Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсантите-първокурсници на НВУ „Васил Левски” и резервисти положиха военна клетва в Шумен

[post-views]
Курсантите-първокурсници на НВУ „Васил Левски” и резервисти положиха военна клетва в Шумен

От днес започва изграждането ви като военни специалисти и най-вече като командири, се посочва в обръщението на министъра на отбраната Димитър Стоянов, прочетено от началника на политическия кабинет Владко Владов. Влагайте ум и сърце  във всичко, което правите, призова началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия, кааз в отговор курсант Ганчовска.

154 курсанти първокурсници и 105 резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“ положиха военна клетва. За първи път в историята на Военния университет Шумен стана център на тържествения ритуал, съобщават от учебното заведение.

Началникът на политическия кабинет на МО Владко Владов, кметът на Община Шумен Любомир Христов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, областният управител на област Велико Търново Георги Гугучков, командири на военни формирования и приятели на Военния университет, родители и близки на военнослужещите присъстваха на церемонията. Сред официалните гости беше и Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

„Скъпи курсанти, днес вие ще изречете „Заклех се!“ и тези думи завинаги ще ви свържат с Българската армия – един от символите и гарантите на държавността. След този ден, онази червена линия, която ни свързва с всички славни битки, с проявените от българските воини храброст и кураж по бойните полета, вече ще минава и през вашите сърца. Избрали сте да бъдете офицери и пътят, по който ще вървите, няма да е лек. Влагайте ум и сърце  във всичко, което правите. Така ще бъдете достойни възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски“. Университет, с вековна история и традиции, университет, който носи името на една икона в българската история – Васил Левски. Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред поредната трудност, обърнете съм към Апостола на свободата, прочетете думите му, вземете вдъхновение и вяра, но не предавайте нито себе си, нито него!“, каза в тържественото си слово началникът на НВУ бриг.-генерал Иван Маламов.

След това се обърна към резервистите: „Уважаеми резервисти, вие също сте направили избор, достоен за уважение. Службата, която сте избрали, е възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината. Събитията, на които сме свидетели, доказват колко важна е военната подготовка. Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“.

Бригаден генерал Маламов благодари на родителите за доверието, което са гласували на Националния военен университет и за подкрепата, която указват на децата си. „При всяка следваща среща вие ще ги виждате по-смели и по-самостоятелни, пораснали, възмъжали, сигурни в себе си. Гордейте се със синовете и дъщерите си, защото от този ден те ще бранят честта на нашата родина – България! Това е избор, достоен за уважение!, каза още бриг.генерал Маламов.

От името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, пред заклелите се вече курсанти и резервисти, застана и началникът на политическия кабинет Владко Владов. „Скъпи курсанти и резервисти, от името на ръководството на Министерството на отбраната и от свое име ви поздравявам с положената клетва и приветствам решението ви да станете част от Въоръжените сили на Република България. Вярвам, че в редовете на Въоръжените сили ще откриете своето призвание и своя армейски път. От днес започва изграждането ви като военни специалисти и най-вече като командири. В съвременната сложна военностратегическа среда очакванията към вас ще стават все по-големи, а нивото на подготовка е от изключително значение за израстването ви като офицери и бойци, способни да вземат бързи и правилни решения в изключително сложна обстановка. Решения, от които ще зависи изпълнението на поставяните цели и задачи, но и съдбите на вашите подчинени“, каза г-н Владов.

От името на родителите, обръщение към курсантите и резервистите направи Ренета Лозанова, майка на първокурсник в НВУ. След това от името на всички заклели се вече курсанти и резервисти говори и курсант Ганчовска, която каза: „Днес е паметен ден за нас. На този ден ние се заклехме пред нашите деди, напоили земята с кръвта си, пред нашите родители, пред целия български народ. Не е леко да бъдеш негов защитник. Изисква се много смелост, себеотрицание и желязна воля. Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия.

Уважаеми командири и преподаватели, бъдете пример за нас, показвайте ни нашите грешки и слабости, помагайте ни в трудностите. Уважаеми родители, бъдете горди с нас – ние ще служим вярно и всеотдайно на българския народ.“

Курсантите-първокурсници на НВУ „Васил Левски” и резервисти положиха военна клетва в Шумен

15 са военните специалности, по които се обучават курсантите в двата факултета на НВУ – „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“. Във Велико Търново първокурсниците тази година са 77, толкова са и в Шумен. Всички те след пет години ще придобият две бакалавърски степени – по военната и по гражданска специалност.

105 са резервистите, 78 от тях се подготвят във Велико Търново, 27 – в Шумен. Обучението им продължава шест месеца.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва завърши с показ на въоръжение и бойна техника на Строевия плац във факултета в Шумен.

Източник: Otbrana.com       

Най-ново

Единична публикация

Избрани