Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Книга представя 125 генерали от Третото българско царство

[post-views]
Вход свободен за новата колекционна зала в НВИМ

Първата книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946. С достойнство и чест” ще бъде представена на 28 април в Националния военноисторически музей. Монографията е подготвена от проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова и е първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата, разказват организаторите.

Изданието обръща поглед към личностите, поставили основата на българската армия, към генералите – познати или малко известни, популярни или забравени, служили във война и в мир, стояли начело, но и споделяли трудностите с войската си, допускали грешки и обвинявани в грешки, съдени с вина и без вина, арестувани и убивани.

Първата книга съдържа биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878–1946 г. Цялата поредица ще обхване имената на над 500 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването й за народна република.

Най-ново

Единична публикация

Избрани