Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расовият въпрос цепи армията на САЩ

[post-views]
Расовият въпрос  цепи армията на САЩ

За пръв път афроамериканец оглави военната авиация

IMG_20200610_102116Президентът на САЩ Доналд Тръмп се противопостави на министъра на отбраната Марк Еспър и други представители на Пентагона за имената на военни бази в момент на напрежение след две седмици протести заради смъртта на задържания от полицията чернокож Джордж Флойд. Това стана, след като Еспър и председателят на Съвета на началник-щабовете в САЩ Марк Мили заявиха, че са готови за „обсъждане“ на „всеобхватен план“ за имената на базите, символите на конфедерацията и военните инсталации. Причината е в отчуждението от институциите в момент, когато много чернокожи военнослужещи или от други неевропейски етнически групи имат усещането, че са станали част от структура, изпъстрена със символи от спорното минало от времето на Гражданската война, и в обстановка, в която са на подчинение основно на бели мъже.
„Ню Йорк таймс“ цитира представител на Пентагона, според когото не става дума само за имена на бази, а за план за обединение на бели и чернокожи военнослужещи по подобни деликатни теми, но самата идея е била посрещната гневно от Белия дом.
Тръмп заяви, че тези имена и символите на Конфедерацията – южните, робовладелски щати, отцепили се в средата на XIX век и довели до Гражданската война – са част от „великото американско наследство“. В „Туитър“ той намекна, че би смятал подобна стъпка за неуважение към армията и историята на „най-великата нация в света“. Мнението на критици е, че те символизират расисткото минало на страната. В САЩ има 10 бази с такива имена – например „Форт Браг“ в Северна Каролина и „Форт Бенинг“ в Джорджия.
Протестите след смъртта на Флойд се превърнаха в движение срещу расизма и дискриминацията, невиждано от години, месеци преди президентските избори тази есен, повдигнало отново и темата за наследството на Конфедерацията. По-рано тази седмица морската пехота на САЩ нареди на командирите да премахнат бойните знамена на Конфедерацията от работните си места и от зоните с отворен достъп за всички служещи.
Междувременно Сенатът на САЩ единодушно утвърди афроамериканеца генерал Чарлз Браун на поста началник-щаб на Военновъздушните сили. Генерал Браун, на 58 години, става първият чернокож американец, който ще ръководи един от шестте рода въоръжени сили на САЩ. Той става също вторият афроамериканец, който влиза в състава на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ след генерал Колин Пауъл, който беше негов председател от 1989 до 1993 г.
Генерал Браун, който е офицер във ВВС от 1984 г., е пилот на изтребител Ф-16, воювал в Тихия океан и Близкия изток. Има 2900 летателни часа, включително 130 в бойни действия. Ръководил е Централното командване на ВВС през 2015 и 2106 г. по време на операциите срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Ердоган пак погна гюленистите

erdoganТурция поднови кампанията срещу военни и полицаи, заподозрени в предполагаеми връзки с Фетхуллах Гюлен – проповедника, когото властите свързват с неуспелия опит за преврат през 2016 г. В мегаполиса Измир бе обявено издирването на 191 души, от които 181 служат във военновъздушните сили на страната, съобщи Анадолската агенция. Голяма част от тях са арестувани, но основно в други провинции на страната.
Военните се издирват, защото се смята, че са „членове на FETО („Фетхуллахистка терористична организация“ – съкращението, което използва Анкара, за да обозначи движението на Гюлен), проникнали в турските въоръжени сили чрез няколко измами на входните изпити през 2005, 2011 и 2015 г.“ според съобщение на прокуратурата в Измир.
Ден по-рано бе издадена заповед за задържането на 33-има души, от които 24-рима полицаи. Отделно 42-ма души са заподозрени заради ползване на приложението ByLock. Според властите в Анкара то е използвано от привържениците на Гюлен, които Анкара обвинява за опита за преврат, отнел живота на 251 души, а ранените са близо 2200. Заповед за ареста на други 118 души бе издадена в Истанбул миналата седмица – сред тях бяха и един полковник и трима лейтенанти в Турските въоръжени сили.
Уволнени или отстранени до момента са 150 хил. държавни служители заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен, известно като „Хизмет“. Стотици хиляди бяха задържани или арестувани.

В Бергамо 57 процента са прекарали COVID-19

Повече от половината от жителите на северния италиански град Бергамо са развили антитела срещу COVID-19, съобщиха здравните власти, като се позоваха на данни от проучване. От 9965 местни граждани, на които са правени кръвни тестове в периода 23 април–3 юни, 57 на сто имат антитела, което означава, че са били в контакт с коронавируса. Градските здравни власти уточниха, че проучването е „достатъчно широко“, за да е надежден показател колко хора са били заразени в Бергамо, станал епицентър на заразата в Италия.
Антитела са открити в повече от 30% от 10 404 медицински лица, които са били тествани, макар да се смята, че те са много по-рискова група от останалите хора. В разпространен в началото на май доклад националният статистически институт ISTAT отбеляза, че броят на смъртните случаи в Бергамо през март е бил с 568 процента по-висок в сравнение със средния брой през периода 2015–2019 г. Това прави този италиански град мястото с най-много жертви на заразата.
Провинция Бергамо е регистрирала 13 609 случаи на коронавирус, показаха официалните данни. ISTAT и здравното министерство са предприели национална кампания за кръвно тестване, целяща да изследва представителна извадка от около 150 00 души, за да се разбере мащабът на епидемията в Италия.
Италия е регистрирала близо 34 хил. смъртни случая, а потвърдените случаи на зараза са 235 хил. В региона на Ломбардия, който включва Бергамо, са регистрирани 16 хил. починали.


 

Най-ново

Единична публикация

Избрани