Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Дубай показват за първи път руски изтребител Су-75

[post-views]
В Дубай показват за първи  път руски изтребител Су-75

ОАЕ демонстрират постиженията си в отбранителната индустрия.

На 14 ноември в Дубай – Обединените арабски емирства, започна най-голямото международно авиационно изложение от началото на пандемията COVID-19. В изложението участват и водещите технологични компании от държави като САЩ, Китай, Русия и Израел. Тук са и над 300 високопоставени служители от държавни и частни организации по отбраната. Според консултантът по отбраната Лорен Томпсън „Светът се отваря наново, а това означава, че ще има приток на постпандемично търсене на военни системи, най-вероятно генерирано от района на Персийския залив“. През първите два дни се проведе инициативата „Произведено в Емирствата“, по време на която най-голямата отбранителна компания на ОАЕ EDGE Group демонстрира на статичен показ най-новите си разработки. На изложението е показан прототипът и на най-новия руски лек тактически изтребител Су-75.

Гордост за компанията EDGE Group е разработването на първата система в местни условия GPS-Protect, която е против заглушаване на GPS. Тази система е предназначена за интегриране на безпилотни системи, сухопътни транспортни и бойни машини, както и на кораби и самолети. Голямото предимство на системата е, че тя може да се монтира и на високопрецизни боеприпаси. От компанията информират, че системата вече е тествана на прецизни боеприпаси и безпилотни самолети.  Следва тестването на самолети, но там ще е по-лесно, защото има повече пространство. Намерението е в следващите три години да бъдат произведени хиляди такива устройства.

В областта на безпилотните системи EDGE Group показва два от дроновете си за вертикално излитане и кацане – QX-5 и QX-6. Освен това беше демонстрирана и високопрецизната управляема система  Rash 2H. Тези нови продукти са стартирали едва преди девет месеца, но фирмата възнамерява да навлезе на пазара на този вид продукти „на скорост“.

QX-5 издържа във въздуха до 16 ч, носи полезен товар от 25 кг, а  QX-6 носи товар до 150 кг и издържа във въздуха до 4 ч. И двете системи притежават автопилоти и могат да действат автономно. Проектирана и разработена е системата RASH-2M, която превръща стандартни боеприпаси във високоточни оръжия.  По-конкретно – една стандартна авиационна бомба, прикачена към системата, става прецизен боеприпас. Системата е дело на дъщерната фирма  на EDGE – Halcon. „Халкон“ обявиха и още един свой продукт – противоракетната система  Sky Knight („Небесен рицар“). Предстои завършването на разработването на военноморския вариант на ракетата за противовъздушна отбрана.

Новина на изложението стана и представянето на прототипа на най-новия руски лек тактически изтребител „стелт“ Су-75 Checkmate („Шахматист”) от пето поколение. Самолетът е инициативен проект на руската компания „Ростех“ с идеята за бъдещ износ към страните от Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския район. Самолетът се разработва като многоцелева, модулна платформа от ново поколение, която дава възможност за оборудване  с изискванията на клиента. Су-75 се явява и като алтернатива на тежкия руски изтребител Су-57. Летящият образец на Су-75 трябва да е готов до 2023 г., а производството да започне до 2027 г. В Дубай Су-75 направи международния си дебют, съобщават от „Ростех“.

Потегли осемколесна

амфибия „Аргонавт“

По поръчка на британското Министерство на отбраната е разработена нова мобилна 8-колесна система тип „амфибия“ за разузнаване, проучване и картографиране по суша и море, наречена „Аргонавт“. Това подвижно средство може да работи автономно или да се управлява от човек. Има дължина 3 м, широко е 1, 45 м и високо 1, 8 м, може да работи 12 ч непрекъснато. Компанията Ultrabeam Hydrographic получи $2, 36 млн., за да разработи амфибията. „Аргонавт“ е оборудван с 3D сонар на Norbit, а допълнително ще получи още три лазерни скенера. Може да се управлява дистанционно и от наземна станция. Ще има и навигационна система от най-висок клас. Задвижването е електрическо. На сушата „Аргонавт“ достига скорост 25, 7 км/ч и може да изкачи наклон от 45 градуса.

Тайнственият дрон

Наскоро в един отбранителен сайт се появи съобщение за появата на нов тайнствен дрон, който е много по-опасен и тежко въоръжен от познатите досега тежки дронове. Стана ясно, че дронът е разработен от американската компания „Дженерал Атомикс“, която си е поставила задачата да създаде дрон, който да е по-въоръжен от добре познатите  MQ-1 „Сив орел“ и   MQ-9 „Жътвар“. Огневата мощ на новия дрон, който все още си няма име, се състои от 16 ракети „Хелифайър“. Това е два пъти повече, отколкото въоръжението на „Сив орел“ и четири пъти повече от това на „Жътвар“. Новият дрон е бил изпитван това лято в пустинята „Мохаве“. От компанията отказват да коментират изпитанията. На дронът му трябва писта, дълга не повече от 75 м. Излита и каца от тежки терени, като сухи речни корита, прашни и кални пътища, както и дори от борда на кораби. Подходящ е за държави с недобре развита летищна инфраструктура.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани