Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Строги мерки за 10 дни от понеделник

[post-views]
28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

karantina_koronavirusКина, музеи и ресторанти се затварят, сватби и кръщенета – до 15 души, в хотелите хранят само в стаите

„До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни. Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училища, ресторанти.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Министър-председателят изтъкна, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.

Увеличаващите се случаи в последните 2–3 седмици ни мотивират да наложим нови мерки от понеделник с продължителност от 10 дни в цялата страна. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на мерките: преустановяват се посещенията на всички заведения, допускат се само доставки до офиса и дома. Изхранването в хотелите ще се случва по стаите.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, както и на моловете, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, лечебните заведения, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори. Преустановява се посещението на казина и игрални зали. Преустановява се провеждането на изложения, семинари, конкурси, концерти, групови туристически посещения и др. Забранява се провеждането на събори и други масови мероприятия на открито. Фитнесзалите, залите за групови занимания, самостоятелните плувни центрове ще бъдат затворени. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия на танцовото, творческото и музикалното изкуство. Присъствените учебни занятия, учебните практики, извънкласните занимания и посещенията в детските градини се преустановяват. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер – сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани