Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови каски и бронежилетки за 100% от пехотата догодина

[post-views]
Нови каски и бронежилетки за 100% от пехотата догодина

Нови каски и бронежилетки за 100% от пехотата догодина

Докъм април–май следващата година 100% от личния състав на СВ ще бъдат оборудвани с каски и бронежилетки, които са по наш проект. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов след посветения на празника на СВ турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за журналисти и военни аташета на полигон „Сливница”. По думите му новите каски и бронежилетки са българско производство, а общо за обновяване на индивидуалната екипировка в пехотата са изразходвани около 4 млн. лв.

Вече сме доста напред и в процеса на модернизиране на автомат „Калашников”, допълни генерал-майор Попов. „Сигурно ще започнем работа по подмяна на пистолет „Макаров”. Но това е една доста дълга задача. Все още сме в началото на идейния проект”, каза още той. И уточни, че новият пистолет ще е калибър 9х19 с 12 до 16 патрона в пълнителя. „В момента изясняваме какво точно искаме. Причината е, че „Макаров” е безкрайно стар, категорично не е ефективен. За времето си е бил добър пистолет, но вече не е”, коментира генерал-майор Попов.

Нови каски и бронежилетки за 100% от пехотата догодина

На въпрос, свързан с основния модернизационен проект на СВ – за бойните машини на пехотата, той посочи, че е изпратено искане за информация до 10 фирми производители. „Очакваме към средата на декември да имаме техните отговори, които ще бъдат анализирани и след това ще се вземе решение до кого ще бъде изпратено искане за оферти. До момента нещата вървят доста добре. Променихме леко подхода, който ще ни позволи да ускорим процеса. Свихме сроковете за изготвяне на отговори до минимално приемливото”, обясни командирът на СВ. Основната идея е да получим машини, които са в масово, серийно производство и в момента, за да не се налага да се правят доработки специално за нас, каза генерал-майор Попов. В отговор на репортерски въпрос той заяви, че в момента повече от 200 военнослужещи от СВ участват в логистичното осигуряване и съвместните патрули с Гранична полиция на браздата с Турция.

В турнира по стрелба за журналисти първо място завоюва Иван Иванов – фотограф от Командването за логистична поддръжка, чиито снимки ползваме и във в. „Българска армия”. На второ място се класира Христо Анастасов от списание „Клуб Оръжие”, а на трето – колегата от Военния телевизионен канал Юлиян Лазаров. В турнира за военни аташета, акредитирани у нас, с най-точен мерник беше турският подполковник Мурад Паяс, следван от украинските полковници Дмитро Лукашук и Олександър Бадзюк.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани