Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
In memoriam

Последно „Сбогом” за именит летец инструктор

На 17 септември 2021 г. почина един от най-уважаваните  летци инструктори в родната военна авиация – Велико Пенчев, съобщиха от ВВВУ „Г. Бенковски”.

Роден е на 5 март 1934 г. в гр. Ветово, Русенско. След завършването на ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия става инструктор в училището. Близо шестнайсет години инструктор и командир на 2 Убап  Каменец. Заместник-началник е на училището по летателната подготовка. Пенсионира се на 58-годишна възраст с над 6000 ч във въздуха. Един от първите български пилоти, летял на МиГ-15 още през 1956 г. До последния си миг се вълнуваше от проблемите в родните ВВС и особено с възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“. През 2020 г. полковник Велико Пенчев бе удостоен с Почетния знак на президента за приноса му в развитието на бойната авиация.

Командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ изказва съболезнования на семейството на полковник Велико Пенчев! „Сбогом, УЧИТЕЛЮ! Ще ни липсваш! Собственоръчно написа съкровени, емоционални, златни страници от историята на авиационното ни училище! Поклон!”, се казва още в съобщението от ВВВУ.

***

Морето прие праха на флотски офицер

На 21 септември 2021 г. последното желание на капитан I ранг о.з. Ивелин Калоянов и близките му – „Да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се проведе на борда на медицински катер  „Г. С. Раковски” в присъствието на началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, родственици и бивши колеги, съобщиха от ВМС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани