Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушното превъзходство на бъдещето

[post-views]
Въздушното превъзходство на бъдещето
Показват все още изтребителите на бъдещето само като макети

САЩ, Австралия, Япония и Великобритания обсъждат сътрудничество в областта на технологиите за превъзходство във въздуха от следващо поколение. Такава е стратегията, заложена в програмата „Въздушно господство от следващо поколение“ на Съединените американски щати. Това е програма за създаване на изтребител от шесто поколение. За разлика от програмата F-35, в която участваха представители на САЩ и на партньорски държави, по новата програма изтребителят ще бъде разработван само от САЩ, като най-ключовите технологии ще бъдат пазени в дълбока тайна. От ВВС на САЩ обаче намекват, че някои технологии биха могли в бъдеще да се разработват съвместно със съюзници от гледна точка на свързаността в тактическата авиация и най-вече дроновете, които ще работят заедно с изтребителя от следващо поколение. Това може да се допусне и за някои системи вътре в самия изтребител, що се отнася до специални съвместни мисии.

В програмата „Въздушно господство от следващо поколение“ – Next Generation Air Dominance (NGAD) може да има някои международни партньорства, свързани с NGAD, отбелязва секретарят на ВВС Франк Кендъл. Това международно сътрудничество ще бъде силно ограничено до най-близките съюзници и партньори на САЩ. Въпреки това се оформят теми за някои бъдещи дискусии, особено що се отнася до безпилотните бойни самолети, които да работят съвместно с пилотираните. Това явно предизвиква голям интерес. Такъв интерес вече са проявили Австралия, Япония и Великобритания. Бъдещият самолет от шесто поколение на САЩ ще бъде част от „семейството системи“ на NGAD, което ще включва асортимент от различни дронове и оръжейни системи за мисии от следващо поколение.
Кендъл казва, че възможности за сътрудничество със съюзниците има, тъй като американците ще работят по NGAD, Великобритания ще работи по своя проект „Темпест“, който се реализира от компанията „БАЕ Системс“. „Темпест“ също е програма за създаване на изтребител от шесто поколение, който ще бъде част от „семейство системи“, подобни на NGAD.
Бъдещото сътрудничество между съюзниците може да се окаже многовекторно, защото миналата година Великобритания и Япония подписаха споразумение за съвместно разработване на стенд за изпитание на двигателите на „Темпест“, както и на двигателите на японския проект за изтребител шесто поколение, известен като F-X. САЩ може да не влязат в това сътрудничеството, защото те държат да разработят собствен двигател. А британците силно се интересуват и разработват бойни дронове, които в бъдеще да работят съвместно с „Темпест“.
Междувременно Австралия инвестира в собствен дрон MQ-28 Ghost Bat, който беше разработен съвместно с „Боинг“. Австралийците вече тестват прототипи на MQ-28, а Кендъл отбеляза, че това предизвиква интерес от страна на ВВС на САЩ.
От друга страна, Япония и Обединеното кралство разработват пакет от сензорни технологии за въздушни битки, който може да представлява интерес за Съединените щати. Британската компания „Леонардо“ и японската „Мицубиши Електрик“ в средата на годината се споразумяха за концепцията на сензорната система. Системата се нарича „Ягуар“ и трябва да увеличи способностите на бъдещите изтребители от шесто поколение да извършват търсене на далечни разстояния и на големи площи. От Министерството на отбраната на Обединеното кралство заявяват, че „Ягуар“ е универсална технология за радиочестотни сензори, която може да открива бъдещи заплахи по суша, въздух и море, бързо и точно да локализира целите, както и да неутрализира противниковите средства за наблюдение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани