Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разпадали се ЕС? Меркел: Бъдещето на блока зависи от въпроса за миграцията

[post-views]
Меркел разочарована от руските хакерски атаки

23-merkelСъдбата на ЕС зависи от това дали ще може да реши въпроса с мигрантите. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред депутатите в Бундестага, малко преди да замине за срещата на Върха на европейските лидери в Брюксел.
През последните седмици проблемът отново зае централно място в дневния ред ЕС независимо, че нивата на миграция от Северна Африка и Близкия Изток към Европа спаднаха драстично от пика си през 2015г. До тук се стигна, след като новото популистко правителство на Италия зае по- твърда позиция за мигрантите от Северна Африка. Рим затвори пристанищата си за всички спасителни кораби участващи в хуманитарните мисии в Средиземно море и призова ЕС за повече солидарност.   Италия и Гърция, като външни граници на ЕС, продължават да са сред най-засегнатите страни от мигрантския поток. Затова и основният въпрос по време на срещата на Върха на европейските лидери в Брюксел ще е за това, как блокът да се справи с големия брой нерегистрирани емигранти, които продължават да рискуват живота в Средиземно море, в желанието си да намерят по-добър живот в Европа. Едно от предложенията, което среща най-голяма подкрепа е да се създадат центрове извън ЕС, които да обработват документите на хората, които искат да живеят в Европа. Подобен вариант обаче срещна сериозна съпротива от страна на страните в Северна Африка, като Либия, откъдето тръгват повечето мигранти. Не са малко и привържениците на идеята, за увеличаването на ролята на европейската гранична полиция „Фронтекс“, която за сега е слабо финансирана.
Вероятността Европейските лидери да намерят решение на мигрантския въпрос засега остава малка, а липсата на такава може да изправи ЕС пред най-голямото си предизвикателство.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани