Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Николай Караиванов: На входа на всяко поделение се мери температурата на хората

[post-views]
Бригаден генерал Николай Караиванов: На входа на всяко поделение се мери температурата  на хората

Karaivanov2dОграничихме движението между гарнизоните, казва началникът на Щаба на Сухопътните войски


– Г-н бригаден генерал, какви мерки се взимат в Сухопътните войски (СВ) за защита от коронавируса?
– Ние сме част от страната и мерките ни са съобразени с това, което е разпоредено за цяла България. На първо място за нас е съхранението на живота и здравето на хората. Ограничили сме движението между различните гарнизони. Отменени са всички курсове, занятия и всякакви други форми на обучение, които предвиждат съвместни действия от различни гарнизони. Преди дни се наложи да отменим голямо учение, което трябваше да се състои на полигон „Корен” и включваше и сертификация. Преместихме го за по-късна дата. Ограничихме броя на хората, които са в щабовете. Разпоредили сме да бъдат не повече от един човек в канцелария. Част от личния състав е пуснат в домашен отпуск. За разлика от други държавни и много частни учреждения, които могат да си позволят работа от вкъщи по интернет, при нас това не е възможно, тъй като преносната среда, в която се разменят документи е специална вътрешна мрежа.
– Какви защитни средства са раздадени на личния състав?
– Всички дежурни са снабдени със съответните респираторни маски. Имаме достатъчен брой от тях. Дори сме дали и на болници. Имаме и защитни облекла, те са от бойните, но вършат работа и за медицинския персонал, който е, така да се каже – на фронта, на предна линия. Нашите формирования бяха сред първите, оборудвани с дистанционни термометри. Във всяко наше поделение при влизане се измерва температурата като превантивна мярка. Спазваме ограниченията за провеждане на общи мероприятия и пътувания. Мерките дисциплинират хората – както във войската, така и в държавата като цяло. Докладваха ми, че 38 военнослужещи от СВ са под карантина. Но искам да кажа, че карантиниран не значи заразен или болен. Това са военнослужещи, които се завърнаха от конференции и занятия в чужбина, а също и хора, чиито роднини са се прибрали от чужбина. Водим точен отчет. Те сами докладват – имам контакт с еди кой си, който е под карантина. Първи се върна от такава карантина моят заместник. Той беше на една конференция, след това изкара 14 дни под карантина и вече е на работа. Слава богу, всичко е наред, всички са живи, здрави. Засега нямаме случай на заразен. Да се надяваме, че няма и да имаме. Нашите хора са здрави и могат да се преборят с всичко.
– Има ли проблеми с придвижването на военнослужещите, които пътуват от други населени места към местоработата си в областните центрове? 
– Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването пътуването може да се извърши с карта. Освен това МВР публикува на своята интернет-страница и декларация, която се попълва и я даваме на такива хора. Съответно този, който издава декларацията, в случая – аз, си носи отговорността дали това е вярно. Досега не сме имали проблем. Затруднение се получава единствено, ако на някое от КПП-тата има много хора и задръстване. Тогава може да има някакво закъснение в придвижването до работното място. 
– Какви основни учения и други прояви планирате за времето след кризата, до края на годината?
– Имахме планове годината да е наситена с учения. Основният акцент беше поставен върху полевата натренираност на войските и то в нивата батальон и по-нагоре. Планирано е тази година да бъде проведено бригадно учение с извеждане на войски на терена, каквото не сме правили много отдавна. Надявам се, когато мерките бъдат отменени, да проведем това учение. На нас то ни е нужно безкрайно много. Искаме да върнем големите учения, за да може да тренираме и щабовете за управление на войските. Едно е да управляваш войските на карта или на компютър. Но съвсем друго е живото учение, когато започнат да се движат танкове и пехота, и артилерията стреля. Предвидени са лагери, стрелби. По всяка вероятност лятото ще бъде натоварено, защото всичките учения, които сега препланираме, твърдо държим да си ги проведем. Очаква ни жарко лято и тежка есен по полигоните.
– Известно е, че 40-ият български контингент за Афганистан е под карантина преди заминаването си. След това, при пристигането на 39-ия контингент, той ще бъде ли също поставен под карантина?
– Решението за поставяне на 40-ия контингент под карантина беше взето от ръководството на БА. То беше правилно, защото сега се получиха и документи, които изискват заминаващите контингенти за Афганистан да са минали такава карантина. Контингентът беше изолиран във Военнопочивния дом в Рибарица. Силно съм впечатлен от мобилизацията и мотивацията на личния състав от контингента. Няма никакъв проблем с дисциплината. Военнослужещите са изключително изпълнителни и се надявам, че това ще продължи и по-нататък. А за посрещането на 39-ия контингент имаме няколко варианта и този от тях, който бъде разпореден, ще бъде изпълнен.
– Как протича попълването на некомплекта от войници?
– Имаме успех в приемането на хора. Спряхме негативната част – отлива. Запазихме нивото и дори отчитаме увеличение. Но имаме много какво да желаем относно организацията на прием. Провеждаме всички конкурси, които се обявят и ни се разрешат. Нито за момент не трябва да спираме нашите усилия по окомплектоването с личен състав. Моето мнение, с което не ангажирам СВ е, че би трябвало да се дава възможност командирите да пренасочват хората от една длъжност на друга със съответния курс. Става дума за една по-голяма гъвкавост. Може да се отиде и по-далеч – ако тези хора имат няколко специалности, съответно да им се заплаща нещо допълнително за това, че са готови всеки момент да изпълнят дадена задача. Ние сме професионална армия и нашите хора трябва да умеят много неща, не само едно. За мен това би увеличило оперативните способности на армията неимоверно. Може и да се намали срокът на договорите. Според едно изследване младите хора на 21-22 месеца сменят работата си. В същото време им предлагаме 3-годишен договор. По време на кампанията „Бъди войник” съм им казвал: елате при нас, вижте, ако службата ви хареса – оставате. Ако не, си отивате. Смятам, че първият срок спокойно можем да го направим две години или дори една година. Ако иска, боецът остава. Ако не – просто си отива от армията и се хваща на друга работа. Но ние вече ще имаме човек, който е подготвен, обучен. Правихме сметки и се оказа, че разходът няма да се повиши кой знае колко.
 

Нова екипировка прави войника  супербоец

Откровено

Армията се нуждае от помощ и помощта е в това да й се вярва, че може да изпълни функциите си, казва бригаден генерал Караиванов. Получава се нещо много странно. Пускаме изследване – рейтингът на армията е висок. И в същото време всеки втори говори: тя не може да се движи, няма хора, няма танкове, няма това, няма онова. 
Напротив! Ние сме една сериозна сила и хората ни са подготвени достатъчно да дадем отпор на който и да е агресор и да се справим с какви ли не предизвикателства. 
Но съществува негативизъм, в чиято основа, за съжаление, стоят наши бивши колеги, които се възприемат в обществото като експерти. Те дават мнения, които са за едно друго време.
Те са били герои едно време. Ние сега си имаме нашите герои. След нас ще има други герои. Вярата и подкрепата на обществото са най-важни за нас.
Модерна екипировка и оръжейни системи, които повишават точността и ефективността на стрелбата, като превръщат войника в истински супербоец, предстои да бъдат придобити от СВ. Проектът е в напреднала фаза на изпълнение. 

Искаме да оборудваме нашите войници с екипировката, която се използва в технологично напредналите армии, казва бригаден генерал Караиванов. Става дума за бронирани жилетки, каски, очила за нощно виждане, раници за вода, изброява той. Идеята е войникът да разполага комфортно с всичко необходимо в боя и да се съсредоточи в изпълнението на задачите си.
В СВ се работи усилено и за модернизация на личното стрелково оръжие. „В ръцете си имаме едно от най-добрите оръжия, мога да кажа – оръжие за масово поразяване – автомат „Калашников”. Но минаваме на друго ниво, когато трябва да сложим допълнителни системи към автомата, за да може стрелбата да стане по-бърза, по-точна, да може да се стреля нощем”, обяснява бригаден генерал Караиванов. Затова в СВ имат намерение да осигурят нощни прибори, бързомерци, „червени точки”, оптически мерници, които, прикачени към автомата, повишават възможността на боеца да поразява целите. „Това са неща, които звучат малко футуристично. Но всъщност са много добри за хората, които са с автомата си на предния край на бойната линия. Нужно е да им се осигури комфорт, за да изпълнят задачата си. А и когато видиш себе си в това ново, модерно оборудване, добиваш по-високо самочувствие”, допълва началникът на Щаба на СВ.
Бригаден генерал Караиванов споделя, че очакванията му към стратегическия преглед на отбраната са големи. „Може би за първи път прегледът е толкова всеобхватен. Не става въпрос само за нареждане на едни формирования или за една численост. Става въпрос за модернизация. На преден план се извеждат оперативните способности. Хубаво е и че прегледът обхваща период повече от 10 години”, изтъква той, допълвайки, че това се обуславя от голямата скоротечност на съвременните конфликти. „Ролята на малките армии съвсем не е маловажна. Още повече, че имаме нещо, което е уникално към настоящия момент – нямаме сблъсък на идеологии, както беше при старата двуполюсна система през Студената война. Това донякъде предполага, че не би следвало да съществуват големи конфликти. Теорията си е моя. Но се потвърждава”, казва началникът на Щаба на СВ.
По думите му в момента работна група разглежда офертите на четиримата участници в конкурса по проекта за нова бойна машина за пехотата. „Отвън, в коридора, ще видите една голяма количка, която едва ли не мотокар ще я превозва. Всичко това е документация и трябва да се изчете. То си иска време. Така че, големият проект е в ход. Надяваме се да стане. Засега върви в ритъм”, казва бригаден генерал Караиванов. 
В СВ се работи и по други проекти, имаме желание за модернизация на танка Т-72, посочва той. Във войските планират и да придобият нови артилерийски системи с по-далечно действие в периода след 2026 г.

Предложение: Офицерът да премине поне два курса годишноtank

Всеки офицер, според мен, трябва да премине през годината поне два курса, които да са встрани от неговата специалност, за да придобие по-голяма подготовка и квалификация, казва бригаден генерал Караиванов. Според него обучението на офицерите и сержантите е сред най-важните аспекти от цялостната подготовка на Българската армия. Той прогнозира, че въпросът със сегашния кадрови недостиг на млади офицери ще бъде решен след 8-10 години. Затова пък се работи повече за дообучение на сержантския състав, който да поеме функциите на недостигащите младши командири във войските. 
Бригаден генерал Караиванов допълва, че в щабовете липсват цели офицерски випуски, напуснали строя през годините, предимно в званията майор-подполковник. „Просто няма хора. Тук, в щаба на СВ, има вакантни места – нещо немислимо преди няколко години. Но сега съществува. Това натоварва останалите хора”, казва бригаден генерал Караиванов. Според него въпросът ще започне да се решава с промените в ЗОВС, които ще дадат право на още 3 години служба на придобилите, но неупражнили право на пенсия, както и на тези, които вече взимат и пенсия, при определени условия. 
„Самият аз не съм упражнил правото си на пенсия, но пък не виждам нищо лошо в тези, които са го упражнили, тъй като законът дава това право. За мен самият спор е почти като диверсия, която разделя офицерите на две категории и ги вкарва в някакъв диспут”, изтъква бригаден генерал Караиванов. По думите му тенденцията в Европа е да се увеличава пределната възраст за пенсиониране в армията, като например, в Бундесвера тя е 65 години. Но нещата не са прости, защото така може да спре движението на офицерите по стъпалата на кариерата.
Що се отнася до предвидената с поправките в ЗОВС ротация на офицерския състав, бригаден генерал Караиванов напомня, че тя е съществувала преди години. Но при съкращенията през 90-те години се е стигнало до нашенски абсурд – офицери пускали рапорти да не бъде издигани и повишавани в звание, за да не се местят от гарнизона си… Сега обаче ротацията трябва да е подплатена със социален пакет и преди всичко с осигуряване на жилища за офицерите, смята бригаден генерал Караиванов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани