Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обявиха конкурс за името на кораба за научни изследвания

[post-views]
Обявиха конкурс за името на кораба за научни изследвания

Атанас ПАНАЙОТОВ

Плавателният съд ще е под военноморски флаг и ще бъде в състава на ВВМУ.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ като участник в Консорциума „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“ съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт (БАИ) обявява конкурс за името на бъдещия научноизследователски кораб на България. Корабът ще плава под военноморски флаг и ще бъде в състава на ВВМУ.

Плавателният съд ще изпълнява задачи по осигуряването на българските национални антарктически експедиции, ще извършва дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и от изследователски програми в Черно море и в Световния океан, провеждани от Софийския университет, ВВМУ, БАН и др. Корабът ще осигурява практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции, ще извършва и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС.

Предложенията по конкурса за име на плавателния съд, който предстои да бъде придобит, трябва да отговарят на следните условия:

– Да бъдат свързани с поне едно от направленията: история, география, образование, наука, култура и традиции на България;

– Да са съобразени с традициите на Източноправославното вероизповедание – традиционна религия в Република България съгласно Конституцията.

Предложенията могат да бъдат изпращани на електронна поща: name-421@naval-acad.bg, в срок до 30.06.2021 г.

Бъдещият научноизследователски кораб е построен през 1984 г. в Норвегия като снабдителен кораб за офшорната индустрия. По-късно е преустроен в научноизследователски кораб. Първото му име е STAD SLEIPNER, а първото му пристанище за домуване – Осло. Дължината му е 67,48 м, широчината – 16,81 м, височината на борда – 7,1 м, газенето при пълен товар – 4,5 м, водоизместването – 3063 т. Това го прави най-големият български кораб, плаващ под военноморски флаг. За сравнение: фрегатата „Дръзки“ е с водоизместване 2430 т. Енергетичната му уредба с мощност от 3795 kW позволява продължително плаване при скорост от 13,5 възла. Корабът е изключително маневрен: има две подрулващи устройства в носа и едно подрулващо устройство в кърмата. Разполага с три дизел-генератора с обща мощност 1200 kW и един авариен дизелгенератор с мощност 165 kW. От юни 2011 г. корабът е с името ISKATEL („Искатель“) и плава под флага на Руската федерация. Последната научноизследователска експедиция, в която е участвал „Искатель“ е през лятото на 2018 г. в интерес на морската офшорна индустрия на Израел. Понастоящем корабът се намира във военноремонтния завод „Терем – Флотски арсенал“ във Варненското езеро.

ОБРЪЩЕНИЕ НА НАЧАЛНИКА НА ЦЕНТРАЛНО ВОЕННО ОКРЪЖИЕ ПОЛКОВНИК ГЕОРГИ ПЕТКОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНО ВОЕННО ОКРЪЖИЕ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

  Щастлив съм да отправя своя поздрав към вас по повод честването на юбилейните 10 години от създаването на Централно военно окръжие!

С чувство на изпълнен дълг днес с гордост мога да заявя, че за тези десет години се изградихме като символ на патриотизма и утвърдихме името си на структура, работеща за издигане на престижа на военната професия и възпитаваща подрастващото поколение в национални ценности.

Началото на Централно военно окръжие е поставено на 01.07.2011 г. като отговор на потребността от организационна структура за формиране и реализиране на политиките по комплектуване на военните формирования и структурите от системата за национална сигурност, както и за единно командване и управление на военните окръжия.

Оптимизирането на структурата през 2013 г. създаде условия за  премахването на дублиране на функции в Министерство на отбраната, коeто доведе до изграждането на нова структурна схема на Централно военно окръжие. Знакови събития през съответната година са утвърждаването на символите на ЦВО. С министерска Заповед № ОХ-667/25.09.2013 г. са утвърдени представително знаме, отличителен знак и празник на Централно военно окръжие и териториалните органи за водене на военен отчет с дата 27 септември.

През периода 2016–2019 г. отново е променен обликът на структурата, когато е въведен сегашният тристепенен модел на управление. На 27.09.2018 г. с тържественото отбелязване на 138 години от създаването на военните окръжия в България беше издадена книгата албум „История на военните окръжия в България”, която представя тяхното изграждане в съответствие с организацията на Българската армия от нейното създаване през 1878 г.   

Централно военно окръжие е връзката на Българската армия със своя народ. Доказателство за това е успехът на проведената през 2019–2020 г. национална информационна кампания „Бъди войник”, инициирана от Министерството на отбраната, която широко представи военната професия пред обществеността и издигна авторитета на Българската армия. Съвместните дейности с различните структури от сферата на сигурността и отбраната, местната, централната и държавната администрации доказаха и затвърдиха традиционно добрите отношения.

През 2020 г. чествахме 140 години военни окръжия в България, ознаменувани с откриването на юбилейна плоча пред сградата на Военно окръжие I степен – Русе, и изложбата „140 години военни окръжия в България”, представена във фоайето на Доходното здание в града. С юбилейната плоча засвидетелствахме почит и благодарност към родолюбивите българи, положили началото на дейностите по военен отчет и допринесли за утвърждаването на военните окръжия, а изложбата представи документи и снимки от богатата история на военните окръжия в техните периоди на развитие, като специално място бе отредено и на проведената национална информационна кампания „Бъди войник”.

Тази година е знакова за Централно военно окръжие и военните окръжия. На 01.07.2021 г. отбелязваме юбилейните 10 години от нашето създаване. По случай тържественото честване на годишнината ЦВО подготви и издаде книга „10 години Централно военно окръжие”, съпътствана от създаването и изработването на уникална юбилейна монета.

Всичко постигнато дотук е подплатено с труда на най-важния ресурс в отбраната – личният състав. Отправям искрено своята благодарност на всички военнослужещи и цивилни служители от Централно военно окръжие и военните окръжия, които всеотдайно, отговорно и мотивирано влагат усилия и допринасят за постигането и изпълняването на поставените цели и задачи, за изграждането, запазването и издигането на престижа на структурата ни.

Използвам празничния повод да се обърна към всички офицери, сержанти и цивилни служители от Централно военно окръжие и военните окръжия, като им пожелавам здраве, щастие, много успехи, лично и професионално удовлетворение.

С увереност заявявам, че и занапред Централно военно окръжие ще работи за достойното отстояване на националните интереси, общочовешките ценности, развитието и просперитета на структурата.

Честит празник!

Искрящо честване на празника на Ямбол и авиобаза „Безмер”

Жителите и гостите на Ямбол гледаха зрелищната церемония спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част (НГЧ) по повод на празника на града Свети Дух и 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“, съобщиха от общината. Зрителите пред Община Ямбол се насладиха на перфектния синхрон и хореография на гвардейците, предизвикващи чувства на възхищение и национална гордост.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите и подчерта, че има моменти, които ни зареждат с вяра, оптимизъм и ни изпълват с гордост. В тържеството участваха повече от 250 гвардейци. След като „Искри“ разпръсна искри на национална гордост, започна празничният концерт на Представителен ансамбъл на Въоръжените сили към НГЧ.  На сцената се качиха обичаните от поколения българи Орлин Горанов и Маргарита Хранова. Заедно с тях за ямболската публика пяха и танцуваха и други формации и изпълнители: Гуна Иванова, Райко Кирилов, Вили Станева, Гергана Николаева, фолклорно дуо „Ладена“, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, Таня Дупаринова, Стоян Бончев. Богатата и разнообразна концертна програма завърши с празнична заря.

Най-ново

Единична публикация

Избрани