Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната техника на пехотата „оживява“

[post-views]
Военната техника на пехотата „оживява“

Подзагл  командирът на химическия батальон в Мусачево майор Илиян Кръстев е майстор на макетите.

Веднъж попитали Сократ: Учителю, как можем да познаем истинския, стойностния човек? Тогава Мъдрецът отговорил: Вижте как се труди и какво прави през свободното си време. Свободното време – то е лично, то е наша собственост, то е територия, над която никой няма права освен този, на когото принадлежи. Всеки от нас сам за себе си е негов господар. И всеки решава как да го оползотвори. Едни го пропиляват или просто мързелуват, други, нека си признаем, го пропиват. А трети го използват, за да се усъвършенстват духовно, дори да обогатят и допълнят познанията си в чисто професионален план. Именно този път е избрал командирът на батальона за ЯХБЗ и Е в Мусачево майор Илиян Кръстев.

От 15 години той се занимава с моделизъм. Това е неговата формула за пълноценно осмисляне на свободното му време. Хоби, на което той посвещава талант, усилия и много търпение. Именно търпение, защото без него е невъзможно моделите, които твори, да изглеждат като истински. А моделизмът му е строго профилиран – възпроизвежда само военни машини и техника. Предимно на Сухопътните войски. „Преди отделях повече време за моето хоби. След като станах командир и нараснаха отговорностите, разбираемо е, че сега свободното време вече е дефицит. Работя предимно в събота или неделя, или когато съм в почивка, основно вкъщи, тук във формированието е по-трудно“, разказва майор Кръстев.

Колекцията му наброява близо 50 макета, само на военни машини. Но сред тази военна кохорта блести и един негов граждански уникат – макет на „Титаник“. Майор Илиян Кръстев пояснява, че няма близки или роднини, от които да е наследил страстта към подобно хоби. Сам се е насочил към него и твърди, че заниманията с моделизъм действат разтоварващо на психиката. Като мехлем са срещу умората след напрегната трудова седмица. Негови познати смятат, че това било пипкава работа, защото един макет има десетки детайли, които се сглобяват, лепят, след това боядисват, за да изглеждат като истински.

Между другото, това хоби изисква и човек да жертва лични финанси. Не е евтино занимание. Макетите се купуват от специализирани магазини. Освен това трябват и специални четки, лепила и бои. Майорът показва макет на ЗиЛ-131, който е от 400 части. Цената му е 100 лв., включително с боите и лепилата. А с тези пари човек ще се прехранва и живее цяла седмица. Майор Кръстев обяснява и тънкостите на занаята. Върху един макет, среден размер, за да го сглоби, са му нужни 2–3 седмици, а понякога и повече. В същото време малките части от композицията се боядисват на момента, а големите – накрая. Освен това към всеки макет има инструкция за сглобяване със схема и последователност на действията, както и различни варианти за боядисване  и украсяване, за да изглежда „оживялата“ машина реалистична и истинска.

„Някои смятат, че съм непораснало дете, но не е така. Това е мое разбиране как да си осмислям свободното време в живота. И смятам, че съм избрал правилния път. Говорил съм с хора, професионалисти в бранша. Влагат големи пари в своето хоби. За тях това също е начин на живот. Те участват в състезания по моделизъм. Аз засега не съм мислил по този въпрос.“ – признава майор Кръстев. Командирът на химическия батальон има син – Румен, вече е почти на 8 години. Когато е бил по-малък, се е увличал… да ги чупи, по думите на таткото. „Мислеше, че са за каране, затова се принудих да ги пренеса тук, в канцеларията.“ – пояснява майорът. И добавя замечтано, че е възможно, като поотрасне още, Румен да започне да сглобява макети, ако е наследил от него сръчността, увлечението и желанието да се се занимава с моделизъм. Затова още отсега, когато отива да  купува макети, винаги го взима със себе си.

Един от сложните макети, който е правил, е на танк „Тигър“ от Втората световна война. Сглобявал е още – вертолети и самолети, но добавя, че не са му на сърце. Все пак служа в Сухопътни войски и затова се насочих към техниката на пехотата“, заключава майор Илиян Кръстев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани