Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Универсален боец от ВВС оцелява в Алпите

[post-views]
Универсален боец от ВВС оцелява в Алпите
Двамата български участници в словенския лагер – ст. сержант Кирил Георгиев (вляво) и младши сержант Йовко Йовков

Български „универсален боец“ оцеляваше в Алпите в продължение на 2 седмици в края на март. Младши сержант Йовко Йовков участва в специализиран планински лагер заедно с пехотинеца от Бригадното командване – Благоевград, старши сержант Кирил Георгиев в словенския скикурорт Поклюка в Юлийските Алпи. Двамата откриваха и спасяваха затрупани хора в лавина
изграждаха биваци в снежни планински условия, състезаваха се в слалом и скибягане заедно с високотренирани бойци от още 21 натовски държави.

В няколко поредни години българските участници са избирани сред личния състав на 101-ви алпийски полк в Смолян, но тази година за първи път сред пехотинците участва и представител на Военновъздушните сили. Базата в Словения позволява обучение в няколко обучителни центрове с висока надморска височина. Центърът в Екселенс е специализиран във водене на планинска война. Обучителните планове бяха направени така, че редуваха ден натоварване с ден теория разказва за „Българска армия“ младши сержант Йовков. Според него словенската армия е малка на брой, но бойците са отлично подготвени и много добре екипирани.
Екипировката на всеки натовски войник по време на лагера включва сак със сгъваеми ски, който се носи като раница. „Това при алпийски способ за катерене е много удобно, защото всичко се прибира в сака“, казва Йовков. Към ските вървят иновативни ски обувки с две щипки с механизъм за заключване в задната част. При заключено положение езикът е стегнат като при алпийски обувки, при отключено – войникът може да ходи нормално като с нормални обувки.

„Ски обувките имат две положения, при заключено положение са отзад с две панти, има зъбче, което, като е заключено, можеш да катериш баири с тях. Това е много удобно за придвижване в дълбок сняг, отдолу се залепят кожи за по-голямо сцепление, които
не позволяват ските да се плъзгат назад. Специално за занятията бяха поканени главните сержанти от няколко армии, като сред тях блести и българският главен сержант Калин Крумов, който като гост-лектор изнесе лекции по лидерска подготовка на сержантския състав.

Инструкторският състав – сержантите, е организиран на ниво взвод и отделение. Те трябва да направят спойка и да скъсят дистанцията между офицера като мениджър и да поднесат информацията по-достъпна и практически насочена към войнишкия състав“, разказва впечатленията си Йовков, за когото лидерството е изключително важно за мотивационното развитие
на сержанта и офицера. Знаете девиза – „Умри, но свръзка дай!“. Обучението в Поклюка затвърди уменията ми свързочникът да се придвижва навсякъде – през планински зъбери и сняг, за да даде връзка, шегува се Йовков, като уточнява, че отдавна в армията ни вече няма кабели и катушки, а битката се решава от добре премислени решения със сателитни криптирани връзки.
Едно от най-полезните обучения са практическите занимания в екип. Участниците са разделени в тимове по 8 души, като на младши сержант Йовко Йовков се пада решаване на ребуса как да оцелее с лодка в океана. Има 15 артикула, сред които трябва да избере най-важните за спасяването си. Сред тях е уред за навигация – секстант, карта на Атлантика и др. Всеки участник трябва да избере своя комплект, а след това съвместно с екипа си заедно да изберат общо решение. Йовков избира огледало, което при слънце ще осветява пътека в океана, навес, за да се пази от слънце и дъжд, и алкохол, който може да бъде запален на резервната надуваема лодка. Всичко това може да бъде забелязано от спасяващ екип, който да им помогне да оцелеят.

Йовков успява да заеме 30-о място в състезанието по слалом
Фото авторът

Накрая все пак екипното начало побеждава, като най-важното според осмината участници е водата. „Водата е средство за физическо оцеляване през първите дни, но тя не носи възможности за забелязване, за да бъдеш спасен“, смята Йовков. Той забелязал, че балканците дават решение и веднага започна да се аргументират защо са избрали него, докато французи и германци например са по-обрани – говорят ясно и точно, като се опитват да бъдат максимално близки до някакъв единен стандарт за действие и общи правила.

Младши сержант Йовко Йовков с право може да се нарече „универсален боец“. В предучилищна възраст влиза в частно училище, където до 7. клас учи английски. След това тренира бокс в „ЦСКА–Септември“ и ходи по национални първенства. Учи информационни технологии в академията СофтУни. На 20 години става гвардеец, след това работи в националния учебен комплекс „Чаралица“ като специалист по информационните системи. През 2015 г. става част от Военновъздушните сили, а миналата година завършва сержантското училище в Долна Митрополия. В същото време учи и Националната спортна академия, като завършва две бакалавърски и една магистърска степен – „Спорт и сигурност“. В момента е началник на пост „Комуникационна и информационна поддръжка“ (КИП).

„С единия крак съм на земята – при спорта и всекидневното бягане. С другия съм в дигиталния свят, в „облака“, така да се каже“, казва Йовков. За него дигиталният свят е преминаване от субективното към обективното. „Досега решенията са били взимани вследствие на субективни решения на командири като резултат от някакъв натрупан опит и знания. В настоящия свят всяка дейност оставя следи, които могат да бъдат документирани, обработени статистически и анализирани. Въз основа на тези анализи се подготвят програми, които да доведат до по-ефективна дейност – била тя в спорта, в армията или военната работа.
Военен IT специалист и физическа подготовка вероятно са две крайности. Но и двете трябва да вървят в хармония. Това, което е научил от опита си от безкрайното учение, са думите на негов преподавател: „Застоят на ума води до глупост, а застоят на кръвта води до болест“. Затова 3 часа от дневното разписание на младши сержант Йовко Йовков минават в бягане и четене покрай всички занимания с оправяне на компютри, разработка на софтуер и поддържане на комуникационно-информационните системи в щаба на ВВС.
Следващата голяма мечта на младши сержант Йовко Йовков е да започне докторантура в Националната спортна академия, а темата му ще е физическата подготовка в армията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани