Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За нутрия се ходи до края на февруари

[post-views]
За нутрия се ходи до края на февруари

ловЛовът на нутрия е много интересен и емоционален. Познаването на навиците на нутрията, храненето и други особености на нейния начин на живот, предлагат приятни моменти при ловуването й. Добре обученото куче за лов на нутрия е радост за ловеца по време на работа. Ловецът трябва да стои неподвижно и красивите зверчета се приближават доста близо.

Нутрията е внесена в Европа (Германия) от Южна Америка през 1926 г., а у нас през 1948 г. в еко комплекс „Шерба” (Варненско). Интересът към нутрията първоначално се е основавал на възможността й за фермено развъждане поради много ценната й кожа и вкусно месо. Впоследствие тя се развъжда и на свобода.

Нутрията е най-едрият гризач у нас. Теглото на мъжките в природата достига до 8 кг. Женските са малко по-дребни. Дължината на тялото е до 65 см, а на опашката – до 45 см. Опашката й е с триъгълно закръглено сечение за разлика от силно сплеснатите опашки на бобъра и ондатрата. Окраската на нутрията в природата е тъмносива с метален отблясък. Във фермите са селекционирани най-различни разцветки.

У нас се среща предимно по поречията реките в Югоизточна България. Обитава водоемите с богата блатна растителност. Плува отлично. Устройва леговищата си (дупки) с изход на нивото на водата. Камерата е разположена така, че да не бъде заливана и при високи води на реките. Активна е през нощта. Излиза привечер да се храни. Предимно растителноядна е. В менюто й се включват освен блатната и крайводната растителност и семената, плодовете и зелената маса на селскостопанските култури, намиращи се около водоемите – царевица, цвекло, моркови, детелина, люцерна и др. Не яде риба и това я прави подходяща за развъждане в рибовъдните стопанства с естествени басейни като съпътстващ вид.

Животинската храна, доколкото участва в хранителния й спекър, се състои от миди и дребни мекотели.

Нутрията е ценен стопански вид. Има вкусно месо и ценна кожа. У нас е включена в списъка на ловните видове. Разрешеният срок за лов е от 1 ноември до 28 февруари.

Ловът на нутрията е изключително труден. На брега тя е лесна мишена, проблемът е в откриването. През деня се търсят дупките и следите, а привечер се издебва от удобна позиция. Следите са лесни за разпознаване. Оставя отпечатък от петте си пръста. Външният пръст е свободен, другите 4 са свързани с плавателна ципа. Дирята е на зиг-заг, като следите от предните и задните крака се застъпват. Най-удачно се ловува с малокалибрена ловна карабина, за да не се поврежда кожата. С гладкоцевна пушка се ползват сачми 4/0, като се предпочитат малките калибри 20 или .410. При ползване на пушка 12-и калибър се използват патрони с малък сачмен заряд (28 гр) и се стреля по-отдалечко. Изстрелът по плуваща нутрия трябва да е особено прецизен, за да остане на място. Задължително се използва куче, за да я извади от гъстата растителност или от водата. Понякога при лов на водоплаващи птици се случва в близост до укрилия се ловец да премине нутрия. Особено когато водоемът е започнал да се заледява. Слуката е по голяма привечер, като започне вечерния прелет. 

Напомняме, че се стреля само по дивеч, който е вписан в бележката лов. Изкушението си е чисто бракониерство.

 

Надцевката Churchill е класика в лова

оръжиеChurchill K200 Black Synthetic 12/76 е надцевка на фирмата Churchill, калибър 12/76 и дължина на цевта 71см. Класическата ловна пушка разполага с полимерни полуложа и приклад, изразени накадки по полуложата и ръкохватката, екстрактор, селектор за цевите, мушка от месинг, вентилирана мерна линия и мобилни шокове.

К200 Black Synthetic е достъпна, надеждна и качествена класическа ловна пушка, която е подходяща за лов на едър и пернат дивеч във всякакви местности.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани