Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

АНА-МПА: Центърът за изследвания и технологии в Гърция разработва усъвършенствана анти-дрон система

[post-views]
ЕС насочва 175 млн. евро за военни разработки и очаква привличането на частен капитал

Първата гръцка анти-дрон система се разработва от Центъра за изследвания и технологии (CERTH), съобщи днес заместник-министърът на развитието и инвестициите Христос Димас пред агенция АНА-МПА. Това съобщи гръцката агенция специално за БТА.

Екипът е готов да премине към етапа на финалните тестове в реални условия, като в същото време CERTH води преговори с частни компании за евентуалната  търговска експлоатация, отбеляза той.

През последните няколко дни Институтът за информационни технологии (ITI) на CERTH – в рамките на програмата Advanced hoListic Adverse Drone Detection, Identification Neutralization (ALLADIN) на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз – участва в планирането, разработването и оценката на анти-дрон системата.

Това представлява цялостно решение на нарастващия проблем със заплахата от безпилотни летателни апарати, като се основава на най-съвременна система и се усъвършенства с проучвания на различни технологии и функции за откриване и неутрализиране.

В този контекст на научни изследвания и разработки в системата са интегрирани сензори от различни видове, за да бъде реализирана първата интегрирана платформа с изцяло гръцки дизайн за откриване, идентифициране, локализиране и неутрализиране на потенциално враждебни дронове.

Искаме да се възползваме от талантливите гръцки учени, за да се справим с предизвикателствата на нашето време, като например предизвикателствата за националната отбрана и сигурност, заяви Димас.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани