Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оглеждаме шведски противокорабни ракети и италиански торпеда

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в съвместна сесия на Съвета „Външни работи“ в Люксембург

Публикуваха списък от 17 позиции със спецификации, по които вероятно предстоят обществени поръчки

Министерството на отбраната се оглежда за шведски противокорабни ракети и италиански торпеда, с които ще въоръжи поръчаните два нови патрулни кораба. Това става ясно от сайта на военното министерство. Още на 31 март то е публикувало списък от 17 позиции с технически спецификации, по които вероятно предстои да се обявят обществени поръчки.

В 17 файла с технически спецификации са описани зенитни ракети за ЗРК MBDA VL Mica; противокорабни ракети Saab/Diehl RBS-15 Mk3; бойни и практически снаряди за 76/62 mm оръдие OTO Melara SR/MF (Super Rapid/Multiple Feeding) и за 35 mm оръдие Oerlikon Millennium; боеприпаси за системата за отклоняване на въздушни и подводни оръжия MASS – 130 mm противоторпедни средства Naval group CANTO и 81 mm електронни „капани”; 324 mm самонасочващи се торпеда Leonardo A.244/S.

През юни миналата година тогавашният служебен военен министър на отбраната Георги Панайотов обясни, че военните кораби, които България закупи за близо 1 млрд. лв., очаквано ще „поскъпнат” през годините, тъй като за тях трябва да бъдат закупени боеприпаси. Според разчетите на МО боеприпасите ще струват между 400 млн. лв. и 1 млрд. лв.

Бойният флот на България планира да закупи неопределен брой противокорабни ракети RBS-15 Mk3, които се произвеждат от шведската компания „Сааб” и германската „Диел”. Шведите са избрани от „Люрсен” и за интегратор на оборудването на двата нови кораба. Техни ще са и пусковите установки. За зенитни ракети пък са избрани френските MICA. Тези ракети могат да се използват както от пускови установки на палубата на кораб, така и от изтребители.

В обзора са два вида торпеда, единият от които може да се изстрелва и от хеликоптери, включително и от хеликоптерите на въоръжение у нас „Пантер”. Те могат да поразяват цели на дълбочина поне 600 м, което означава, че те ще могат да се ползват и срещу подводници.

Сред спецификациите има и няколко за закупуване на снаряди за 35- и 76-мм оръдия на корабите, за фалшиви цели за отклоняване на противокорабни ракети и за акустична защита срещу торпеда.

Понеже сделките над 50 млн. лв. се одобряват по закон от правителството, а над 100 млн. лв. от парламента, обществените поръчки могат да се пускат поетапно на по-малки порции, за да се спести тежката процедура по одобрение от парламента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани