Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затворник от Гуантанамо – военен министър на талибаните

[post-views]
Затворник от Гуантанамо – военен министър на талибаните

Афганистан вече няма да има президент

Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир е назначен от талибаните за и.д. министър на отбраната на Афганистан. Това съобщиха източници от движението. Още преди да са обявили официално как ще изглежда структурата на властта в новото Ислямско емирство Афганистан, което създават, ислямистите започнаха с назначенията, докато остава по-малко от седмица до изтеглянето на американците и съюзниците им от Афганистан.

Закир е сред най-видните полеви командири на талибаните, изпълнява техни бойни задачи след началото на военната операция на САЩ и западните сили в Афганистан. Американски войници го залавят и го държат в затвор в базата „Баграм“, откъдето после е прехвърлен в Гуантанамо. Освободен, той отново се присъединява към антиамериканската съпротива в Афганистан. Талибаните назначиха и.д. министри на финансите и вътрешните работи, както и шеф на разузнаването. Определени са също министрите на просветата и на висшето образование и новият кмет на Кабул.

Шефът на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, афганистанският експрезидент Хамид Карзай и лидерът на Ислямската партия Гулбудин Хекматиар ще бъдат включени в състава на съвета за управление на Афганистан, който смята да формира ръководството на талибанското движение. Веднага след влизането на въоръжените талибански формирования в Кабул посочените трима дейци създадоха Координационен съвет за мирен преход на властта. Талибаните имат намерение да образуват съвет за управление на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 души, включително няколко членове на предишното правителство на страната. Най-влиятелни в съвета се очаква да станат лидерът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар и ръководителят на военната комисия в движението молла Якуб, син на съоснователя на талибаните молла Омар. Талибаните нямат желание да възстановят в Афганистан поста президент или да сложат начело на страната друг някакъв едноличен лидер.

Междувременно талибаните официално предупредиха работещите жени в Афганистан да си останат временно у дома, предава Си Ен Ен от Кабул. Говорител на ислямисткото движение каза, че мярката ще бъде временна и е в интерес на сигурността на афганистанките. Той призна, че лидерите на движението не могат да я гарантират, защото не всички негови бойци са обучени как да се отнасят цивилизовано към жените. Западните войски ще напуснат Кабул най-късно другия вторник въпреки разногласията от последните дни. Това бе потвърдено след среща на върха на лидерите от Г7, която освен европейски държави и САЩ включва Япония и Канада. Решението бе взето само часове след като талибаните заявиха отново, че няма да допуснат удължаване на срока за изтегляне.

Обрат в германската политика

За първи път от 15 години насам германските социалдемократи (ГСДП) изпревариха в проучванията на общественото мнение консерваторите от ХДС/ХСС. Според допитването на института „Форза“ от ГСПД биха получили 23% от гласовете, ако изборите бяха днес. Християндемократите пък получават само 22% одобрение, което е най-ниската стойност от основаването на института през 1984 г. Зелената партия би получила 18% от гласовете. Свободната демократическа партия на либералите печели 12% одобрение, крайната десница от „Алтернатива за Германия“ – 10%, и Левицата – 6%.

Според проучването избирателите в Германия не вярват, че ХДС ще спечели изборите и ще успее да излезе от тази дупка до деня на вота на 26 септември. 60% от всички гласоподаватели и 57% от гласоподавателите на ХДС са песимисти, че ХДС ще излезе на водеща позиция. 

Ако тази тенденция се запази, Германия може да се управлява след изборите от четири варианта за коалиция. Най-вероятна е коалиция от социалдемократи, консерватори и либерали с канцлер Олаф Шолц. Възможна е и коалиция тип „светофар“ от социалдемократи, либерали и Зелената партия. Другите две опции са червено-зелена-червена коалиция от ГСДП, зелените и Левицата или коалиция тип „Ямайка“ от ХДС с Армин Лашет за канцлер и зелените и либералите. Кандидатът на ХДС Лашет обаче продължава да губи подкрепа, същото се случва и с кандидатката на Зелената партия Аналена Бербок. Единствен кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц е успял да спечели още 7% подкрепа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани