Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мария Бакалова даде име на военен кораб

[post-views]
Допълнително финансиране се осигурява за първата полярна мисия на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“

Българската холивудска звезда стана кръстница на „Св. св. Кирил и Методий”

Атанас ПАНАЙОТОВ

Холивудската звезда, номинирана за „Оскар”, Мария Бакалова даде името „Св. св. Кирил и Методий” на първия български военен научноизследователски кораб. Това стана по време на тържествена церемония в Пункт за базиране Варна. „Развявай гордо българския флаг по морета и океани! Разнасяй славата на българските военни моряци! Носи името „Св. св. Кирил и Методий!” – с тези слова кръстницата Мария Бакалова разби бутилка шампанско в борда на кораба. Преди това с тържествения акт по издигането на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване плавателният съд с бордови номер 421 официално стана част от корабния състав на ВВМУ „Н. Вапцаров”.

„Днес Морското училище притежава най-модерни тренажори за подготовка на морски кадри, но няма по-добър тренажор от морето. А военният научноизследователски кораб ще даде възможности на училището да отстоява водещото си място сред морските университети по света”, каза по време на церемонията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени – да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида, каза началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Адмирал Емил Ефтимов: Няма по-добър тренажор от морето!

В Пункта за базиране Варна се проведе официална церемония по присвояване на име на първия български военен научноизследователски кораб с бордови № 421. Кръстница на плавателния съд стана холивудската звезда, номинирана за „Оскар“, българската актриса Мария Бакалова. Корабът е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт (БАИ). Командир на кораба е капитан II ранг Николай Данаилов.

Точно в 11:00 часа в Деня на Св. Седмочисленици (светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) – 27 юли, почетен караул посрещна началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той прие строя, приветства участниците в церемонията и заяви: „Днес Морското училище притежава най-модерни тренажори за подготовка на морски кадри, но няма по-добър тренажор от морето. А военният научноизследователски кораб ще даде възможности на училището да отстоява водещото си място сред морските университети по света“.

„Този кораб е реализация на мечтите на поколения български учени – да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида. Той е доказателство за възможността за развитие на българската наука, на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции“, каза началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

След това започна тържественият акт по издигането на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, с което плавателният съд официално стана част от корабния състав на Морското училище. Веднага след него бе ритуалът по кръщаването. „Развявай гордо българския флаг по морета и океани! Разнасяй славата на българските военни моряци! Носи името „Св. св. Кирил и Методий!“ – с тези слова кръстницата Мария Бакалова разби бутилка шампанско о борда на кораба. След церемонията актрисата не скри, че за нея възможността да бъде кръстница на кораба, е изключителна чест и отговорност.

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще осигурява българските национални антарктически експедиции, ще осъществява научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за плавателните практики на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се осъществяват и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

„С кораба за първи път България стъпва сериозно, равнявайки се на великите сили в изследването на Антарктида. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан“, посочи и проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт.

Официални гости на събитието бяха: зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, съветникът на министъра на образованието Карина Ангелиева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител на Варна Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, общественици и флотски ветерани.

За избор на името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 постъпили предложения комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“.

По-рано през деня заместник-министър Пламен Йорданов посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Той бе посрещнат от флотилен адмирал Боян Медникаров, който представи дейността и проектите във флотската Алма матер. Зам.-министърът се запозна с част от материално-техническата база на Морското училище и разгледа Центъра за кибероперации и някои от тренажорите и симулаторите.

Мария Бакалова също бе на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където бе посрещната от флотилен адмирал Боян Медникаров. Под негово ръководство тя управлява кораб в тренажорния комплекс на флотската Алма матер. Преди това издигна и дрон в двора на Училището.

Актрисата разгледа и Центъра за кибероперации, корабни двигатели и енергетични уредби в катедра „Корабни и силови уредби“ и Батальона за подготовка на курсанти. Тя остана очарована от видяното и изяви желание да гостува редовно в Морското училище.

Най-ново

Единична публикация

Избрани