Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

XL глигани блазнят мушката, но са опасни

[post-views]
XL глигани блазнят мушката, но са опасни

Светлозар Стоянов
лов Ловци от монтанското село Ерден повалиха на един излет четири диви свине миналия уикенд. Най-голямото от животните – 170-килограмов глиган, се опита да избяга от стрелците, но бе покосено след 5 км преследване.
Новини като тази пораждат легенди и смущават спокойния сън на запалените авджии. Ловът и консумирането на дивечово месо обаче носят своите рискове, които сме длъжни да ви припомним, преди да нарамите пушкалата.
Заразено месо от убит глиган изпрати шестима в УМБАЛ – Бургас, с трихинелоза. Болните бяха приети в Инфекциозното отделение, след като яли луканки от неизследвано диво прасе. „Конфискувахме останалите количества и ги предадохме на екарисаж за изгаряне”, каза пред Флагман .бг д-р Георги Митев от БАБХ–Бургас.
Другият взрив бе регистриран от РЗИ–Бургас. Осем човека, сред които и 14-годишно дете, се разболяват, след като ядат луканки, приготвени от диво прасе, убито в землището на Малко Търново. Състоянието на шестима от тях е тежко и те са приети в болница. Издирени и изследвани са още седем човека, които са имали контакти със заразеното месо. За радост резултатите им са отрицателни. Вероятно те са го консумирали след термична обработка.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразеното месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите. Ловджиите много добре знаят, че месото на убитите от тях животни трябва да се изследва преди консумация, но невинаги спазват това изискване.
Друг огромен риск представлява и самият лов на диво прасе. Нека припомним, че през октомври м. г. се случи и първият за сезона инцидент с авджия. Опитен ловец бе нападнат и нахапан от диво прасе по време на ловен излет. Инцидентът се случил в Буйновци (в района на Елена, Великотърновско), но благодарение на бързата реакция на останалите стрелци в дружинката 60-годишният мъж се отървал на косъм от освирепелия глиган.
Подобен инцидент не се бе случвал в региона от 7 г., когато друг авджия бе ранен също от глиган. Тогава нещастният случай се разигра в Плаково – отново по време на ловен излет, но мъжът се размина само с леки рани.

Качеството на Beretta е без коментароръжие
Италианският оръжеен гигант Beretta не се нуждае от представяне. Качеството на продукцията му е известно в цял свят. Затова започваме без предисловия.
И така, класическата успоредка 471 Silver Hawk се произвежда от дъщерната фирма Beretta USA в Щатите.
Пушката е предназначена за лов на едър, среден и дребен дивеч, но най-вече за отстрел на пернати, като това зависи от избора на патроните. Цевите се изработват от специална стомана с примеси от никел, хром и молибден.
Те са със 76-милиметрови цеви, което означава, че могат да използват както патрони тип „Магнум”, така и стандартни с дължина 70 мм. Отключването/заключването на цевите е класическо, като за отключване се използва стандартно лостче.
Новата версия, произведена през 2004 г. – Beretta 471 EL, има гравирани позлатени птици, които ѝ придават уникален акцент. Подобрена и модифицирана пушка за лов. Тя тежи едва 2950 г, което я прави изключително лесна за употреба. Идва със сменяеми шокове. Калибър: 12/76. Дължина на цевта 71 см. Цената ѝ върви от порядъка на 7000–7500 лв., но с повече късмет малко по-евтина се намира и на старо.

Най-ново

Единична публикация

Избрани