Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С дъжд и слънце Боровец посрещна световния джаз

[post-views]
С дъжд и слънце Боровец посрещна световния джаз

Президентът Радев цитира Чърчил: Ако нямаме култура, за какво воюваме?

„Това е най-свободната музика. Не само за сърцето, но и за ума. Джазът заличава границите между хората и създава атмосфера на разбирателство и толерантност. Подкрепяме куража и усилията на г-жа Татяна Илиева и нейната прекрасна дъщеря да продължат каузата на д-р Илиев, за да може този фестивал да увлича още повече хора, да утвърждава България на световната културна сцен – каза президентът Румен Радев на откриването на международния джазфестивал „Д-р Емил Илиев в Боровец. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На въпрос на в. „Българска армия, какъв е конкретният мотив да е тук, президентът напомни: „Знаете какво е казал Чърчил по време на Втората световна война, когато е трябвало да се съкращават държавните финанси и някой предложил първо да се съкратят тези на културата: Ако нямаме култура, за какво воюваме?…

Д-р Татяна Илиева, директор на форума, заяви, че фестивалът намери своето ново място: „Преди 25 години съпругът ми д-р Емил Илиев създаде най-големия джазфорум у нас. Нашето решение като негови наследници е фестивалът да бъде изпълнен с нови съдържание и смисъл. Морално оправдано е той да носи името на своя създател. Мисията на д-р Илиев в Банско приключи успешно. След поканата на кмета на община Самоков, джазфестивалът има нов дом.

Награди на името на д-р Емил Илиев

В това издание на фестивала Иван Стоянов, Веселин Веселинов–Еко и Цветан Недялков бяха журито, което отличи изпълнителите в 3 категории: за групови, за иновативни изпълнения и за международно участие.

За дългогодишен принос за развитието на фестивала бе отличен бигбенд „Благоевград”, който заедно с Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева свири суинг, фънк, поп, джазстандарти и латинопарчета.

За „Иновативни изпълнения” наградата получи Смиляна Лозанова от MYX’D. „Това е ново начало във фестивала „Класика в джаза или джаз в класиката”, каза д-р Таня Илиева при връчването: „Те са блестящи музиканти.”

За участие на млад изпълнител приз получи и вокалът на формацията „Новините в джаза” Лъчезар Кацарски. А за дългогодишен принос в развитието на етно-джазмузиката – формация Монтуно–БГ с ръководител Красимир Желязков, която е в челните места в най-голямата джазелектронна платформа в света.

Специалната награда за международно участие бе за Юнгсу Чой Тайни оркестър от Южна Корея. Музикантите, започнали като експериментален бенд, сега изпълняват класически джаз, а за тях се пише музика. В последните години бързо катерят по всички световни джазкласации и са предпочитани на много световни сцени.

А наградата „Прокултура” за принос в областта на достъпа на младите хора до култура ще получи посмъртно д-р Емил Илиев, основател на международния джазфестивал в Банско. Любопитно е, че фестивалът запазва своята демократичност и достъпът до сцените му продължава да е свободен.

Розалия де Соуза: прегърнете ме и аз ще ви прегърна

Бразилската боса-нова певица Розалия де Соуза представи последния си албум Inspirada („Обикновено”), вдъхновен от любовна история. „Човек трябва да обича, да си живее живота, любовта е най-съществената част от него – за това разказвам в албума”. Преди да се качи на сцената в Боровец, Де Соуза изнесе концерти в София и Пловдив. Тя идва в София за първи път преди 12 години за частно събитие. Смята, че и името на бившия президент на страната й, Дилма Русеф, с български корени, събужда интереса към бразилската музика. Посланието на Розалия към публиката е: Прегърнете ме, приемете ме, аз ще ви прегърна също. Локдаунът й припомня, че простите неща в живота са най-важни и трябва да ни вдъхновяват. Тя цени смесването на културите като бразилка, която живее в Италия. Влюбена е в „Мистерията на българските гласове” и казва, че стилът им на пеене с наслагването на гласове е невероятен. И нарича певиците ни вълшебници.

Експерименти: класика в джаза и джаз в класиката

В България липсва активно представяне на съвременна класическа музика, казва цигуларката Смиляна Лозанова. „Идеята ни е да споделим класиката чрез съвременен прочит за публика, която по една или друга причина не би влязла в концертната зала. Дали е създадена преди 200 години, или днес, класическата музика влияе на човек по начин, който той не е очаквал”. В ансамбъл MYX’D свирят още Юлиян Стоянов (цигулка), Димитър Московски (кларинет), Кристиян Чернев (виолончело) и Мирослав Георгиев (пиано).

MYX’D провокира симбиоза между изкуствата, съчетава стилове и жанрове, търси усещания, които са най-близо до преживяванията на съвременния човек. Музикантите правят образователни концерти за деца и възрастни на неочаквани места и с изобретателност в репертоара си. Квартетът особено цени новаторството и експеримента. Артистичният им път обединява образователен и професионален опит от най-добрите американски и европейски училища и университети, както и престижни изпълнителски организации от Северна и Южна Америка до Европа и Южна Африка.

„Досега се е случвало да превръщаме джаза в класическа музика. Но сега трябваше да направим импровизация така, че да се запази красотата на класическите произведения”, казва Юлиян. А Мирослав допълва как в репертоара съчетават Бах, Оскар Питърсън, Бетовен, Едвард Григ и „завиват” към операта – Пучини, Чайковски, Равел с неговото залитане в джаза и завършват с класическия джазмен – Гершуин. „Във всеки от тях вкарваме нещо уникално – чрез смесване с други джазмени, чрез наши авторски идеи или експерименти с ритъм, хармония…”

Джулиан Марли: Песните ми са от небето

Синът на Боб Марли, Джулиан, представи последния си албум As I am от 17 песни. През пандемията дискът не стигна до публиката, сега й го припомняме, казва Марли. В концерта му на сцената в Боровец той включи и песни на баща си. Вече за втори път в България, Джулиан споделя възторга си и от публиката, която танцува и ръкопляска под дъжда, както и от красотата на курорта. Казва, че ако го поканят, ще открие с концерт и скисезона. Според музиканта, който свири на бас, барабани, китара и клавишни от дете и записва първото си демо на пет, хората по света са добри. Земята е нашият дом, казва той. Има 4 албума, а за Awake е номиниран за „Грами” за най-добър реге албум.

Майор Иван Добрев:

Идвам от морето. Интересът ми събудиха още популярните джазови импровизации на Гвардейския оркестър, направени от диригента му полк. Ради Радев. Тук е по-сложно, има инструментален джаз, но балканските ритми на Влатко Стефановски ни вдигнаха на крака, а концертът на Джулиан Марли накара хората да танцуват и без чадъри под дъжда.

Кадрови войник Иван Иванов:

Имам колекция от дискове с джаз. Обичам класиката – Франк Синатра, Армстронг, Дизи Гилеспи, Ела Фицджералд. Тук чух класически парчета и инструменталния джаз на бигбенда на БНР. Впечатлиха ме Розалия де Соуза и сръбската група с ромските мотиви. Но изпуснах Джулиан Марли…

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани