Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Украйна: Битката за Соледар продължава, Полша праща танкове на Киев

[post-views]
Конфликтът в Украйна: Битката за Соледар продължава, Полша праща танкове на Киев

Ожесточените боеве между силите на Украйна и Русия за град  Соледар продължават с пълна сила, независимо от твърденията на руската частна армия „Вагнер“, че има пълен контрол над града. Отвъд бойното поле, Москва отново смени командващия на военна си операция в Украйна, докато Полша и Латвия са готови да изпратят на Киев немски танкове „Леопард“. Така може да се обобщя последните събития около 11 месечния конфликт.

Информацията за случващото се в град Соледар остава противоречива. Собственикът на частната армия „Вагнер“ Евгени Пригожин продължава да твърди, че войниците му цитирам освобождават града, като през последната нощ са елиминирали 500 украински военнослужещи.

За Киев обаче боевете продължават. Подобна оценка дойде и от руското министерство на отбраната, което излезе с опровержение на твърденията на руския олигарх, че цялата операция е била изнесена от частната му армия „Вагнер“.

Превземането на малкото миньорско градче Соледар е от жизнено важно значение за силите Москва, които през последната половин година претърпяха няколко големи провали.

В опит да даде нов тласък на военните действия в сряда руското министерство на отбраната смени командването на „специалната военната си операция“ в Украйна, като назначи на поста началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов, която ще поеме командване от генерал Сергей Суровокин.

Последният се задържа на поста три месеца, като ще бъде запомнен, с масираните ракетен и въздушен обстрел срещу критичната и енергийна инфраструктура на Украйна, с което остави милиони украинци на тъмно и студено в началото на зимата. Това е втората смяна в руското оперативно командван от началото на войната. Междувременно Полша и Латвия обяви, че водят преговорите, за предоставянето на германски танкове „Леопард“. Това стана ясно по на срещата между полския президент Анджей Дуда и колегите му от Украйна и Литва- Володимир Зеленски и Гитанас Науседа в Лвов.

Според експерти изпращането на тежка военна техника значително ще подобри шансове на украинската армия срещу превъзхождащите я по численост и техника руски въоръжени сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани