Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетна система „стреляй и забрави“

[post-views]
Ракетна система  „стреляй и забрави“

Модерната противотанкова ракета „Бримстоун“ е разработена от европейската индустриална групировка MBDA, съвместно с американската авиокосмическа и отбранителна компания „Боинг“. „Бримстоун“ е лека ракета, която може да бъде изстрелвана от различни бойни платформи – самолети, кораби, бронирани машини. Предназначението й е да поразява движещи се цели по въздух, суша и море, като пилотирани и безпилотни летателни апарати, атакуващи хеликоптери, наземни бронирани средства и плавателни съдове.

Производството на ракетата „Бримстоун“ започва през 2004 г. Тя има дължина 1,8 м, диаметър 18 см и тегло 50 кг. Първоначално е интегрирана във въоръжението на изтребителите Tornado GR на Кралските военноморски сили на Великобритания. След продължителни изпитания през 2005 г. е постигната пълната оперативна способност на ракетата. Усъвършенстването й продължава и през 2008 г. тя вече се причислява към високо точните оръжия, при които основната цел е намаляването на косвените щети. През 2009 г. ракетата е част от въоръжението на британските изтребители „Торнадо“, изпратени на мисия в Ирак и Афганистан.  През февруари 2012 г. е произведена 500-та ракета „Бримстоун“, като през юни същата година ракетата е изстреляна в реална бойна мисия. В края на следващата година британското военно министерство подписва договор с MBDA на стойност 35 млн. паунда за доставка на ракети „Бримстоун“ в продължение на пет години. През 2014 г. компанията MBDA изследва прецизната способност на ракетата, като я изстрелва от безпилотния летящ апарат MQ-9 Reaper, както и поведението й в морски условия.

През април 2019 г. на международното изложение за отбранителна техника в Полша „MSPO 2019“ MBDA и най-голямата полска индустриална високотехнологична група за отбрана PGZ представят съвместната си разработка на бойна машина за унищожаване на танкове, въоръжена с ракети „Бримстоун“. Двете дружества подписват споразумение за сътрудничество, за да създадат интегрирано решение за машината, което да бъде предложено на Полша и на други експортни пазари. „Бримстоун“ може да се изстрелва от стационарни и мобилни установки. Освен на „Торнадо“ тя влиза във въоръжението и на европейския изтребител „Тайфун“. Малките размери и тегло на ракетата позволяват да бъде интегрирана и на хеликоптери. Противотанковата бойна глава на ракетата има два заряда като първият нарушава целостта на бронята и разчиства пътя на втория за окончателно поразяване на целта. Освен това тя е тип, известен като „стреляй и забрави“. Веднъж изстреляна, ракетата няма нужда от връзка с платформата и сама преследва целта. След изстрелването реактивният двигател за кратко време я извежда до свръхзвукова скорост, след което тя става невидима за инфрачервените сензори. Снабдена е с малък, но здрав радар, работещ в милиметровия честотен диапазон, който й позволява да вижда целите си дори през мрак, дим, прах и мъгла, ден и нощ, при всякакви метеорологични условия.

„Бримстоун“ продължава да се усъвършенства. В началото на тази година MBDA получи договор от Великобритания за разработване на усъвършенстван софтуер за третото поколение на системата „Бримстоун“.

В очакване на ново японско чудо

Световноизвестните японски компании „Субару“ и „Мицубиши“ започнаха разработката на безпилотен реактивен изтребител, който трябва да разгърне докрай оперативните си способности до 2035 г. Това решение е продиктувано и от факта, че големият съсед Китай притежава вече над 1000 изтребителя от четвърто поколение, които достигат свръхзвукови скорости, което е приблизително три пъти повече от това, с което разполага Япония. Китай вече използва и изтребител стелт от пето поколение.

Новият безпилотен стелт изтребител ще бъде въведен на три етапа. Най-напред ще бъде създаден дистанционно управляемият прототип, след това самолетът ще бъде оборудван със системи за работа в екип с един пилотиран изтребител и няколко безпилотни, а третият и краен етап трябва да предостави напълно автономни безпилотни ескадрили. Прототипът от първия етап се очаква да се появи през 2024 г. Със сигурност в този футуристичен изтребител ще има заложен и изкуствен интелект. В света вече има високотехнологични компании, специализирани в производството на изкуствен интелект за безпилотни летателни системи.

Нов перископ за бронирани машини

Високотехнологичната турска отбранителна компания

Menatek разработи нов перископ, предназначен за колесни бронирани машини. „Менатек“ е компания, специализирана в производство на основни системи и подсистеми за тежки и леки бронирани транспортни средства.

Новият перископ е от серията MeVu-М, тип моноблок, и е от стъкло. Корпусът му от моноблок осигурява изключително добра периферна видимост и добра балистична защита. Перископът MeVu-M има вградено отопление както на горния, така и на долния прозорец. Видимостта е много добра дори и при лоши метеорологични условия. Според желанието на клиентите перископът може да бъде произведен освен от стъкло и от акрилни материали. Перископът от серията MeVu-M е единственият моноблоков перископ от стъкло, който се произвежда в Турция. В сравнение с перископите от две части при този перископ се избягва замъгляването на стъклата. Освен превъзходната балистична защита, която отговаря на трето ниво по стандарта STANAG 4569 на НАТО, перископът  осигурява и лазерна защита за предпазване на зрението на наблюдателя. Отоплителната система работи с 24 волта напрежение. Перископът издържа на сътресения и вибрации и не се нуждае от поддръжка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани