Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Аржентина получи четвърти нов патрулен кораб

[post-views]
Аржентина получи четвърти нов патрулен кораб

Плавателният съд е от ледови клас за навигация в студените води на Антарктида

Аржентинските Военноморски сили получиха нов патрулен кораб – Contraalmirante Cordero. Церемонията се състоя на 13 април 2022 г. в Конкарно в присъствието на Франсиско Кафиеро, секретар по международните въпроси в аржентинското МО, вицеадмирал Енрике Трайна, заместник-началник щаб на аржентинските ВМС, и Ален Гийо, изп. вицепрезидент „Международно развитие” в Naval Group. Доставката бе извършена съгласно договора, подписан от Naval Group с Аржентина през 2019 г. за доставка на 4 офшорни патрулни кораба (OPV).

54 A.R.A. Contraalmirante Cordero е последният кораб от програмата и доставката му бележи успешния й край. Тя бе реализирана в срок: 51 A.R.A. Bouchard (ex-L’Adroit) бе доставен 2 месеца предсрочно през декември 2019 г.; вторият и третият офшорни патрулни кораба 52 A.R.A Piedrabuena и 53 A.R.A Storni бяха доставени през април и октомври 2021 г. в съответствие с първоначалния график.

Аржентинските OPV се възползват от иновациите, разработени от Naval Group и доказани от френските ВМС, които експлоатираха OPV L’Adroit в няколко океана в продължение на 6 години в множество операции по морска сигурност. Трите патрулни кораба, построени в Конкарно, предлагат същите способности и характеристики като тези на 51 A.R.A. Bouchard. Способностите са допълнени, за да отговорят на изискванията на аржентинските ВМС възможно най-добре. По-мощно въоръжени и с по-мощни двигатели от Bouchard, оборудвани с активна стабилизираща система и носово подрулващо устройство, корабите от серията са с ледови клас за навигация в студените води на Антарктида. Те предлагат много висока издръжливост и отлична мореходност; 360° видимост от мостика и уникална интегрирана мачта за панорамно радарно покритие; бързо, безопасно и дискретно разгръщане на интервенционни надувни лодки с твърдо дъно (RHIB), спускани от двойна рампа на кърмата.

Корабите се възползват от опита на Naval Group в С2 системите, които осигуряват наблюдение на морското пространство и откриване на подозрително поведение. Contraalmirante Cordero е оборудван със системата POLARIS и система за тактическа връзка за данни NiDL, специално разработена от Naval Group за държавни мисии на море.

Технически характеристики:

Аржентинските OPV могат да останат в открито море над 3 седмици, имат скорост от 20 възла и бордови вертолет. Екипажът е само 40 членове, но има място за 19 допълнителни пътници.

• Дължина: 87 м.

• Дължина на лъча: 14 м.

• Водоизместимост: 1650 т.

• Макс. скорост: над 20 възла.

• Настаняване: 59 (екипаж и пътници).

• Далечина на плаване: 7000 морски мили.

• Десантни средства: две леки 9-метрови RHIB и един 10-тонен вертолет.

3 в 1: Skyranger съвместява оръдие, ракети и лазер

Зенитноракетният артилерийски лазерен комплекс (ЗРАЛК) Skyranger 30 HEL е хибридно решение за борба с пълния набор от бъдещи въздушни заплахи. Базира се на уникална комбинация от ефектори – 30-мм автоматично оръдие, управляеми ракети и високоенергиен лазер (HEL). Чрез сензорен микс ЗРАЛК Skyranger 30 HEL може да наблюдава автономно въздушното пространство, като избира оптималния ефектор в отговор на появилите се заплахи.

Skyranger може да защити мобилните единици по време на марш или критичната инфраструктура от въздушни заплахи. Без значение каква е обстановката новата система винаги е на разположение с подходящ отговор, който гарантира спазването на законовите ограничения и липсата на странични щети.

Производителят Rheinmetall е в състояние да интегрира, механично и системно, комплекса на всякакви платформи като колесната БМП Boxer или верижната БМП Lynx KF41. Чрез системата за управление на огъня Skymaster и най-съвременните сензори ефекторите постигат максимално тактическо въздействие.

Лазерният източник и лазерната система за насочване са интегрирани в бойната машина заедно с лазерна оръжейна станция, вградена в купола, която едновременно служи и като платформа за електрооптичните сензори. Лазерната оръжейна станция автоматично проследява целите и ги неутрализира с лазерен лъч.

Със скорострелност от 1200 изстр./мин револверното 30х173-мм оръдие KCE е най-ефективното в света в този калибър. Програмируемите боеприпаси със закъснение увеличават вероятността от поразяване дори на най-малките въздушни цели. Управляемите ракети увеличават оперативната гъвкавост на системата и максималния й обхват.

При реални тестове изпитателните лазерни оръжейни системи постигнаха мощност от 20 кВт. Увеличаването й до 100 кВт е напълно възможно с наличната технология. Сложният механичен дизайн гарантира 100% покритие на определеното въздушно пространство. За първата фаза на реализация са планирани мощности на лазера от 20–50 кВт.

Нови ракети за френски и испански хеликоптери

MBDA и Airbus Helicopters се договориха за съвместно интегрирането на ракета Mistral 3 на френските и испанските ударни хеликоптери Tiger MkIII и ракетата MHT във френските Tiger MkIII. MHT се разработва от MDBA за бъдещата тактическа ракета „въздух-земя” на френската армия. Ракетата има обхват до 10 км в зависимост от работните условия (до 15 км от дрон), а нейната високоефективна бойна глава може да порази голямо разнообразие от цели – от съвременни танкове до усилена наземна инфраструктура. MHT може да се използва денем или нощем, включително в режим отвъд зоната на пряка видимост (BLOS). Екипажът на Tiger MkIII може да избере точката на удара на ракетата или да избере нова цел по време на полет, което прави оръжието подходящо за скоротечни ситуации на бойно поле. С 20% по-малко тегло от другите ракети в своята категория MHT осигурява значително спестяване на тегло за Tiger MkIII, което му позволява да носи до 12 ракети в бойна конфигурация.

Mistral 3 е изключително надеждна ракета за ПВО, тип „стреляй и забрави”, с обсег на действие до 6,5 км. Mistral може да поразява цели с ниска термична характеристика, като безпилотни летателни апарати, ракети с турбореактивни двигатели и бързи плавателни съдове на голямо разстояние, в допълнение към обичайните цели като бойни самолети и вертолети.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани