Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството прие визия за енергетиката, която ще струва 46 млрд. евро

[post-views]
Правителството разреши наша бойна група да участва в операция на НАТО

Служебното правителство одобри стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор за следващите 30 години. Министърът на енергетиката трябва да представи документа в Народното събрание. По предварителни разчети за проектите, включени в новата енергийна стратегия, ще са необходими близо 46 милиарда евро.

Според визията България трябва да остане лидер в производството и износа на ток в региона, да постигане европейските цели за намаляване на вредните емисии и за повишаване на енергийната ефективност.. 

Сред основните приоритети в документа за развитието на електроенергийния сектор до 2053 година е и справедлив преход към декарбонизация на засегнатите региони, както и защитата от енергийна бедност.

Документът залага използването на местните ресурси от лигнитни въглища до 2030 година и постепенното им намаляване и спиране до 2038 година. Трябва да бъдат изградени и четири нови ядрени реактора, които да заместят мощностите, които ще бъдат изведени от експлоатация.

Очаква се два от ядрените блокове да бъдат разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, а другите два – на тази в Белене. Новата енергийна стратегия е насочена и към развитието на проекти от възобновяеми енергийни източници – както фотоволтаични и вятърни мощности, и водни електроцентрали. 

Ключов елемент в бъдещото развитие на сектора е производството на водород, което ще намали и замени зависимостта на България от внос на природен газ. Държавата ще разчита на бързото възобновяване на работата на ПАВЕЦ „Чаира“, както и осигуряването на ресурс за изграждане на подземна Помпено-акумулираща водноелектрическа централа.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани