Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30 кораба и 40 самолета на учение на НАТО в Черно море

[post-views]
30 кораба и  40 самолета на учение на НАТО в Черно море

Трийсет бойни кораба, включително американският ракетен разрушител „Рос”, 40 самолета и 5000 войници на НАТО и други западни съюзници участват в двуседмичното учение „Морски бриз 2021” в Южна Украйна и в Черно море, предаде „Ройтерс“. Това е най-голямото учение „Морски бриз“, в което освен страните от НАТО участват и четири арабски държави – Мароко, Тунис, Обединените арабска емирства и Египет. Сред участниците извън НАТО са и Израел, Бразилия, Пакистан, Австралия, Япония, Швеция, Сенегал и Южна Корея. От България в маневрите участват корветата „Бодри” от състава на българските военноморски сили, офицери от морския специален разузнавателен отряд и двама офицери в щаба на учението. Учението с морски, сухопътен и въздушен компонент се организира всяка година за подобряване на оперативната съвместимост между партньорите в Черно море.
В същото време Русия изпробва готовността на своите системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Крим, съобщи „Ройтерс“. Руският Черноморски флот съобщи, че изпитанията на ПВО обхващат 20 бойни самолета и хеликоптера, включително бомбардировачи Су-24М, както и ракетните системи С-400 и „Панцир“ от клас „земя–въздух“.
Русия протестира по-рано против натовското учение близо до нейните граници и призова Алианса да го отмени. Руското посолство във Вашингтон заяви, че страната ще вземе мерки да реагира в случай на заплаха за нейната национална сигурност.
В сряда холандското министерство на отбраната съобщи, че руски изтребители са създали опасна ситуация в Черно море, прелитайки „много ниско“ над холандската фрегата „Eвeртсeн“. По данни на ведомството инцидентът „е станал миналия четвъртък, когато военният кораб се е намирал на югоизток от Крим“, предаде ТАСС. Руските самолети са прелитали в опасна близост и много ниско (над фрегатата), осъществявайки имитации на атаки. Освен това след облитанията на „Eвeртсeн“ е станал срив в работата на електронното оборудване.

Ракетният разрушител „Рос“ влиза в пристанището на Одеса, за да се включи в ученията „Морски бриз 2021“

Учението Sea Breeze 2021 г. започна след инцидента от миналата седмица, когато британският разрушител HMS Defender премина близо до полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Според руските власти бойният кораб е навлязъл в техни води, затова по него са отправени предупредителни изстрели. Великобритания, за която въпросните води са украински, отрича. Междувременно Би Би Си съобщи, че документи, свързани с инцидента, са открити забравени на автобусна спирка в Кент, а министерството на отбраната коментира, че е информирано за загуба на „деликатни“ материали, върнати от гражданин.
В сряда руският президент Путин каза, че британският боен кораб, влязъл във водите на Крим миналата седмица, е имал за цел да разкрие местата на руските сили на анексирания полуостров в момента, когато отговарят на „провокацията“. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани