Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Молдова избра проевропейски политик за президент

[post-views]
Президентът на Молдова: Няма опасност

Maia Sandu Проевропейският лидер на опозицията в Молдова Мая Санду е новият президент на страната, след като успя да победи на балотаж настоящия държавен глава Игор Додон. Вотът  се смята за един вид референдум за обществените нагласи по отношение на бъдещата външна политика на бившата съветска република.

Според данни на властите, избирателната активност е била малко над 52 процента. При обработени близо 99 процента от изборните списъци Мая Санду печели 57 процента от гласовете. За нейния опонент – соченият за проруски кандидат Игор Додон са гласували 43 процента.

48 – годишната Санду, която е бивш премиер, а в момента лидер на проевропейската Партия на действието и солидарността, успя да спечели доверието на хората, като обеща да се бори с корупцията, заради която Молдова е една от  най-бедните държави в Европа.

Победата на Санду е ясен сигнал, че хората в Молдова искат промяна, в частност по-тясно сътрудничество с ЕС, за сметка на Русия, която също се бори за влияние в региона, коментират анализатори.

Остава обаче въпросът, до колко Мая Санду ще успее да прокара необходимите реформи, които са част от условието на Брюксел за задълбочаването на двустранните отношения между двете страни, след като партията й няма стабилно мнозинство в молдовския парламент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани