Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1000 воюват на полигон „Корен“

[post-views]
1000 воюват на полигон  „Корен“

10---11-mashinaМеханизирана рота – тим „Браво”, с командир капитан Георги Перчемлиев води отбранителни действия. Друга механизирана рота – тим „Алфа”, с командир американския капитан Уилям Уелан е в настъпление. Рота срещу рота, едната има за задача да настъпи и да овладее набелязан обект, другата охранява този обект. След това ролите в тази двустранна игра се разменят. Ротите са съставени от български, американски и сръбски военнослужещи. Всяка от механизираните роти изпълнява две различни тематики в продължение на два дни. 
Всъщност тези епизоди са само част от учението Peace Sentinel  2017 (“Мирен страж” 2017), което се ръководи от 61-ва Стрямска механизирана бригада на полигон „Корен” и е в рамките на Saber Guardian 2017. То бе официално открито на 9 юли. А в понеделник 
започнаха тактически учения на роти
от 3-ти механизиран батальон с командир подполковник Митко Балтов и учения на транспортна рота и ремонтна рота от логистичния батальон с командир подполковник Тодор Манчев. 
Рано сутринта механизираните роти получиха задачите си, изнесоха се и заеха заповяданите райони в бригадната полоса за отбрана. Всяко тяхно учение завършваше в края на деня. А ученията на ротите от батальона за логистично осигуряване продължиха два дни и половина и приключиха на 12 юли. Състояха се и тактико-строеви занятия за изчистване на определени елементи. 
Следващите дни бяха определени основно 
за бой в градски условия
на механизираните формирования и извикване на огъня на артилерията. В действията участваха батарея от самоходния артилерийски дивизион и 120-мм батарея на механизирания батальон за реални стрелба. А механизираните роти през това време превземаха сгради и водиха бойна стрелба до взвод в градска среда.
Логистичният батальон със своите роти реално осигуряваше във всички аспекти механизираните формирования. 
Утрешният ден – 15 юли, е определен за медии и ВИП гости. Той ще започне на полигон „Корен” с брифинг: Какво е направено до момента. На Танкова вишка ще бъдат демонстрирани извършващите се на 13 и 14 юли  превземане на населен пункт и бой в градски условия с извикване на огъня на артилерията от командирите на механизирани формирования. Дървени контейнери, направени като малко селище, ще бъдат оборудвани с мишени. Всеки един взвод ще получи определена задача за прочистване на този „град”, като е прието тактически, че в него няма цивилно население и всичко е военна зона.
Какво следва от тук нататък? На 16 юли личният състав ще подготви въоръжението и техниката за същността на Peace Sentinel  2017 –  батальонното тактическо учение на 3-ти механизиран батальон и логистичния батальон на бригадата. То ще започне на 17 юли. Ръководството от щаба на бригадата ще се предислоцира от полигон „Ново село” на полигон „Корен”. На Peace Sentinel  2017 участват близо 1000 военнослужещи от България, САЩ и Сърбия, повече от 50 единици бронетанкова техника и 2 бойни вертолета АH-64 „Апачи”. 
Командир на 3-ти механизиран батальон е подполковник Митко Балтов, а началник-щаб е майор Георги Веселинов. Ротни командири са капитаните Георги Перчемлиев, Уилям Уелан (САЩ) и Павел Тодоров. Командир на противотанковия взвод  на 3-ти механизиран батальон е капитан Васил Кисьов. Командир на зенитно-ракетния артилерийски взвод е капитан Кирил Стоянов. Придадени към батальона са батарея от 61-ви самоходен дивизион, инженерен взвод за контрамобилност с командир лейтенант Станимир Томов, екип „Безпилотни летателни средства” и взвод от курсанти от НВУ „Васил Левски”. 
Темата на учението е „Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада”. Офицер, провеждащ многонационалното учение на българските Сухопътни войски Peace Sentinel 2017, е командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов. Директор на учението е заместник-командирът на бригадата полковник Деян Дешков.
Как се очаква да протече учението? На 17 юли започва организацията на боя от командира на батальона подполковник Митко Балтов. На 18 юли е динамичната част. От сутринта целият батальон 
10---11-ataka-rovще заеме район за отбрана
в системата на полосата на отбрана на бригадата. Ще бъдат създавани различни ситуации, при които командирите на роти и щабът на батальона ще реагират, и техните решения ще бъдат оценявани. Бойните действия ще продължат и през нощта. На 19 юли е воденето на отбранителен бой, попадане в обкръжение, прегрупиране, вземане на решение, планиране на осъществяване на пробива, прегрупиране и подготовка за пробива. На 20 юли сутринта е пробивът и тогава е реалната бойна стрелба на батальонното учение. В този ден  учението официално ще завърши и ще започне прибирането на личния състав, техниката и въоръжението в пунктовете за постоянна дислокация.

Отделението набира опит и самочувствие

Повечето от подчинените ми войници постъпиха на служба миналата година. И това учение ще им бъде много полезно, защото ще натрупат опит и самочувствие, заявява командирът на механизирано отделение младши сержант Борислав Борисов от ротата на капитан Павел Тодоров. Но той изтъква, че има и такива, които притежават достатъчно знания и опит, като картечаря ефрейтор Светлин Андреев. А механик-водачът ефрейтор Тодор Паскалев е от дълги години на тази длъжност и добре се справя с остарялата машина БМП-1П.
Младши сержант Борисов е кадрови военнослужещ от 2003 г. А в 3-ти механизиран батальон е от 2006 г.  Командир на отделение е от 2015 г. Няколко пъти вече е бил на учения на полигон „Корен”, както и на полигон „Ново село”. 
Той няма време за повече обяснения, тъй като отделението му участва в оборудването на окопи за всеки военнослужещ отделно и за позицията на БМП-1П. Започват и маскировката, и осигуряването на свръзка с командира на взвода лейтенант Попов. Ще извършват и тренировки по сигналите за оповестяване.

10---11-voenen
Подполковник Николай Радев
Артилеристът е в „свои води“

Командирът на 61-ви самоходен дивизион подполковник Николай Радев е добре известен в Сухопътните войски. Той е многократен първенец в т.нар. конкурси на офицерите артилеристи. Завършва военното училище в Шумен през 1993 г. Започва службата си в 41-ви артилерийски полк в Стара Загора. През 2000 г. е назначен за командир на самоходна артилерийска батарея на 5-а бригада. Преминава и на други длъжности, а от 2014 г. е командир на 61-ви самоходен артилерийски дивизион. И със самочувствие казва, че на тази длъжност се чувства в свои води.
Батареи от дивизиона участват в учението на 3-ти механизиран батальон на полигон „Корен”, както  и в експерименталните стрелби на зенитен полигон „Шабла”. През тази година за втори път сме на „Корен”. През април бяхме на полевото лагерно обучение в тренировката по стрелба и управление на огъня със Сухопътни войски. А съвместната подготовка  с механизираните формирования за нас е една от най-ползотворните, тъй като изпълняваме не само чисто артилерийски задачи, а и такива, в интерес  на механизираните формирования, отбелязва подполковник Радев.
На „Корен” са разчети от батареите с командири капитаните Венцислав Кънев и Димитър Неделчев. Те проведоха комплексни занятия по тактическа подготовка за придобиване на колективни знания и умения на личния състав. Проведена бе и артилерийска стрелба на 13 и 14 юли в изпълнение на задачи по извикване огъня на артилерията. Предстои участие в тактическото учение с бойни стрелби на 3-ти механизиран батальон.  

Без логистика няма бой

10-11-voenen
Подполковник Тодор Манчев
Логистиците първи излизат на полето по време на учения и последни се прибират. Така се получава и на Peace Sentinel 2017. Още на 3 юли на полигон „Корен” пристигнаха формирования от батальона за логистично осигуряване на 61-ва бригада с командир подполковник Тодор Манчев. Развърнат бе продоволственият пункт с готовност от 5 юли да започне храненото на всички идващи. В следващите дни лагерът се оживяваше все повече и повече от пристигащите колони с личен състав и техника. И военнослужещите станаха около 1000. На лагера са използвани американски палатки. Другото осигуряване е българско.
Кои са главните действащи лица от логистиците? Командир на батальона за логистично осигуряване е подполковник Тодор Манчев.  Започва офицерската си служба през 1997 г. в Асеновград в 104-ти учебен танков полк. На следващата година полкът е разформирован и лейтенантът е назначен в 61-ва бригада в Карлово. Преминал е през длъжности като заместник-командир на рота по техниката, началник на отделение „Логистика” и на отделение „Тактическо” на батальон, командир на щабна рота, заместник-командир по логистичното осигуряване на механизиран батальон. Командир на логистичния батальон е от 1 септември 2013 г.
Заместник-командир на батальона е майор Генко Дочев.
Ремонтната рота е с 6 взвода, а неин командир е капитан Кирил Шишков. Формированието изпълнява всички видове ремонтни дейности – от оръжие до техника, включително, свързочна, инженерна и химическа. На местността логистиците развърнаха сборен пункт за повредени машини – учебни въпроси от тематиката на ротното учение. На този пункт те демонстрират възможностите си по ремонт на място, както и използването на евакуационни средства при нужда и при отработването на задачи, които батальонът си е поставил. В постоянна готовност са за ротация на повредена техника и за други реални действия. В пункта са съсредоточени машини за евакуация и такива, които са за ремонти. 
Механизираният батальон също има логистична рота. Но ремонтната от логистичния батальон винаги е готова да се намеси авторитетно при необходимост. 
Първото учение на домакинската рота с командир капитан Стойчо Кундев започна още на 3 юли, и то реално с осигуряването на котловата храна. После продължи с прането на личния състав и битовото осигуряване на лагера.
В Транспортната рота с командир капитан Мирчо Гошев е съсредоточена всичката техника, използвана за превоз на твърди и течни товари, материални средства от видовете класове, ГСМ и всичко, с което разполага Българската армия. С тази рота се извършват транспортните дейности на 61-ва бригада. 
На учението доставяме и боеприпаси за артилерията. Техни представители ни подвеждат към позициите им за прехвърляне на снарядите от нашите автомобили. Зареждаме машините на механизирания батальон с ГСМ. При необходимост имаме готовност за транспортни задачи, обяснява подполковник Манчев. Знае че, че логистиците ще си тръгнат последни, макар че са дошли първи на полигона. Но е уверен, че всички военнослужещи са наясно – без логистиката няма бой. 

10---11-voenenn
Капитан Стойко Томов
Военна полиция следи за сигурността

И това учение на „Корен” не преминава без рота „Военна полиция” от състава на 61-ва механизирана бригада. Командир на формированието е капитан Стойко Томов. На полигона военните полицаи осигуряват външния параметър и охраната на лагера, както и сигурността на участващите военнослужещи на Peace Sentinel 2017. Патрулираме и извън района на полигона. При забелязване на нередности и подозрителни лица извършваме проверка, уточнява капитан Томов.
Рота „Военна полиция” е на полигона още от 25 юни. Оттогава тя осигурява лагера, издигнат от военнослужещите от предишното учение на „Корен”. Първата група от участниците е пристигнала на 3 юли, а по-голямата част от останалите – на 8 юли. Ще се приберем най-накрая, конкретизира капитан Стойко Томов, защото ще ескортираме тези, които се прибират на собствен ход до Карлово, както бе и при идването им на „Корен”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани