Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС: За ВМС войната в Украйна е напълно осезаема и видима

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС: За ВМС войната в Украйна е напълно осезаема и видима

Досега ВМС са действали по над 30 сигнала за дрейфащи мини в морето, взривихме една

–  Г-н контраадмирал, как премина учението „Бриз 2022” на фона на войната в Украйна?

–  „Бриз” е ежегодно учение на Българските Военноморски сили (ВМС) с международно участие. Провежда се по изцяло фиктивен сценарий и не е насочено срещу нито една държава от региона. На базата на планирането и провеждането на морска операция за сигурност се цели повишаване на оперативната съвместимост между участниците. Войната в Украйна ни изправи пред различни изпитания. По отношение на „Бриз 2022” те започнаха още в процеса на планирането му. Войната ограничи присъствието на чуждестранни кораби в Черно море и това доведе до непрекъсната промяна в състава на участващите сили. На море в учението участваха 21 кораба от ВМС на България и три кораба от ВМС на Румъния, а в епизодите, свързани с оказване на помощ на граждански кораби, се включиха и плавателни средства от РД „Гранична полиция” – Бургас, и от други правителствени и неправителствени организации. Освен силите и средствата от ВМС в учението участваха 2 самолета от ВВС, 3 самолета от морската патрулна авиация от САЩ, Франция и Турция, личен състав и техника от Сухопътните войски, Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и др. В щабовете работиха офицери от 11 съюзни държави. Общо в учението през тази година участваха над 1500 човека. Всичко това ни позволи да изпълним задачите на учението, така както бяха планирани. Учението има важна роля не само във военен аспект, но и за изграждане на добро взаимодействие между ВМС и различни граждански организации. То включва междуведомствено сътрудничество с правителствени и неправителствени организации, като през тази година имаме участие от 4 министерства, 21 различни организации с над 120 участници. Един от големите ни партньори – Европейската агенция за морска безопасност, с която отработваме съвместна борба с нефтени разливи, за съжаление, се отказа от участие с кораби поради минната опасност от дрейфащи мини в западната част на Черно море. Заради минната опасност препланирахме изцяло епизодите на море, които се провеждат само през светлата част на денонощието, за да намалим максимално риска от инциденти. По време на учението продължи обследването на морските пространства за плаващи мини, за да сме сигурни, че фарватерите и системата за разделно движение на корабите в българските води са чисти и безопасни за корабоплаване. По време на учението също имахме сигнали за плаващи мини, но за щастие бяха различни от минни обекти.

–  Има ли масово мини в Черно море?

–  Морски минни заграждения са поставени за защита на украинските брегове от десантните сили на Русия. Това са малки котвени мини за борба с десантни кораби. Досега са унищожени 5 мини, като една от тях унищожихме ние на 30 юни 2022 г. До този момент сме работили по над 30 сигнала, подавани както от търговски кораби, така и от морските оперативни центрове на ВМС на Румъния и Турция и от морската патрулна авиация. Унищожената от нас мина се беше откъснала от котвата, най-вероятно поради бурно време. Тези мини не са направени да плуват свободно, а стоят на котва на мястото, на което са поставени. Понякога заради бурното море или други причини котвеното въже се къса и мината започва да дрейфва в морето. Ако трябва да отговоря конкретно на въпроса Ви – няма масово плаващи мини в Черно море, но както обясних, не е изключено да се появят отделни мини.

–  Как оценявате изпълнението на задачите по време на „Бриз 2022”?

–  Всички задачи се изпълняват така, както са планирани, при отлично взаимодействие на всички нива на управление. Имаме участници от 11 държави, всички останали освен Румъния участват с щабни офицери, морска патрулна авиация от САЩ, Франция, Турция, имаме специализиран тим за работа в плитководни райони с подводни автономни апарати от Белгия. Взаимодействието между военните и гражданските организации е на много добро ниво. Въпреки сложната обстановка изпълняваме всички планирани задачи.

–  Какво се случи за първи път в рамките на учението?

–  За първи път действията се провеждаха в двете военноморски бази. Във Военноморска база (ВМБ) – Бургас, бяха разположени основните сили, участващи в учението, а във ВМБ – Варна, бяха развърнати групи от водолази – взривчици и специалисти по борба с мини и подводни взривове от ВМС на България и от ВМС на САЩ. Те отработиха различни техники и процедури за унищожаване на плаващи мини и подводни обекти. За първи път имахме и по-мащабни действия на сили за специални операции. Във връзка с подготовката за сертификация на морската тактическа група за специални операции на Военноморските ни сили формирахме съвместна тактическа група, която включваше личен състав и техника от дивизиона за морски специални операции на ВМС, взвод от СКСО и група от специалните сили на ВМС на САЩ. Те съвместно планираха и отработваха различни задачи, поставени от командира на оперативните сили в различните епизоди от учението. Един от епизодите беше „Контрол на корабоплаването”, като симулирахме кораб, който отказва проверка, след което се активира тактическата група за специални операции за извършване на бординг операция при противодействие на екипажа. Отработи се и епизод със специално разузнаване и директни действия срещу терористични клетки, разположени на брега.

–  Как върви строителството на новите два кораба за ВМС?

–  Строителството върви изпреварващо на планираните графици. Заложихме кила на първия кораб на 17 юни 2022 г., а не в средата на лятото, както е по график. Взаимоотношенията с фирмите изпълнители са на отлично ниво. Имаме наше работно място в МТГ „Делфин”, където офицери от ВМС ходят периодично, за да следят всеки етап от строителството. С нарастването на обема от дейности и степента на завършеност на корабите ще е необходимо и по-голямо присъствие от наша страна. Сега сме в процес на договаряне на въоръжението за корабите с производителите.

–  Във връзка с войната в Украйна и засиленото използване на БЛА правите ли някакви анализи за нов тип въоръжение, което да се бори с подобен тип заплахи за нашите кораби?

–  Оценката на военните действия ще продължи доста дълго време. Ние анализираме новите тактики и процедури, които се прилагат и от двете страни. Минното оръжие ще продължи да бъде една от основните заплахи по море. Колкото и да е просто и елементарно като оръжие, то не трябва да се изключва от въоръжение и на него трябва да се обръща достатъчно внимание. Това води след себе си и до развитието на противоминните сили, които трябва да са в състояние да се справят с този вид заплаха. Безпилотните летателни апарати навлизат все по-масово – и на сушата, и в морето. Все още има какво да се анализира в това отношение.

–  Какъв беше смисълът от трансформацията във Военноморските бази Варна и Бургас и изпълниха ли се очакванията?

–  В резултат на извършения преглед във ВМС се извърши трансформация на системата за логистично осигуряване. Двата пункта за базиране бяха извадени от подчинение на „Флотилия бойни и спомагателни кораби” и се обособиха във военноморски бази със съответните ремонтни работилници и складове на пряко подчинение на Командването на ВМС. Целта е да се освободи Командването на Флотилията от задълженията по ежедневната работа и администрирането на огромен брой логистични задачи и да се фокусира върху подготовката и оперативното използване на корабите. Това ще даде възможност на Щаба на Флотилията да се съсредоточи върху същинската си роля да готви корабните екипажи и да управлява корабите при поставените им задачи. На двете военноморски бази се дава възможност да консолидират логистичната поддръжка в северния и южния район, за да се осигуряват по-добре корабите. Това, от друга страна, дава възможност да се разделят по-ясно функциите на формированията. От времето на трансформацията досега мога да подчертая, че тя е успешна. Така командирът на едно съединение на море трябва да мисли повече как да води бойните действия, а не да мисли кой откъде и кога ще му закара провизиите, боеприпасите или горивото. Затова военноморските бази имат повече. 

– Как се справят ВМС в променената обстановка на сигурност в Черно море?

–  От началото на войната в Украйна ВМС изпълняват редица мероприятия, което изключително много натовари нашите сили и средства. Усилена беше подготовката, системата за наблюдение, кораби и вертолети непрекъснато обследват морето за дрейфащи мини, за да сме сигурни, че търговското корабоплаване не е подложено на опасност. Всичко това поставя силите на ВМС под високо напрежение. Това води до изразходване и на ресурсите на нашата техника и огромно натоварване за хората. Ние сме в непосредствена близост до конфликта и за нас войната е напълно осезаема, защото мините са покрай нас, а корабите на воюващите са понякога в обсега на видимост, така че ние трябва да се съобразяваме с всичко това

Най-ново

Единична публикация

Избрани