Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийският автомат FN FNC стреля като „Калашников“

[post-views]
Белгийският автомат FN FNC стреля като „Калашников“

Доц. д-р инж. Георги Маринов 

В началото на 70-те години на миналия век белгийската оръжейна компания Fabrique Nationale взе участие в конкурса за превъоръжаване на армията на САЩ, обявен за замяна на щурмовата пушка М-16А1

FN FNC със сгънат прикладНа комисията беше представена 5,56-мм щурмова пушка с обозначение FN CAL (Carbine Automatique Légère). Тя обаче не била приета поради високата себестойност на производството и сравнително ниската надеждност на работа на автоматичен режим. 
За няколко години белгийските конструктори успели да отстранят констатираните проблеми и през 1978 г. пуснали подобрен вариант с обозначение FNC (Fabrique Nationale Carbine). Той бил оценен по достойнство от командването на белгийската армия и не след дълго станал част от армейските арсенали. 
По основни тактико-технически характеристики FNC не отстъпвала на аналогичните чуждестранни образци, но по това време големите оръжейни производители с бързи темпове атакували оръжейните пазари и заели основните пазарни ниши. Независимо от това новата белгийска щурмова пушка намерила своето признание като отлично оръжие за пехотните подразделения, които действали с откъсване от структурите за материално-техническо снабдяване. Тя се оказала привлекателна и за подразделенията, действащи в труднодостъпни планински райони и джунгли поради малката си маса и компактност. Към нея проявили интерес и водачите на транспортни и бойни машини.
автомат FN FNCЧаст от детайлите на FNC били изработени не само от стомана, но и от алуминиеви сплави а неподвижните части били от високоустойчива пластмаса. При изработването на детайлите широко бил използван методът на щамповане. Всичко това снижило масата на оръжието до 3,8 кг.
Конструкторите на фирмата Fabrique Nationale (FN) разработили два варианта на щурмовата пушка.  Първият бил с дължина на цевта 449 мм, а вторият бил със скъсена цев с дължина 363 мм. Двата варианта били снабдени с дулен спирач, който едновременно се използвал и като огнегасител и компенсатор на отката. В зависимост от предназначението на оръжието то могло да бъде снабдено с постоянен или сгъващ се пластмасов приклад.
В зависимост от използваните боеприпаси цевите на щурмовата пушка имали различна стъпка на нарезите. Тези, които използвали патроните FN SS109 (5,56х45 НАТО), имали стъпка на нарезите 178 мм, а тези, които използвали патроните М193 FN SS 92, имали нарези със стъпка 305 мм. Разликата в стъпките се дължи на различната дължина на куршумите, които изискват различна скорост на въртене за осигуряване на стабилност на полета им. 
Автоматиката на FNC работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта които задействали газово бутало, свързано неподвижно със затвора. На буталото са изработени напречни уплътнителни канали. Този принцип на работа е аналогичен на принципа на работа на автомат „Калашников“.
Възвратният механизъм е разположен в канал в затворната рама. Ударникът се закрепва с напречен щифт и може да се заменя в полеви  условия. 
Цевната кутия е изпълнена в две части – горна и долна. Горната част е от щампована листова стомана, а долната част – от алуминиева сплав. Двете части са съединени с два щифта, в предната и в задната част. За непълно разглобяване е достатъчно да се извади задният щифт и „да се пречупи“ цевната кутия, след което затворната група може да се извади с движение назад. Предварително обаче трябва да се извади затворната ръкохватка. При това не са необходими никакви инструменти, като разглобяването може да стане безпроблемно и в полеви условия.
 Ударникът се задейства с помощта на винтова бойна пружина, изработена от двойно навита тел. Предпазителят едновременно изпълнява функцията и на превключвател на огъня, с който се установява режимът на огъня – единичен и на редове от три изстрела. 

FN FNCСкорострелността на щурмовата пушка е 650 изстр./мин.

При изстрел затворът се заключва към задната част на цевта с помощта на два бойни упора. Оръжието е снабдено с газов регулатор, който регулира количеството на газовете, постъпващи от цевта към газовото бутало.  В положение, обозначено с цифрата „I“, е стандартно положение и се използва при стрелба в нормални условия. Когато се води огън в неблагоприятни условия и при напрегнат режим на огъня, регулаторът се поставя в положение „II“, при което към газовото бутало започва да постъпва по-голямо количество барутни газове.
 Мерните прибори са разграфени за стрелба на 250 и на 400 м. За стрелба с гранати се използва специален мерник, шарнирно закрепен на газовата камера. Върху цевната кутия могат да се закрепват стандартни оптически мерници по стандартите на НАТО. В този случай и при използване на нощни мерници се използва лека двунога.
Лекият сгъваем приклад е от две метални тръби и раменен упор. Горната тръба е покрита със специална пластмаса, предотвратяваща неприятното усещане за топлина и студ. При разгънато положение на приклада общата дължина на оръжието достига до 997 мм, а при сгънато положение дължината не надвишава 766 мм. Когато щурмовата пушка е със скъсена цев, нейната дължина е 680 мм, а дължината с разгънат приклад е 911 мм.
Съгласно споразумение между страните от НАТО щурмовата пушка е пригодена за използване на стандартните 30-зарядни пълнители от американската щурмовата пушка М-16. 
През 1984 г. Швеция приема на въоръжение вариант на щурмовата пушка с обозначение Karl Gustaf АК-5. Нейното производство е внедрено в концерна FFV. Различава се от оригинала по разширената ложа и спускова скоба, които са пригодени за стрелба с ръкавици Затворът е усилен, тъй като при стрелба се използват шведски патрони, които са снарядени с по-мощен барут. 
Индонезия също прояви интерес към това оръжие, като започна неговото производство в компанията Pindad с обозначение SS1-V1 с дължина на цевта 449 мм, карабинен вариант SS1-V2 с дължина на цевта 363 мм, както и SS1- V3 с постоянен приклад.
Освен това пушката е приета на въоръжение и в различни полицейски структури в САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани