Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Кръстницата“ с Изабел Юпер стартира „Синелибри“

[post-views]
„Кръстницата“ с Изабел Юпер стартира  „Синелибри“

3_25_Izabel_UperШестото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри 2020“ се открива в зала 1 на НДК на 18 октомври. Той продължава до 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“.

След откриването е и премиерната прожекция на ексцентричната криминална комедия „Кръстницата“ с режисьор Жан-Пол Саломе, в която блести иконата на френското кино Изабел Юпер. Звездата от „Мадам Бовари“ и  „Пианистката“ е в ролята на преводач в полицейски отдел и наркодилър в адаптацията по романа на Ханелор Кейър.

Фестивалът предлага 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас, разпределени в конкурсна и паралелна програма. Над 20 от тях ще се излъчат и онлайн чрез платформата Neterra TV+ ( www.neterra.tv/plus). Фестивалът предвижда серия от кино-литературни срещи на живо, и образователни уебинари. Отново ще има галавечери на културите, които т. г. са с  кинотворби от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия.

За 21 дни в София се очакват над 300 присъствени прожекции. Програмата извън столицата е в Пловдив (24 октомври – 8 ноември), Варна (28 октомври – 8 ноември), Бургас (22 октомври – 1 ноември), Велико Търново (23 октомври – 6 ноември), Габрово (23-27 октомври), Благоевград (22 октомври – 1 ноември) и Ст. Загора. 

В конкурса за късометражен филм са селектирани 8 заглавия, 6 от тях български.  Чуждестранното участие включва италианския филм „Marta Mia”, базиран на кореспонденция на Луиджи Пирандело, и руския „Бедните хора“ по мотиви от творчеството на Лев Толстой и Виктор Юго. Церемонията по награждаване с прожекции на отличените филми, е на 1 ноември. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани