Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция ще си връща контрола върху имиграцията

[post-views]
Франция ще си връща  контрола върху имиграцията

Франция ще разчисти някои мигрантски палаткови лагери, ще наложи квоти за определени категории работници мигранти и ще отказва на новодошлите търсещи убежище достъп до неспешни здравни грижи в опит да покаже на избирателите, че президентът Еманюел Макрон обръща внимание на свързаните с имиграцията опасения, предаде „Ройтерс“. „Искаме да си върнем контрола върху нашата имиграционна политика“, каза премиерът Едуард Филип пред репортери, обявявайки пакета от мерки за имиграцията. „Това значи, че когато казваме „да“, наистина означава „да“, а когато казваме „не“, наистина означава „не“, подчерта той.
Макрон се надява да бъде преизбран през 2022 г., а социологическите проучвания показват, че той ще води оспорвана надпревара с лидера на крайнодясната опозиционна партия „Национален сбор“ Марин льо Пен, която увеличи подкрепата си, обвинявайки Макрон, че е твърде мек спрямо имиграцията.
France_MigrantsЦентристката администрация на Макрон досега устояваше на натиска от крайнодесни съперници за имиграцията, но с обявяването на новите мерки тя се присъединява към други европейски държави, сред които Италия, Великобритания и Швеция, които решиха да възприемат по-твърд подход.
Френският премиер, близък до Макрон, каза, че новите мерки са знак за една „Франция, която е отворена, но не и наивна“. Филип потвърди информацията, че правителството планира да определи квоти за определени аспекти за миграцията. Той каза още, че парламентът в бъдеще ще определи годишни секторни „цели или квоти“ за квалифицирани мигранти от страни извън ЕС, подобни на системите в Канада и Австралия. Квотите ще се основават на списък с професии, в които работодателите ще бъдат освободени от задължението да трябва да доказват, че работата не може да се заеме от французин.
Изказването му дойде ден, след като министърът на труда обяви, че от догодина Франция за пръв път ще определи квоти за броя работници имигранти от страни извън Европейския съюз. В момента работодателите трябва в рамките на сложна административна процедура да се обосноват защо френски гражданин не може да бъде нает. Миналата година около 33 хил. икономически мигранти са получили разрешение за пребиваване.
Плановете на правителството предвиждат още кандидатите за бежански статут да трябва да чакат три месеца, преди да получат достъп до безплатна неспешна медицинска грижа (ограничението не се отнася за децата).

Най-ново

Единична публикация

Избрани