Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Египет започна 27-та среща за климата, президентът Румен Радев води българската делегация

[post-views]
В Египет започна 27-та среща за климата, президентът Румен Радев води българската делегация

В египетския курорт Шарм ел-Шейх започна 27-ата конференция на ООН за изменение на климата. Българската делегация на форума води президентът Румен Радев. Той ще участва в Срещата на върха и ще говори пред държавните и правителствените ръководители на 8 ноември.

Горските пожари, сушата, покачването на морското равнище и наводненията стават все по-опустошителни. Това сочи последният доклад на ООН и показва, че периодът от 2015 до 2022 г. е най-горещият в историята на планетата.

На форума в Шарм ел-Шейх ще участват повече от 40 хиляди делегати, които ще обсъдят наболелите проблеми на фона на редица кризи, пред които е изправен светът – от войната в Украйна, през високата инфлация, до продоволствения и енергиен колапс.

Още миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Земята върви към необратим климатичен хаос и призова страните да се върнат към намаляването на емисиите на парникови газове и да помогнат на по-бедните народи да се справят с ефектите от глобалното затопляне.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН:

„Както ясно показа Световната метеорологична организация, промяната се случва с катастрофална скорост, унищожавайки животи и средства за препитание на всички континенти. Трябва да отговорим на призива за помощ на планетат с действия, амбициозни и надеждни действия за справяне с климатичните промени. КОП-27 е мястото, и сега е моментът.“

Във форума на най-високо ниво ще участват 120 държавни и правителствени ръководители. Всеки от тях ще направи 5-минутно изказва за очакваните резултати от срещата. За развиващите се страни намаляването на парниковите газове и по-бързия преход към възобновяеми източници на енергия е от ключово значение.

Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява, заяви президентът Румен Радев, който води българската делегация на форума.

В лицето на кризата трябва да помислим за обединяване на усилията и инвестиране в нови технологии, допълни държавният глава и подчерта, че така ще извлечем максимална печалба от ограничените ресурси, с които разполагаме.

Най-ново

Единична публикация

Избрани