Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев: Скоро ще имаме Командване на Специалните сили

[post-views]
Командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев: Скоро ще имаме Командване на Специалните сили

DSCN8106– Господин бригаден генерал, понеже поводът за разговора ни е Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври, първият ми въпрос е за летателната програма. Ще можете ли в 68-а бригада „Специални сили” да я изпълните до края на годината?
– Всеки парашутист от Специалните сили има утвърден годишен летателен план. Тези, които нямат класна квалификация и тези с ІІІ клас, имат повече скокове, за да повишат знанията и уменията си, за да придобият по-високи способности. Но разликите не са много големи. Всички парашутисти от Специалните сили изпълняват задължително, това е минимумът, между 12 и 20 скока на година. Към този момент средното изпълнение на летателните програми е между 90 и 95 процента. Остават основно малък брой нощни скокове и съвсем минимално количество – дневни по различни упражнения, съгласно Наставлението по парашутна подготовка. Планирали сме две летателни седмици – в края на октомври и началото на ноември. Убеден съм, че ВВС ще ни подпомогнат и няма да имаме проблеми с летателните машини. И всички ще могат на 100 процента да си изпълнят летателните програми още през първата седмица на ноември, с което успешно да се подготвим за изпитите за потвърждаване или присвояване на класна специалност в края на годината.

– Бихте ли откроили най-важните събития за 68-а бригада през тази година?
– От 1 януари бе поредното застъпване в едногодишно бойно дежурство на нашата Тактическа група за специални операции, като част от Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО. За да застъпи в дежурство, тя се подготвяше през миналата година. По същия начин през тази година, като заключителен етап от подготовката, през май и юни ние сертифицирахме поредната Тактическа група. Тя ще застъпи  в дежурство на 1 януари 2019 г. Това е много важно събитие за бригадата. Ще напомня, че по-рано ние през три години сертифицирахме такава Тактическа група за специални сили на НАТО. А сега, вече за трети път, всяка година сертифицираме група. И постоянно имаме група в дежурство. Това помогна в огромна сила да повишим на еднакво ниво възможностите като подготовка на всеки един от батальоните ни, което е значително важно. Така че изравнихме способностите на бойните формирования от  Специалните сили. Те поравно участват в този процес на подготовка, на учения с наши колеги от НАТО и минават накрая през сертификации, което помага много за издигане на равнището на бойната подготовка. Това е правилният път и така ще продължаваме в бъдеще. Естествено, ние сертифицираме и офицери, и сержанти за щаба на Компонентното командване. Всяка година изпълняваме и такава цел на способности. Проведохме съвместни тристранни подготовки в България с формирования от Специалните сили на САЩ и Специализирания отряд за борба с тероризма. Това е изключително важно от гледна точка на поддържане на нашата готовност по изпълнение на задачи по националния план за противодействие на тероризма. Другите по-големи събития бяха „Тракийско лято”, ротационните подготовки в Германия, съвместни учения на Българската армия, участие в летателните подготовки на ВВС… За поредна година проведохме съвместни подготовки в нашата страна или в чужбина със специалните сили на нашите съседи. Задълбочихме и развиваме сътрудничеството със специалните сили на Гърция, Македония, Румъния.
Рутинни са нашите лагери и полеви учения.

– Продължавате ли да изпълнявате задачи в приграничната полоса?
– С редки прекъсвания участваме в изпълнението на задачи, свързани с възпрепятстване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на България. Както нееднократно и премиерът, и министърът на отбраната са споменавали – това е реална задача в мирно време. Съвместно с колегите от Гранична полиция ние сме предотвратили нелегалното навлизане на стотици мигранти на територията на страната. По този начин имаме реален принос за опазване на границите на България и границите на Европейския съюз. Това е национален ангажимент.

DSC03058– Докъде стигнаха предвидените ремонти на специализирания учебен център „Црънча” и в другите райони на 68-а бригада?
– Проектът за изграждането на новия битов комплекс на „Црънча” не е стартирал. Тази година беше развалена старата обществена поръчка, защото тя беше неизпълнима за така зададените финансови средства. Надявам се през следващата година при изчистване на проблемите да може да стартира нова обществена поръчка. Мога да кажа, че сградният ни фонд е в окаяно състояние и в трите ни района. Той е почти стогодишен, от началото на миналия век. Тази година успяхме да направим ремонти, основно на сгради, в които съхраняваме парашутно-десантно имущество. Много важно бе подновяването на цялата водопроводна система на големия ни район. С този ремонт намалихме сумата за плащането на изразходваната вода 10 пъти. Започва изграждането на топлофикационна система на нашия основен район заедно с подмяна на вътрешната ВиК система на сградите, там където са бойните формирования. И се надявам скоро да се финализира обществената поръчка. 

– Какво още предстои на Специалните сили за завършване на организационното им изграждане?
– Най-накрая трябва да изпълним всички основни изисквания, за да се наричаме Сили за специални операции. И функционално да имаме такива способности. За да стане това, трябва да реализираме втория етап, а това е изграждане на самото Командване на Силите за специални операции. 

– Защо това Командване е толкова важно?
– Говоря не за щаб, а за Командване, което освен управлението включва и развитието на досегашните бойни формирования на различни нива. Най-малкото е това, те да не носят стари конвенционални наименования, което изобщо не е типично като форма и съдържание за Специалните сили. А да преминем към типични наименования, като групи, отряди и тимове за специални операции. Естествено, ще изграждаме и развиваме и нашите осигуряващи и поддържащи формирования. 

100_2919– Получавате ли подкрепа за реали-зацията на този етап от изграждането на Специалните сили? 
– От това, което виждам и чувствам, от това, което официално се заявява и от министъра на отбраната, и от началника на отбраната, и в работните срещи, категорично мога да кажа, че досега не сме имали по-голяма подкрепа от тази, която е в момента. Така че смело мога да кажа – в момента имаме подкрепата на държавния глава, на изпълнителната власт, на министъра на отбраната, началника на отбраната, на висшето военно ръководство, на нашите партньори и съюзници. За мен не подлежи повече на съмнение, че създаването на Командването ще бъде съвсем скоро факт като официално решение на  законодателната власт, защото промяната е необходима с неин акт. Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме Командване на Силите за специални операции на Българската армия, което ще даде възможност значително да увеличим бойните си способности. И да има максимална сигурност на операциите, а това е много важно за Специалните сили. И най-накрая – веригата за командване и управление да обуславя и да допринася за това, което говорим – сигурност на специалните операции. Но голямата част на тези промени са за увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции. Има и последващи планове, които министърът на отбраната нееднократно заявява, че подкрепя – за по-компактното географско разпределение на Специалните сили. Защото реакцията е изключително важна за специалните операции. Правилното географско разпределение помага за тази реакция.

– И накрая, господин бригаден генерал, доколко е окомплектована бригадата с личен състав, защото за предстоящите промени трябва да имате достатъчен брой военнослужещи?
– Около 80 процента е окомплектоването ни с личен състав.
Надявам се успешно да завърши към Нова година конкурсът, който сме обявили за набиране на кадрови военнослужещи от цивилни граждани. И така да решим почти на 100 процента окомплектоването с войници към сегашните вакантни длъжности. Към Нова година ще започне и пореден модул за присвояване на първо сержантско звание на избраните за тази цел войници. Така че, ако след това освободим нови войнишки длъжности, веднага да започнем нов конкурс. И до средата на следващата година окомплектоването ни с личен състав да е към 90 процента.

Усвояват нови парашути тип “летящо крило”

В 68-а бригада „Специални сили” премина първият модул от подготовката на инструктори от формированието за усвояване на наскоро пристигналата нова парашутно-десантна система. Това са около 80 парашута „Интрудър Рейдър” RA-1, които са тип „летящо крило”. Те не са за спортни цели, а за бойно използване и позволяват на парашутистите да извършват скокове с въоръжение и снаряжение. 
След този модул има следващо обучение. Надявам се първите реални скокове с тези парашути да бъдат извършени през ранната пролет на следващата година. И тогава да започнем тяхната реална експлоатация, обясни командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев. Парашутите „Интрудър Рейдър” RA-1 тип „летящо крило”, както и доставените през 2015 г. 380 парашута с кръгъл купол МС-6 са по програмата на САЩ FMF (Foreign military financing).

генЗапочва учение с формирования от 10 държави
След Деня на военния парашутист предстои най-голямото учение на Специалните сили за тази година CJSE Thracian Sword-18. То е по инициативата В-9 и както е според нея държавите участнички са със столици София, Букурещ, Атина, Белград, Скопие, Подгорица, Анкара, Сараево и Загреб.
Още в събота и неделя започва предислоцирането на бойни, обслужващи и осигуряващи формирования от 68-а бригада на полигон „Ново село”. Там ще пристигнат и формирования на държавите от Югоизточна Европа, които са членки на инициативата В-9. Общо се очакват над 250 оператори от Силите за специални операции, което е голямо присъствие. 
През последните 3–4 г. не си спомням да е участвал пълният формат на тази инициатива. Но на началната, основната и финалната планираща конференция бяха представители на всичките 9 държави и не виждам проблеми някои да не дойдат на учението, заяви бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада „Специални сили”, която е домакин на голямото събитие.  
Нашите ВВС също ще участват като авиационен компонент. Към представителите от Югоизточна Европа ще се присъединят и формирования от САЩ, основно с летателни средства.
Учението е от 22 до 26 октомври. То ще бъде открито с химните на деветте държави и издигане на техните флагове. В последния ден на учението – 26 октомври, е заключителният етап, на който се очакват ВИП гости от нашата страна, командирите на Специалните сили на всичките участващи държави, посланиците и военните им аташета.

Незабравима следа в историята  
18 октомври e определен за Празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. Датата е свързана с първия боен ден на Парашутната дружина през 1944 г. На този ден по време на Втората световна война  дружината в състава на Първа българска армия с цената на 35 свидни жертви и 65 ранени овладява силно укрепения район при Стражин.  Воините парашутисти достойно изпълняват поставената задача и откриват пътя за настъпление на Българската армия от Крива паланка към Куманово. 
Парашутната дружина е създадена на 18 март 1943 г. на летище Божурище. Неин командир е капитан Любомир Ноев. С този акт се полагат основите на организирания военен парашутизъм в България. След завършване на войната Парашутната дружина е дислоцирана в София. Тя съществува само 6 г., но завинаги оставя незабравима следа във военната ни история. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани