Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой се бои от Вирджиния Улф … или от истината

[post-views]
Кой се бои от Вирджиния Улф … или от истината

1_2 (1)Пиесата на Едуард Олби „Кой се бои от Вирджиния Улф” продължава да буди интерес почти 60 години след първата й постановка. Това казва режисьорът на спектакъла в Малък градски театър „Зад канала” Стоян Радев. Нещо повече – в наши дни, в извънредната ситуация на пандемията, каквато поколения не помнят, говоренето за интимните проблеми става все по-важно, защото личното пространство сякаш е изоставено в днешния ни живот. Режисьорът е и преводач на пиесата и си позволява да промени глагола в оригиналното заглавие „Кой се страхува от Вирджиния Улф” с „бои” – по-поетично и става за песента в спектакъла.
Като че ли не бяхме готови да застанем един срещу друг в карантинните дни. И многото взривоопасни, лични теми родиха и много насилие на потъналия в мрежите на глобалния свят съвременен човек, който губи чувствителността си към близкия непосредствен контакт. В тези дни отчитаме броя на заразените, но много по-голям е невидимият брой на хората, които преживяват психически колапс, забравили какво е да живеят в общо пространство. Губим ли ориентири в това пандемично време?
Като ходене по тънък лед, между комичното с трагичното, авторът ни прави свидетели на нощна сцена, в която две двойки по думите на самите герои „отлепят етикети” и „стигат до мозъка на костите” в техните взаимоотношения. Защото хората се отвориха към глобалния и забравиха личния си свят. А дали това, което се представя в социалните мрежи, е истината или е фейк, като удобна, лицеприятна маска за човека зад нея. И един от проблемите се оказва – доколко имаме смелостта да бъдем себе си. 
Резултатът е изненадващ за самите герои: нереализиран професионално и житейски университетски преподавател от Нова Англия и неговата съпруга, която със садистична и саморазрушителна наслада му напомня всекидневно и отмъщава за провалите. И зрителят като че ли наднича воайорски през ключалката към тях… Малин Кръстев играе една от най-силните си роли. А в останалите са талантливите Ирини Жамбонас, Владимир Зомбори и Каталин Старейшинска като младата семейна двойка, също с безизходна брачна история. В тези истории се сблъскват любов и ненавист, жестокост и нежност, самота и отчаяна зависимост от другия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани