Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вдигнаха парите за „доктор“ и „доктор на науките“

[post-views]
Вдигнаха парите  за „доктор“ и „доктор на науките“

Автор: Спирдон СПИРДОНОВ

На военнослужещите от Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и на цивилните служители от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, за които не се прилагат Законът за държавния служител и чл. 107а от Кодекса на труда, да се изплаща допълнително възнаграждение за: образователна и научна степен „доктор” – 100 (сто) лв., и за научна степен „доктор на науките” – 220 (двеста и двайсет) лв.
Това е отдадено в Заповед на министъра на отбраната Драгомир Заков, която е в сила от 18 март. С нея се обявява Допълнително споразумение към Колективния трудов договор в Министерството на отбраната, обявен с МЗ № ОХ-1163 от 22.12.2021 г., сключено на 18.03.2022 г. между МО, от една страна, и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ и Националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“.
Този въпрос отдавна вълнува преподавателите във висшите военни училища. Той бе поставен от депутати и при обсъждането на законопроекта за държавния бюджет в Комисията по отбрана на заседание през февруари. Досега допълнителните възнаграждения за „доктор“ и „доктор на науките“ бяха съответно 42 и 95 лв.
За изплащане на допълнителното възнаграждение се изисква лицата да заемат академична длъжност или такава степен да се изисква за заемане на длъжността и характерът на извършваната работа да съответства на специалността, по която е получена образователната и научната степен „доктор” и научната степен „доктор на науките”. Дава се възможност на началниците на Военната академия „Георги С. Раковски”, Военномедицинска академия, Националния военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски” по решение на съответния Академичен съвет да определят за сметка на реализираните собствени приходи по-голям размер на допълнителното възнаграждение по ред и условия, определени в правилниците за устройството и дейността им.

Увеличават местата за прием в две военни училища
Има промяна в обявените през януари места за прием на курсанти във висшите военни училища за учебната 2022/2023 г. Те се отнасят до Военновъздушното и Военноморското учлище, става ясно от заповед на министъра на отбраната Драгомир Заков. От 27 на 28 се увеличават местата за специализация „Летец-пилот“.Четири от тях си остават за нуждите на МВР. Освен че се увеличават местата за Министерството на отбраната с едно, се прави конкретно разпределение – 9 за изтребителната авиация и 15 за вертолетната.
По-голямото е увеличението за Военноморското училище. Там за специализация „Кибероперации“ ще се приемат 9 вместо 8 курсанти. Новият момент при моряците са обявените 6 места по специализация „Мехатроника“, която в предишната заповед не съществува. През 2020 г. местата за „Мехатроника“ са били 7. Випускниците на училището по тази специалност усвояват военноинженерни и други специални знания и умения в областта на теорията и техническата експлоатация на интелигентните транспортни системи на въоръжение в Българската армия. Придобиват задълбочени познания по: морските оръжия и тактиката на ВМС; устройството на кораба и методите за водене на борба за живучест; конвенционалните изисквания за опазване на околната среда; програмиране; микропроцесорна техника; механика; както и практически познания за работа със съвременни 3D принтери, 3D скенери, промишлени роботи, управление на безпилотни летателни апарати, машини за лазерно рязане, гравиране и обемно фрезоване. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани