Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти показаха отлични умения на полигон „Марково“

[post-views]
Курсанти показаха отлични умения на полигон „Марково“


10_ставрофоренНа Артилерийски стрелкови полигон „Марково“ край Шумен се проведоха демонстративни стрелби с курсанти от Факултет „Артилерия, ПОВ и КИС“ при Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново.

Тези стрелби са заключителният етап на полевото обучение, което е за зимния семестър на учебната 2017–2018 г. Целта е курсантите да демонстрират практически умения и навици, които са придобили в рамките на две или три години, през които са се обучавали основно в специализацията „Полева артилерия“ и „ПВО на войските“. Това каза деканът на факултета полковник проф. д-р инж. Сашо Евлогиев.

На демонстрацията присъстваха началникът на НВУ „Васил Левски“  бригаден генерал д-р Пламен Богданов, директорът на дирекция „Социална политика“ – МО, Иво Антонов, представител на дирекция „Управление на човешките ресурси“ – МО, подполковник Станимир Тодоров, представители на 61-ва механизирана бригада, формирования на Сухопътните войски, двама заместник-областни управители на Шумен и други официални лица. Стрелбите започнаха с молебен за здраве на всички присъстващи, отслужен от архиерейския наместник в Шумен. Военните винаги са имали своята мисия през цялата година. Това не е нещо еднократно. И това най-добре го оценяваме, когато се нуждаем от тяхната намеса, подкрепа и защита, посочи  Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Димитър Николов, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия.

Тези стрелби бяха част от рекламната кампания, която от няколко години е процес в НВУ и във факултета в Шумен. На тези стрелби освен своите практически умения и навици курсантите демонстрираха бързина, точност, изпълнителност – все качества, изключително необходими за един бъдещ офицер и лидер. На събитието присъстваха близо 350 ученици от Добрич, Силистра, Търговище, Разград, Попово, Омуртаг и Варна. Те видяха какво са научили в НВУ и във факултета в Шумен техните по-големи приятели и колеги. Някои от учениците могат да тръгнат по същия път, избирайки военната кариера. Тя вече е обособена като професия „офицер“.

От няколко години се канят ученици на стрелбите чрез районните управления на образованието и директорите на училищата. Освен това посещение учениците провеждат с определени лектори и курс – цикъл от лекции за Българската армия, за въоръжението, което имаме, и бойното му използване. Така те придобиват един опит, макар и начален.

От три години провеждаме международен научен форум – „Отбранителни технологии Шумен – 2017“. Той се провежда на три етапа. Първият етап е международна научна конферениция. Тази година участваха представители на четири висши училища – Военнотехническата академия в Букурещ, Военновъздушната академия от Брашов – Румъния, две училища: Университета по военни науки от Варшава – Полша, и Университетът по технологии също от Варшава. За първи път имаме такова голямо присъствие. Имаме и гости от Латвия – ректорът на университета и един от деканите на факултети. Съществен елемент от обучението на нашите курсанти е полевото обучение и тяхната натренираност. На стрелбите наблюдавахме една малка част от полевата натренираност на курсантите, посочи полковник Евлогиев.

10_БМ-21На въпросните стрелби беше показана стрелба с право мерене, не се демонстрира стрелба от закрити позиции. Размерите на полигона позволяват развръщането на основните елементи на една бригада и провеждането на тактически учения с бойни стрелби в рамките на бригадата.

Може би за първи път беше представена стрелба именно с полуправо мерене с бойна машина БМ-21 „Град“. Тази артилерия се използва основно за стрелба от закрити позици по широкоразмерни цели. В изключителни случаи тази система може да се използва за борба и с бронирани или лекобронирани средства на противника. Така имаше възможност да бъдат наблюдавани действията на разчета и действието по поразяването на целите – попаденията на снарядите.

Ние, гражданите на Република България, трябва да бъдем щастливи хора. Щастливи, защото имаме своята велика история. Малко държави могат да се похвалят с толкова много столици. Тук е първата столица Плиска, в непосредствена близост е втората столица Преслав. Третата столица е Търново, а недалеч е и морската ни столица Варна. Шумен пък е столицата на българската артилерия, посочи полковник Евлогиев.

 

Шумен – артилерийската столица на България

На 12 август 1878 г. със заповед на министъра на войната № 2 в квартал Топхането на Шумен е сформирана първата артилерийска батарея на базата на съществуващата турска казарма. Шумен е градът, в който се формира първият артилерийски полк. На 19 юни 1880 г. се създава и втори артилерийски полк в състав от шест батареи. През различните исторически периоди в Шумен са дислоцирани крепостният артилерийски батальон, пети и петнайсети артилерийски полк и трети артилерийски полк.

От 1984 г. до 1989 г. именно в Шумен се създават най-мощните артилерийски съединения в цялата ни военна история. Това е артилерийската дивизия в състав четири артилерийски бригади, една от които е реактивната бригада  в състав от четири реактивни дивизиона с реактивни системи за залпов огън БМ-21 „Град“. Тук е създадена и единствената противотанкова артилерийска бригада в състав от пет дивизиона, въоръжени със 100-мм противотанково оръдие МТ-12.

Именно тази стрелба с МТ-12 беше представена по време на стрелбите на полигон „Марково“.

Оставям на Вас да си представите, какво би се случило, ако една цяла бригада стреляше с такова оръдие, отбеляза деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“  полковник проф. д-р инж. Сашо Евлогиев.

Във факултета, преди това в училището, в продължение на 69 години се обучават офицерски и сержантски кадри за нуждите на българската артилерия и младши командири – за артилерийските формирования. В Шумен е създадена и продължава да се развиват артилерийската наука и практика. С постиженията в образователната, научноизследователската и приложната дейност факултетът на НВУ продължава десетилетия да изгражда своите кадри. Смятам, че гр. Шумен може да се гордее с това, че факултетът е именно тук, подчерта полковник Евлогиев.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани