Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашите МиГ-29 са осигурени с ракети до 2026 г.

[post-views]
Нашите  МиГ-29  са осигурени  с ракети до 2026 г.

Колкото и да е добър и надежден един изтребител, без боеприпаси представлява беззащитно гражданско въздухоплавателно средство. Това е факт. Както обичаше да се шегува мой приятел, бивш авиатор, без ракети и бомби бойният самолет е „гълъбчето на мира“. Ескадрилата за периодично обслужване и ремонт на авиационни ракети в авиобаза Граф Игнатиево, която командва майор Дилян Неделчев, е единствена у нас. Друга няма. „Техниката и цялото оборудване, с които разполагаме, както и самите ракети са доставени през осемдесетте години. След това не са дошли нито едно болтче и гайка“, разказва майорът. А апаратурата в ескадрилата е изключително сложна и много скъпа. Без нея не може да се провери ракетата. А без проверка не може да се подкачи на самолета. Изрично наблягам на този факт, за да е ясно какъв героизъм в мирно време творят всеки ден подчинените на майор Неделчев, за да поддържат в изправност безценната апаратура.

Майор Дилян Неделчев проверява ракетното въоръжение на бойния самолет, преди пилотът да излети, за да изпълни бойна задача

Всяка година дадена ракета трябва да мине през периодично обслужване, а без апаратура то не може да се извърши. Истина е, че понякога тя създава проблеми. Купена е през 1988 г. и струва милиони долари. И работи единствено и само благодарение на хората, които я експлоатират. За което заслужават медал, колкото и нескромно да звучи. От 2004 г. до ден днешен започва процес по удължаване на срока на служба на авиационните управляеми ракети (АУР), процес сложен и извършван без никаква помощ от други държави.

„Направихме стенд за проверка на двигателите на ракетите, който е най-опасната част от нея. Р-73 е управляема ракета, цената й е приблизително 500 000 лв. До 2026 г. сме осигурили с ракети нашите изтребители. Могат да служат до този срок, като всяка година минават през апаратурни проверки, а на всеки две години им се правят контролни и функционални изпитания. Двигателите ги проверяваме съвместно с НИТИ – Казанлък, те ни помогнаха да конструираме и направим въпросния стенд“, обяснява майор Неделчев.

Тук трябва да направим малко пояснение. В почти всички армии на НАТО за тези дейности се плаща, и то скъпо, защото се възлагат на частни външни фирми. Докато воините от ескадрилата в авиобазата го правят без пари съвместно с Института по отбрана на МО, като използват неговия научен потенциал. Майор Дилян Неделчев не крие, че техниката, с която разполагат – джипове, кранове, камиони, е от 80-те години на миналия век и експлоатацията им е въпрос на истинско мъжество от страна на личния състав на ескадрилата.

„Имали сме голямо количество боеприпаси. Навремето се е купувало много, не са жалени средства, и това ни спасява последните години. От това голямо количество ние селектираме годното и най-доброто. Твърдя с чиста съвест, че до момента изтребителите ни МиГ-29 са осигурени с ракети, бомби и патрони до 2026 г., тоест за почти четири години напред. След този срок на част от тях ресурсът може още да се удължи при необходимост. С гордост мога да споделя, че за последните 5 години в реални учебно-бойни стрелби са изстреляни повече от 80 АУР и в момента няма нито един пилот на дежурни машини, който да не е усетил чувството от пуска на бойната ракета“, заключава командирът на ескадрилата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани