Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лейтенант Мария Крашевска: Няма прегради за службата на жените в армията

[post-views]
Професията дава и щастие

maria krashevskaНаравно с мъжете участваме в учения 
и покриваме нормативи, казва
председателят на УС на Сдружението на жените военнослужещи


– Лейтенант Крашевска, какво е за вас 8 март?
– Това е хубав празник за всяка жена – международен празник, ден на жената, на майката. Аз като майка доста се вълнувам от този празник, защото всяка сутрин на 8 март моите деца ми подготвят изненади. И общо взето, очаквам го с нетърпение. Мисля, че всяка уважаваща себе си дама би трябвало да обръща внимание на този празник. Чувстваме се значими, оценени от своите съпрузи и колеги мъже. Има смисъл да се празнува с добро настроение.
– Пълноценен ли ще е празникът за жените в армията, имат ли достигнати цели, които да ги направят щастливи?
– Надявам че, че всяка жена, която е в редовете на Българската армия (БА), има повод да празнува и да е горда, че отдава сили и енергия да защитава родината си. Освен това имаме и друга мисия – да създаваме и браним човешки живот, което също е много важно. Така че жените в БА, които искат да успеят, които са решителни и отстояват целите и интересите си, винаги имат възможност да се развиват и да се чувстват пълноценни.
– Как от сдружението оценявате присъствието на жените в армията, достатъчно ли е то? Очаквате ли навлизането на дами в строя да се увеличава?
– Гледайки малко назад в годините, мисля, че през последното десетилетие се наблюдава изключително развитие и по-голям наплив на дамите в редовете на БА. По данни от миналата година, които са публикувани от НАТО в обобщен анализ на националните доклади от страните-членки и партньори към комитета на НАТО за равнопоставеността на жените и мъжете, около 16 процента са дамите от общия числен състав на Българската армия. Най-много са в Сухопътните войски – 45 на сто от този дял. Във Военновъздушните сили са около 25 на сто, във Военноморските сили – 8 на сто, в Съвместното командване на специалните операции – 3 на сто, в Съвместното командване на силите – 9 на сто, и в Министерството на отбраната – 10 на сто. Искам да отбележа, че 9 на сто от състава на контингентите ни също е от дами. Като гледаме общата картина на 29-те държави – членки на НАТО, нашите 16 процента са много добро ниво. Това е добър знак, че жените имат своите място и роля в редовете на БА и Въоръжените сили. Надяваме се този процент да расте.
– Как протича службата на жените в строя? Чувстват ли се равнопоставени с колегите си мъже във формированията?
– Жената има своето място в редовете на БА. Мисля, че сред нашите колеги ние сме добре дошли отдавна, защото е известно, че вече няма прегради за жените в БА да кандидатстват за различни специалности, да се обучават и да са на длъжности наравно с мъжете. Работим рамо до рамо с нашите колеги мъже. Имаме необходимите условия за това, ако искаме да почиваме, да имаме своето лично пространство. От тази гледна точка Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА са създали необходимите условия да се чувстваме комфортно и удобно на работното си място.
– Мъжете военнослужещи приемат ли вече жените като равностойни колеги в строя, на които могат да разчитат?IMG_2683
– Отдавна вече не съществуват стереотипи или дори наченки на дискриминация от страна на мъжете спрямо жените. Няма такова нещо. Ние сме добре дошли в строя. Поне аз работя с доста мъже и мога да кажа, че моите колеги ме приемат наравно с тях. Наравно с тях покривам нормативите по физическа подготовка, наравно с тях съм на стрелбището, когато трябва да стреляме, когато има учение. Помагаме си, работим в екип. Мисля, че се допълваме взаимно. Бих казала, че една жена се справя не по-лошо от един мъж. Защото ние сме може би малко по-търпеливи, по-добри, по-отговорни и дори на моменти сме по-дисциплинирани и по-изпълнителни. Дори в критични ситуации действаме като психолози, проявяваме чувствителността, която е част от нашата натура. Все пак сме дами, майки и чувствителността в дадени моменти помага.
– Какво още обаче може да се направи за жените в армията?
– Миналата година се проведе работна среща с колегите от СКС и дирекция „Логистика”. И сега е в ход процес за подмяна на фуражките на жените военнослужещи. Това ще ни даде възможност да подобрим визията си, което допълнително ще ни мотивира. Защото, когато застанем рамо до рамо с нашите колеги от НАТО, искаме да се чувстваме добре и комфортно, носейки униформата. Предвиждаме новите шапки да са от типа дамско бомбе. Подобни са на тези в Националния военен университет и във Военноморските сили. Искаме такъв вид шапки да се въведат в цялата БА и това да е записано в нормативен документ. А иначе винаги има нещо, което трябва да се подобри. Може би да имаме повече възможности да обучаваме не само членовете на сдружението, но и по принцип жените в БА. Да ги мотивираме, да им даваме възможност да участват в различни семинари и конференции. Да може да се усъвършенстват и да виждат какво се случва и извън нашата армия, на международно ниво.
– Кога България ще има жена генерал, след като жените са 16 на сто от личния състав?
– Надявам се и процентът на жените на по-висшите офицерски длъжности да се повишава. Напоследък се увеличава броят на жените – старши офицери. Към 10 вече са жените полковници от МО и СКС. Знаем, че има жена полковник, която се е обучила във Военната академия на стратегическо ниво. Продължаваме да се надяваме и да вярваме, че в близките няколко години ще имаме жена генерал.
– Какво е пожеланието ви за 8 март към дамите под пагон в армията?
– Надявам се и вярвам, че те ще продължат да бъдат все така добри професионалисти, отговорни в работата си. Ще продължат да изпълняват своята мисия да даряват живот, обич, надежда и топлина. Пожелавам им да бъдат здрави и щастливи! Да отстояват своите идеи и с много хъс и упоритост да вървят напред и нагоре в своето кариерно развитие! Знам, че те имат тези способности и се надявам да могат наистина да ги приложат.
 

Сдружението с принос за раждаемостта

Заедно с фондация „Мечта за дете” сдружението участва миналата година в благотворителна кампания за родители, които имат репродуктивни проблеми. „Сдружението подаде ръка и подкрепи наши колеги военнослужещи в мечтата им да имат дете. Вярваме в доброто и знаем, че чудесата се случват. Това е една много добра инициатива. Може да се каже, че имаме принос за още едно българче”, казва с усмивка лейтенант Крашевска.
Сдружението подпомага и членовете на семейства на военнослужещи, които са зад граница на мисии, а също на загинали и починали при изпълнение на служебните си задължения. Членовете на организацията помагат на фондация „Деца на Българската армия”, в която лейтенант Крашевска е член на Управителния съвет.
С активния принос на сдружението от две години е дадена възможност и на мъжете военнослужещи да ползват бащинство. „Тоест, да се чувстват и дееспособни, активни родители и да могат да отглеждат децата си, когато майката няма тази възможност и има служебни ангажименти или проблеми”, заявява лейтенант Крашевска. „Колкото до ползването на майчинството от страна на жените военнослужещи, засега не сме имали проблеми. Дори мисля, че едно от предимствата, поради които жените искат да влязат в редовете на БА, е и това, че виждат тази сигурност в нашите редици”, допълва тя.

Успехът се дължи на избор, а не на шанс

За мен успехът не се дължи на шанс, а на избор, тоест, ти избираш по кой път да тръгнеш и как да се развиваш, категорична е лейтенант Крашевска. Тя е родена на 2 август 1975 г. в Дупница. Израснах в семейство на военнослужещи, така че – пътят ми е предопределен, въпреки че от двамата ми братя никой не мина по стъпките на моите родители, а само аз – момичето, казва тя.
Баща й, сега пенсионер, полковник от запаса, е бил командир на гарнизона в Дупница, а след това е служил в щаба на Сухопътните войски. Майка й, която е била старши сержант в поделението в Дупница, загива в нелеп инцидент заедно с двама свои колеги при изпълнение на служебните си задължения. 
По това време Мария е на 15 години и учи в спортно училище. 
Загубата на майката
слага край на обещаващата спортна кариера на дъщерята.
Въпреки това Мария не се плаши, а се амбицира да върви по стъпките на родителите си. Баща й в оня момент е против. През 1994 г. Крашевска завършва специалност „Връзки с обществеността” в Югозападния университет „Неофит Рилски”. През 2001 г. постъпва с конкурс като младши сержант в оперативния отдел на командването на Сухопътните войски. От 7 години е в СКС, където в момента е младши експерт в канцеларията на командващия. Работи в сферата на връзките с обществеността.
След като от няколко години законът дава възможност на хора, които имат завършено висше образование и са били в редовете на БА, да кандидатстват за офицерско място
тя изкарва сравнително дълъг курс на обучение във Велико Търново. „Шегувахме се с колегите – всички бяха по-млади от мен. Но аз не им се давах. Завърших като отличник на випуска сред 30 човека. Знам, че днес баща ми вече се гордее с мен”, споделя с усмивка лейтенант Крашевска. От миналата година тя е и председател на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи. 
Живее на семейни начала с приятеля си, с когото има дъщеря на 18 и син на 11 години. „Изцяло съм ангажирана с тях, помагам им за училище. Ходя на първенства с малкия, постоянно сме по футболни срещи. Дъщеря ми учи в художествено училище. Ходя по изложби, помагаме си. В свободното си време правим разходки на Витоша. Карам ги да спортуват. Нали съм бивш спортист”, споделя лейтенант Крашевска.
И тъй като за нея добрият тонус и хубавото настроение са задължителни, един ден решава, че трябва да направи нещо, за да вдигне настроението на колегите си. Така започва да води рубрика в информационната система КИС „Щит” – „сутрин рано да изпием заедно чашка кафе и да направим преглед на печата”. Винаги слага и по една хубава картичка за настроение и няколко послания за хубав ден. Трябва да се усмихваме, да даряваме добро на хората, обобщава лейтенант Мария Крашевска. 

Ново начало за клуба по дебати

Един от проектите, които съществуваха преди 2–3 години и сега искаме да възобновим, е клубът по дебати, казва лейтенант Крашевска. По думите й това е проект, който се е провеждал с курсантите във висшите военни училища и се е приемал много добре от тях. 
Бъдещите офицери работели с голямо желание по проекта, защото той им давал възможност да развият своите идеи, да мислят по-иновативно, да се научат да бъдат лидери.
Сдружението на жените военнослужещи се подготвя да реализира и проект по повод 140-годишнината от рождението на писателя Йордан Йовков. По темата „Военен разказ, новият Йовков” ще се даде възможност на хора, не само от БА, да представят свои разкази и стихотворения.
„Един много важен за мен проект, който се надявам да бъде реализиран, е „Не на насилието над жени и деца”. Той е с цел да покажем, че и ние имаме отношение към борбата срещу агресията в нашето общество. Надявам се проектът да бъде реализиран”, споделя лейтенант Крашевска.
Тя посочва, че ще продължат активностите на сдружението по програмите, които се отнасят до международните теми за жените, мира и сигурността и резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН. Всъщност именно сдружението е организацията, която е подготвила и предложила на ръководството на МО план за прилагане на тази резолюция. „Политическото ръководство одобри предложението, с което МО стана една от първите държавни структури с такъв документ. МО вече има такъв план, с какъвто малко от страните могат да се похвалят”, изтъква лейтенант Крашевска.
Сдружението ще продължи активната си дейност в областта на равнопоставеността на жените и мъжете в сектора Сигурност и отбрана. Предстои участието на представителки на сдружението в изучаването и изработването на законови, подзаконови и други нормативни документи, които се отнасят до статута на жените военнослужещи.
„Ще продължим и сътрудничеството си с МО във връзка с различни социални  професионални програми, които се отнасят до военнослужещите. Ще продължим да подпомагаме нашите членове”, изтъква лейтенант Крашевска.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани