. До реализирането на трите основни проекта от изключителна важност е ритмичното осигуряване на средства за поддържане в готовност за използване на наличното въоръжение, техника и оборудване. Животът в армията тече и изисква своето – резервни части за техниката, гуми, акумулатори… Например за една година на един лек автомобил „Уаз” – от тези, които изпълняват задачи на границата, му трябват два комплекта гуми.

– Има ли нови моменти в бойната подготовка на войските и как се изпълняват задачите при недостиг на личен състав?  
– Съвременната динамично променяща се среда за сигурност несъмнено изисква нови моменти в подготовката на войските. В годишните указания на началника на отбраната се включват всички новости на базата на извършения анализ на подготовка от предната година, както и тези, извлечени от поуките от практиката. Задачите се планират, организират и изпълняват от формированията, но недостигът на личен състав води до допълнително натоварване. Липсата на определени длъжности затруднява провеждането на ефективна подготовка на формированията, налага се за попълването им да се обединяват няколко малки формирования – взвод окомплектова отделение и се води подготовка на отделение, ротата окомплектова един-два взвода и се поддържат способностите на взвода. Със затруднения и условности се организират и провеждат ротни и батальонни ТУ и ТУБС, като финален етап от подготовката на основните войскови. Така установената практика е ефективна за малките тактически единици, но не и за рота и батальон. Друг нов момент е възприетият в една от механизираните ни бригади в СВ експеримент на полева подготовка, която за кратко време обхваща всички полеви занятия на формированията от един батальон. В края на тази година ще направим оценка дали това е ефективно и ако да, как да го приложим в БА.

– Какво се прави, за да бъде дейността на Българската армия по третата мисия още по-успешна?
– Участваме в тази мисия много активно. В някои случаи тя дори е номер едно. Отделяме основно внимание на подготовката на формированията. Непрекъснато се актуализират плановете, провеждат се тренировки. В Щаба на отбраната е изграден щаб по защита при бедствия, като е осигурено протичането на цялата информация до последното формирование. Отделяме средства за окомплектоването. През изминалата година купихме лодки за формированията, които действат при наводнения. Оборудвахме с необходимите средства формированията за гасене на пожари. Работим по закупуването на средства за защита на формированията за унищожаване на бойните припаси. Те действат реално по няколко пъти всяка седмица. Само тази сутрин при началника на отбраната се получиха два документа за намерени бойни припаси и за унищожаването им. През изминалата година и зимния период на 2017 г. въоръжените сили участваха в над 160 мероприятия и дейности по оказване помощ на населението при бедствия, търсене и спасяване на хора, транспортиране на органи за трансплантация и неутрализиране на невзривени боеприпаси, като общо бяха ангажирани около 1500 военнослужещи и към 200 единици техника, авиация и плавателни средства. 

6-7-mashini-armiq– След цялостното изграждане на оградата по границата с Турция ще се редуцира ли участието на армията край браздата?
– Знаете, че започнахме това участие от 2015 г. поради трайно високия миграционен натиск на българо-турската граница. Граничното съоръжение ще бъде доизградено. То оказва съществено влияние за намаляване на трафика. В последно време масираният натиск, който наблюдавахме през миналата и по-миналата година, отслабна. Прогнозите са, че не се очаква да има такъв наплив в близко време. Отделни групи ще продължат да правят опити за преминаване на границата. Ние сме в непрекъснат контакт с МВР, оценяваме обстановката и при възможност обсъждаме намаляване на ангажирания личен състав. Но всичко ще покаже бъдещето и обстановката по границата. 

– В навечерието на големите учения какви препоръки и пожелания бихте отправили към участващите в тях военнослужещи?
– Нека всички участници, а това е мащабна част от ВС на РБ, да положат максимални усилия, воля, знания и умения, за да изпълнят в пълен обем поставените цели и задачи. Да запазят в максимална степен своята концентрация и внимание при изпълнението на планираните подготовки и програми. Само така, след края на тази поредица от учения, ще бъдем горди от постигнатите резултати, а военнослужещите – спокойни, със самочувствие и висок дух, ще се приберат при семействата си.

Хоби: В планината, сред пчелите

Обичам да ходя в планината, имам и хоби – пчеларство, заявява генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Поддържа няколко кошера, които му се отблагодаряват с вкусен балкански мед. Това, че пчелинът е високо в планината, му спестява неприятностите, които имат пчеларите от равнините. Там често безотговорни стопани извършват пръскания на насажденията си с хербициди, без да предупреждават никого. В резултат загиват цели пчелни семейства.
Генерал-лейтенант Атанасов споделя дългогодишните си наблюдения: „Харесва ми, че пчелното семейство е невероятна организационна единица! Едва ли в природата има по-организирана от нея. На една пчеличка – от раждането до смъртта й, за всеки ден й е разписано какви задачи има”. 
В пчелното семейство всяко насекомо е натоварено с точно определена задача в общото дело по създаването на меда. „Има пчели, които се грижат за майката, други за пилото, пчели, които охраняват кошера, носят вода или са разузнавачи – намират къде е пашата, за да могат да отидат да събират прашец…”, казва генералът. Ако можем да направим такава организация и в армията, всичко ще е идеално, допълва с усмивка. И обобщава: „Хобито е хубаво занимание, което откъсва военнослужещия от натоварената ежедневна дейност и му помага да възстанови силите си”. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани