Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната награди контраадмирал Петър Странчевски

[post-views]
Министърът на отбраната награди контраадмирал Петър Странчевски

Спирдон СПИРДОНОВ

Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на СОСЗР е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен, и грамота. Отличието се присъжда за принос към отбраната на страната, активна военно-патриотична и обществена дейност и във връзка с неговия 80-годишен юбилей.

На специално организирано тържество в централата на СОСЗР роденият на 1 януари 1941 г. адмирал получи наградата от председателя на Съюза генерал от запаса Златан Стойков. Той бе удостоен и с „Мемориален знак на СОСЗР“. Юбилярят бе поздравен и награден от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, от представители на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и клуб „Военни моряци”.

Армията винаги е била в сърцето и кръвта ми, посочи в благодарственото си слово контраадмирал от запаса Странчевски. Той е тръгнал по пътя на защитника на Родината още от 10-годишен, като  притежава звание „Военен преводач” по руски, английски и немски език. Той е републикански шампион и рекордьор, „Майстор на спорта” по плуване (1961–1965 г.).

Член е на борда на директорите на Атлантическия клуб в България (1992–1993 г.); на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (от май 2007 г.); председател на Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР (от 01.2020 г.).

Награждаван е със златен медал за отличен успех от ВМА, Ленинград, СССР (1976 г.); награден знак „За принос към Министерството на отбраната” от министъра на отбраната (2009 г.) и почетна грамота за активна организационна и военно-патриотична дейност на Клуб „Военни моряци” от председателя на СОСЗР (16.09.2021 г.).

Най-ново

Единична публикация

Избрани