Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вън от Каталуния! С протести посрещнаха крал Фелипе VI в Барселона

[post-views]
В Мадрид започва „делото на всички дела“: На подсъдимата скамейка са бившите каталунски лидери

kataluniaМасово недоволство по улиците на Барселона заради визитата на кралското семейство. С протести и възгласи „Вън“ хиляди поддръжниците на независимостта на Каталуния посрещнаха испанския крал Фелипе VI в столицата на автономната област.

При засилени мерки за сигурност крал Фелипе VI, кралица Летисия и двете им дъщери присъстваха в Барселона на церемонията по връчването на наградите на Фондацията Принцеса на Жирона. Сепаратистите недоумяваха какво прави кралското семейство на „тяхна територия“.

Въпреки полицейския кордон около мястото на събитието стотици поддръжници на независимостта се появиха с тигани и тенджери, за да протестират срещу властта на Мадрид.

Жена:

„Не одобряваме монархията, поставена от един диктатор – в случая фашиста Франко, да продължава да ни управлява.“

Мъж:

„Живея в република, не в монархия. Не съм съгласен чужд крал да идва в Барселона.“

Протестиращите изразиха недоволството си с блокиране на пътища, горене на снимки на монарха и възпрепятстване на официалните лица да стигнат до събитието. Това е първата поява в Каталуния след обявяването на осъдителните присъди срещу местните сепаратистки лидери, което отприщи огромна вълна от демонстрации през последните седмици. Припомняме, че напрежението ескалира до сблъсъци с полицията и масови арести.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани