Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията пак в битка с огнените стихии

[post-views]
Извънредно положение в руския Красноярски край заради бурен вятър и пожари

Модулът за гасене на пожари на 61-ва механизирана бригада се включи в бoрбата с огнената стихия над с. Розино, община Карлово. 58 военнослужещи и специализирана техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-ва Стрямска механизирана бригада под ръководството на майор Стефан Проданов, заместник-командир по логистичното осигуряване на зенитно-ракетен дивизион на бригадата, оказаха помощ на пожарните служби в гасенето на огъня. Тъй като стихията обхваща предимно пресечен планински терен, от изключително значение беше помощта на военнослужещите.
В помощ на огнеборците беше и хеликоптер AS 532 AL „Кугър” от 24-та авиационна – Крумово. Първият ден гасенето на пожара от въздуха продължи повече от 4 ч. Извършени бяха 16 пуска и хвърлени над 25 т вода. За зареждане на системата за пожарогасене bambi bucket с вода беше използван язовир „Мурла”.
Военнослужещи от 24-та авиационна база за втора поредна седмица активно се включват в гасене на горски пожари с вертолет.
Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подкрепа на действията по гасене на пожара.
Освен землището на Розино, където имаше реална опасност огънят да отиде към Стара планина, буквално бе пламнала цялата пловдивска област. Всички служители на дирекцията в Пловдив бяха вдигнати по тревога и се бориха повече от 16 ч с няколко големи огнища, разразили се на площ от около 6500 дка.
Бяха застрашени и населени места, уточняват оттам. Горяха горски и полски насаждения на голяма площ и обширен фронт.
20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра механизирана бригада оказаха помощ при потушаването на големия пожар в землището на с. Брягово, област Хасково. Те съдействаха на противопожарните служби за овладяването на огъня, който горя в горски масиви в труднодостъпни местности в района на селата Остър камък и Брягово. Военнослужещите под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви батальон, действаха на основание искане на местните власти и разрешение от началника на отбраната и командването на СВ. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани