Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейското обединение е постижение на прозорливите

[post-views]
Европейското обединение е постижение на прозорливите

Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в честванията на 9 май по случай Деня на Европа и отбелязването на 76 години от края на Втората световна война в Европа.

На Паметника на Незнайния воин в София президентът подчерта, че не трябва в никакъв случай да забравяме зверствата на нацизма и че наш дълг е да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството, съобщиха от Прессекретариата на президента. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя на Паметника на Незнайния воин и отдадоха почит на всички загинали българи по време на Втората световна война. „България има голям принос в борбата срещу нацизма – около дванайсет хиляди души по фронтовете на Втората световна война. Нека най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдаденост, жертвоготовност и патриотизъм”, заяви президентът.

По-късно Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част. В церемонията участваха също министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По-късно венци и цветя от министъра на отбраната и началника на отбраната са били положени пред Паметника на загиналите в края на Втората световна война български воини в парка „Заимов”, София, съобщиха от МО. „На този ден трябва да изключим идеологическите противоречия. Благодарение на саможертвата на хилядите български войници по време на бойните действия, на героизма, проявен при Сремската операция, боевете при р. Драва и Мурската настъпателна операция България успя да защити целостта си след края на войната”, е заявил министърът в оставка Красимир Каракачанов. Церемонията е била организирана от Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани