Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спускат на вода „Призрачна акула“

[post-views]
Спускат на вода „Призрачна акула“

Наскоро създадената австралийска отбранителна компания „Андурил Индъстрис“ представи първия прототип на безпилотния подводен апарат  Ghost Shark  – „Призрачна акула“. Компанията предостави безпилотната подводница три месеца по-рано от предвидения срок. Подводницата е модулна и многофункционална. Ако се наложи, може да бъде и смъртоносна, отбелязва контраадмирал Питър Куин от Кралските австралийски военноморски сили.

Кралските австралийски военноморски сили ще получат три такива подводници по договор на стойност $140 млн. Новият безпилотен подводен апарат получи и името Ghost Shark („Призрачна акула”) в знак на уважение към разработения от „Боинг Австралия“ безпилотен самолет  Ghost Bat („Призрачен прилеп”). Безпилотната подводница е стелт и може да носи и бойни глави. Има способности да работи в целия Индийско-Тихоокеански район. Разполага със сензори, осигуряващи много широк спектър на наблюдение на обекти в океана. Куин намеква, че със способностите си „Призрачна акула“ напълно оправдава името си и потенциалните противници трябва да го имат предвид. В същото време той посочва, че те няма да узнаят пълните й способности и технологиите, с които те се осигуряват. В публично изявление контраадмиралът съобщава само, че показаният прототип може автономно да провежда мисии в океана в продължение на 10 дни на дълбочина до 6000 м.

Една от ключовите разлики между пилотираните подводници и „Призрачна акула“ е, че тя може да бъде напълнена с оръжия, защото при нея не се налага да се осигуряват пространство и условия за екипаж. Забележителното в изпълнението на програмата за създаването на Ghost Shark е, че само за 160 дни Министерството на отбраната успешно успява да финализира до най-малките подробности договора за разработването на подводницата с Австралийската група за наука и технологии в отбраната. Това означава, че работата е свършена по нов начин, който дава нови организационни перспективи за бъдещето.

Изтъкнати военни и цивилни специалисти, ангажирани и участващи в програмата Ghost Shark подчертават, че тепърва подводницата ще премине през много тестове, докато се стигне до пълно развръщане на нейните способности. В нея има заложен и изкуствен интелект, чийто спектър от възможности тепърва ще се изяснява, както и способностите на подводницата да се интегрира с други бойни пилотирани или непилотирани системи в океана. В крайна сметка обаче е ясно, че „Призрачна акула“ има голям потенциал, който й осигурява продължително и невидимо присъствие в океана за наблюдение и разузнаване, както и възможност да носи кинетични и некинетични оръжия на борда си, които засега остават дълбока тайна.

САЩ изстреляха успешно хиперзвукова ракета

Хиперзвуковата ракета AGM-183A ARRW беше успешно тествана в САЩ на 9 декември 2022 г., съобщава американското военно издание „Звезди и нашивки“.  ARRW означава въздушно изстреляно оръжие за бързо реагиране. Проектът AGM-183A ARRW е един от най-важните отбранителни проекти на Съединените щати. Тази система се състои от въздушно преносима ракета носител (бустерна) с твърдо гориво, оборудвана с хиперзвуков апарат с ракетен двигател.

Известно е, че хиперзвуковите ракети се плъзгат между въздушните слоеве, а малкият им двигател увеличава скоростта на това плъзгане. На практика това са хиперзвукови бойни глави или ракети „въздух–земя“. От ВВС на САЩ казват, че ракетата може да порази цел на 1000 км за 10–12 мин. В проекта на  AGM-183A е заложена скорост от 24 000 км/ч, което означава Мах 20. Основен изпълнител на проекта е „Локхийд Мартин“ в партньорство с компании като „Рейтеон“ и „Динетикс“.

Тестът се проведе край бреговете на Калифорния, като ракетата AGM-183A ARRW  беше прикачена към стратегическия бомбардировач B-52H Stratofortress („Стратокрепост”), който я издигна и изстреля от височина 15 000 м. При това успешно изстрелване е постигната скорост над Мах 5 според съобщенията. В бъдеще плановете са за оборудване с такива ракети не само на ВВС, но и на Сухопътните и Военноморските сили на САЩ.

Новата „Брадли“ е стелт и с футуристичен дизайн

Армията на САЩ обяви състезание за разработване на бойна машина на пехотата от ново поколение, която в бъдеще да замени легендарната „Брадли“. Състезанието се провежда между пет компании – четирите големи и с опит са „Америкън Рейнметал“, „БАЕ Системс“, „Дженерал Дайнамикс“ и „Ошкош“, както и малката, наскоро стартирала, „Пойнт Бланк Ентърпрайсис“, която досега е произвеждала бронежилетки.

Прототипите, които разработват компаниите, имат, общо взето, сходни характеристики, отнасящи се до теглото, двигателите и въоръжението, но оспорваната борба ще бъде в областта на цифровите „нематериални“ активи като изкуствен интелект, електроника, модулност и лесно надграждане на нови системи. „Рейнметал“ и „Ошкош“ стъпват на вече разработени прототипи на ново поколение бойни машини на пехотата, известни под наименованията „Линкс“ и „Редбек“. Разработването на прототипите се извършва чрез т. нар. цифрово инженерство. Следващата фаза е те да се превърнат в действащи бойни машини. Най-трудната част в състезанието е в средата на 2023 г., когато ще бъдат избрани три от петте компании, които ще продължат битката за договора.

В изискванията за физически характеристики се посочва, че машините трябва да бъдат верижни, да са по технология стелт и с хибридно-електрическо задвижване. Да се движат и да маневрират безшумно.

Що се отнася до въоръжението, кулата трябва да е безпилотна,  с оръдие калибър 50 мм и с възможност за монтиране на оръдие калибър 30 мм. Според изискванията за теглото новата „Брадли“ трябва „да отслабне“, т. е. да стане по-лека, но не по-малко безопасна за войниците в нея, дори повече. Стремежът е екипажът да се намали от трима на двама души и машината да побира шестима напълно екипирани и въоръжени бойци. Ново изискване е, че тя трябва да притежава и мощни сензори за наблюдение и разузнаване, включително и за разузнаване във въздуха. Състезанието трябва да приключи през 2026 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани