Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсантите поразиха мишените с отлична стрелба

[post-views]
Курсантите поразиха мишените с отлична стрелба

Plamen BogdanovФакултетът в Шумен възстанови специализацията „Артилерийско и инструментално разузнаване“
Мисля, че всички са убедени в подготовката на нашите обучаеми курсанти от различните курсове, които показаха отлична стрелба. Мишените бяха поразени. Всички курсанти имат осигурена работа във формированията на Въоръжените сили. Това каза на демонстративни стрелби на полигон „Марково“ край Шумен началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.
Специалностите в Националния военен университет са много и са интересни. Мога да отлича: „Разузнаване“, комуникационните специалисти също са много търсени, така че там традиционно има интерес от нашите кандидати за курсанти. Във всички факултети имат интерес от ученици, които завършват средното си образование. За да популяризираме военната професия и сами също да търсим кандидати за курсанти, провеждаме широка кампания и посещаваме много населени места и училища, традиционно от години. Това е процес, който на практика е перманентен, през цялата година. Срещаме се с учениците, разясняваме им технологията на кандидатстване, както и даваме информация за различните изпити, тестове и проверки, и различните видове годности, така че те да са готови и в удобно за тях време и в места, близки до техните населени , да се явят на изпити. Така ги облекчаваме и спестяваме време и ресурси, каза още бригаден генерал Богданов. 
Тази година за курсанти нямаме нови специалности, но пък разкрихме нова специалност за студенти. Тя е във факултета в Долна Митрополия – „Авиационни и електронни системи за РВД“, но според потребностите на пазара на труда за гражданските специалности, според потребностите на Въоръжените сили разкриваме почти всяка година нова специалност, гражданска, или военна специализация. През настоящата година във факултета в Шумен възстановихме една стара специализация, в която повече от десет години не са били приемани обучаеми – „Артилерийско и инструментално разузнаване“, и се надяваме от догодина за започнем да приемаме курсанти, припомни началникът на военния университет. 
Радвам се, че и тази година международната научна конференция по отбранителни технологии завършва със стрелби на този прекрасен полигон. Действително това събитие тук е забележително, защото демонстрира единството между народ, армия и църква – като едно цяло. За нашите по-млади гости са предвидени и организирани стрелби, които са изпълнени от разчети, съставени само от курсанти. За по-старшите курсове това е един от венците на тяхната подготовка, за да ни демонстрират какво са научили през годините във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при НВУ. За по-младите ни колеги това е възможност да натрупат много полезен опит в реални стрелби, допълни бригаден генерал Богданов. 
Надявам се да се насладите на стрелбите с различни видове въоръжение и техника, а пък факултетът следва да помисли дали през следващата година, през пролетта, да не проведе още едни стрелби и да поканим още повече ученици и на тези, на които им харесва военната професия и са впечатлени и развълнувани от стрелбата, след полигона – директно във факултета в Шумен – на приемни изпити за курсанти в университета, категоричен беше началникът на Националния военен университет. 

„Екшънът“ започна с водосветvodosvet
Стрелбите на полигон „Марково“ започнаха с водосвет за здраве и благополучие, който беше отслужен от отец Иван Павлов, представител на Варненска и Великопреславска митрополия.  
Отправихме молитва за всички Вас, които сте се събрали на този полигон, като свещеник на БПЦ ви желая много здраве и успехи в нелекия ви път. Вие показахте професионализъм, а вашият неуморим труд е достоен за уважение. Желая ви успешна академична 2018–2019 г. Бог да бди над вас и над вашите семейства, призова отец Иван. 

poligon MarkovoУченици посетиха полигон „Марково“ 
Ученици от района на Силистра, Разград, Русе и Търговище присъстваха на демонстративните стрелби на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при Национален военен университет „Васил Левски“ – В. Търново, които се проведоха на полигон „Марково“. Всяка година с деветите и десетите класове успяваме да организираме такова посещение и да запалим интереса на децата, за да дойдат. Първоначално не очаквах, че това може да им е особено интересно и още на първите сериозни изстрели вниманието им се приковава и те ръкопляскат. Колкото е по-сериозна и внушителна системата, толкова и интересът им е по-голям. Това е начинът може би да мотивираме учениците един ден да станат наши курсанти. Това каза деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров. 
Много от нашите курсанти именно по този начин са избрали военната професия. Знаете, че от доста време няма наборна военна служба и няма по какви други начини да популяризираме тази професия. Това е много добър начин, защото много добре работим с военните окръжия в района. Даже те ни търсят и ни съдействат по организацията на такива мероприятия като стрелбите, посочи още полковник Димитров. 
На събитието на полигон „Марково“ присъстваха областните управители на Шумен и на Търговище, както и представители на корпуса на военните аташета, акредитирани в България, и ветерани, бивши началници на военното училище и факултета в Шумен. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани