Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Трите истини
Наумов се противопостави на четири пъти срещу Мбапе”

С поражение от световния първенец Франция завърши юнското турне на мъжкия национален тим из Европа, където българските футболисти играха мачове с участници на започващото днес континентално първенство. В последната си среща преди ваканцията националният отбор на България отстъпи с 0:3 на Франция на „Стад дьо Франс”. Антоан Гризман със задна ножица бе точен в 29-ата минута, а два гола в края на Оливие Жиру, който се разписа в 83-тата и 90-ата минута, оформиха крайния резултат. Страхотен мач на Даниел Наумов обаче помогна на „лъвовете” да не претърпят по-тежко поражение. Единствената добра възможност за „трикольорите” бе пропиляна в 79-ата минута от Бирсент Карагарен, който можеше да изравни.
Тимът остана и без победа под ръководството на Ясен Петров, но тези три мача трябва да помогнат на налаганите млади футболисти на България да израснат, след като срещнаха по-добри и по-опитни отбори.
В този мач селекционерът Ясен Петров отново направи много рокади в стартовите 11, а също така смени и схемата на игра от поражението с Русия, когато започна с трима чисти защитници.
За разлика от Москва (поражение с гол от дузпа в последните минути) този път срещу мегазвездите на „петлите” бранителите бяха четирима. Проблеми пред специалиста не липсваха, но той заложи на Илиан Илиев, който дебютира сред титулярите. Освен това в този престижен сблъсък 53-годишният треньор бе избрал да излезе от първата минута с един от най-младите и неопитни отбори на България през последните десетилетия.
Заключението е обаче едно и също – голямо желание и старание и поредната загуба. Хубавото е, че нито руснаци, нито французи не се напъваха да спечелят с изразителен резултат, както направи Германия в последната си проверка например.
Разбира се, има надежда с влизането на младите играчи, но май няма време. Тези футболисти час по-скоро трябва да бъдат продадени, за да вдигнат своето ниво. В противен случай тенденцията от последните години не само ще се запази, но вероятно е ситуацията да става и далеч по-сложна.

В този ред на мисли пък Димитър Илиев беше максимално откровен: „Истината е, че сме на светлинни години от Франция във всяко отношение. Резултатът е показателен за това, че по никакъв начин не можем да се противопоставим на такъв отбор. Дадохме всичко от себе си, но насреща ни беше състав от суперзвезди, който е и големият фаворит на Евро 2020”, сподели той.
Селекционерът Петров обаче мисли по различен начин:
„Огромен респект, защото играхме срещу много силен отбор. Предварително знаехме, че имаме шест смени и трябва да ги направим по-рано, защото има много умора. Франция е много подготвен отбор. Днес мисията беше наистина много трудна. Видях много класа срещу нас. Не съумяхме да се възползваме от ситуацията, която имахме при 1:0. Не мога да кажа, че футболистите не се стараха. Само можем да печелим от мачове с такива противници. За момчетата това е безценен опит, защото се докоснаха до големия футбол. Знаехме къде ни е нивото“.
Така България завърши минитурнето си от проверки с три от участниците на Евро 2020 – Словакия (1:1), Русия (0:1) и Франция (0:3) без успех.
Вратарят на България Даниел Наумов пък единствен получава втората най-висока оценка в снощния мач между Франция и трикольорите. „Франс футбол” определя Погба за „Играч на мача” и му дава осмица. Със седем е оценен стражът на България, който получава сериозно количество похвали от медията.
„Късният дубъл на Оливие Жиру преправи представянето му, но българският вратар блестящо забави крайния срок, като направи осем спасявания срещу обезумелия френски отбор. Последната преграда на ЦСКА 1948 пострада възможно най-малко зад поставената под постоянно напрежение защита. Без неговите подвизи България щеше да поеме ударите много по-рано. Наумов се противопостави на четири пъти срещу разочарования Мбапе”, написа „Франс футбол”.
Страницата подготви Александър Гигов

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани