Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Ватикана мартеницата е порочен намек

[post-views]
Във Ватикана мартеницата е порочен намек

Една от поруганите в миналото статуи, останала само по... 'мартеница'
Една от поруганите в миналото статуи, останала само по… 'мартеница'
Първото впечателние от Ватикана е огромният брой туристи (12 000 ежедневно), които се тълпят пред пунктовете за проверка. Градът държава има нестопанска планова икономика и бюджетът му основно се формира от музейните такси и продажбата на сувенири. 
За да не изгубят някого от групата си, екскурзоводите държат в ръка по една разтегателна антена, с каквито помним ВЕФ-овете навремето. Всяка антена е окичена с парцалче, балонче или някаква друга шарения, за да се отличават. Въпреки че беше едва януари, нашата екскурзоводка бе избрала за свой знак мартеница с две огромни топки – оригинално и находчиво на пръв поглед решение, което първосигнално за всеки от нас символизира българското. Но за мартеницата – след малко.
И така, изкуството във Ватикана не е само в музеите, а навсякъде. По площадите, във вътрешните  дворове, по стените, таваните. Прави впечатление обаче, че пенисите на статуите са изпочупени или покрити със смокинови листа. И тъй като в миналото тук са били доста чувствителни на тази тема, един луд папа, чието име не заслужава дори да бъде споменавано, разпоредил тази радикална мярка, като сам грабнал чука.

Въпросната мартеница на екскурзоводката, окачена на радиоантена. На заден план – стените на ВатиканаСтолицата на католическата Църква е място на неземна красота, но и на дълбоки противоречия. Но след скандалите за посегателство над малолетни отпреди петнайсетина години явно вече и в най-дребните неща се подозира сексуален намек. Може би именно заради това, както ни разказа екскурзоводката, тук гледат на топките на мартеницата й малко странно, а при едно от предишните й посещения някакъв кардинал много възпитано и благоприлично я привикал в една стаичка, за да му обясни какво символизира това безочие, окачено на антенката й. След като му обяснила, че става дума за български обичай, падрето се успокоил, избърсал нервно потното си чело и я пуснал да си ходи по живо, по здраво.

Площадът 'Свети Петър' с египетския обелиск в центъра и едноименната базилика  Фото:авторът
Органът в базиликата 'Свети Петър', чиито тръби са разположени под формата на слънчеви лъчи, и тронът на апостолаОрганът в базиликата ‘Свети Петър’, чиито тръби са разположени под формата на слънчеви лъчи, и тронът на апостола
„Молим за внимание! Това е свещено място. Молим ви да пазите тишина и благоприличие!”, настоява по радиоуредбата дълбок отвъден глас с ръбест италиански акцент, който внушително отеква в стените. Казано иначе, ако искате да разбирате езика на Бог, учете английски. В Сикстинската капела е забранено да се снима, пълно е с охрана, която постоянно прави забележка на по-нахалните, които въпреки изричните забрани се опитват да заснемат великото творение, заради което Микаланджело получава много похвали, но търпи и жестоки критики, заради многобройните голи изображения на хора, счетени за неморални и безсрамни. Впоследствие започва кампанията „Смокиново листо”, в която гениталиите биват цензурирани от художника Даниеле де Волтера, който по този начин печели прякора си „гащурчо” (Il Braghettone).

Базиликата „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и капацитет от 60 хиляди правостоящи поклонници. Според католическата традиция в църквата е погребан свети Петър, един от дванайсетте апостоли на Иисус Христос, смятан от католиците за пръв в списъка на римските папи. В подкуполното пространство над главния олтар се намира шедьовърът на Бернини – 29-метровият балдахин. Смята се, че именно тук се намира гробът на свети Петър, разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата.

В първата капела отдясно се намира шедьовърът на Микеланджело – Пиета, но отпред постоянно виси огромна тълпа. На всичкото отгоре скулптурата е защитена от бронирано стъкло, което отразява светкавиците и я прави почти невъзможна за снимка. За да подчертае непорочността на Дева Мария, скулпторът е използвал за модел 12-годишно момиче. Изненадващо, но Ватикана има най-ниската възраст на сексуално съгласие, която тук се съхранява от древни времена и е именно на 12 г.
На излизане от базиликата минаваме през павилиона за сувенири, изработени от монахини, за да оставим лептата си за благото на Ватикана ООД. Отвън на пост караулят двама швейцарски гвардейци. Легендата гласи, че палячовската им униформа, съставена от 154 отделни парчета, също е проект на Микеланджело. Макар и формално, в процентно съотношение, Ватиканът е най-милитаризираната държава в света. Папската гвардия наброява стотина гвардейци, което е 18% от населението и превъзхожда повече от три пъти втората страна по този показател – Северна Корея (4,9%). Освен средновековните пики модерното оръжие на гвардейците е зигзауер (пистолети SIG P225).

Папамобилът на Йоан Павел II, марка 'Фиат', в който светият отец оцеля в атентата
Папамобилът на Йоан Павел II, марка 'Фиат', в който светият отец оцеля в атентата
Парадоксален факт е, че във Ватикана има много висока степен на престъпност. Средно всеки гражданин има едно престъпление (извършено на територията на държавата) на година. И 90% не са разкрити. На прощаване с базиликата „Свети Петър” си правим снимки пред 25-метровия египетски обелиск от розов гранит на едноименния площад. Древните египетски обелиски са отличителен белег на Рим. Няма друг град в християнския свят, който да се гордее с цели 13 монолитни обелиска от гранит. Седем от тях са пренесени в Рим в императорската епоха.

Според легендите в Рим има и 14-и обелиск, който е зарит в земята пред сградата на Сената. Вярва се, че когато се появи, ще дойде и краят на Рим.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани