Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметна плоча на герой от Балканската война

[post-views]
Откриха паметна плоча на герой от Балканската война

В с. Виден, Община Павел баня с тържествен ритуал, с участието на Военния духов оркестър и почетен караул от състава на самоходния артилерийски дивизион на 61 Стрямска механизирана бригада,  беше открита паметна плоча в памет на полковник Васил Х. Илиев, съобщават от формированието.

Полковник Хаджиилиев е родом от с. Виден, участвал в боевете при с. Юрушъ, по-късно в Обсадата на Одрин и при гр. Щип, служил в Стара Загора и награден за доблестна служба с „Народен орден за заслуги” четвърта степен от Негово Величество царя.

На тържествената церемония присъстваха: заместник-кметовете на Община Павел баня г-жа Йордана Енева и г-жа Милена Кавръкова, заместник-командирът на 61 механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов, доц. д-р Васил Хаджиилиев – Председател на Съюза на учените – Стара Загора, жители и гости на селото.

Слова в памет на полковник Васил Х. Илиев произнесоха неговият внук доц. д-р Васил Хаджиилиев и г-жа Йордана Енева, след което паметната плоча беше осветена от представител на Българската православна църква.  На колене присъстващите почетоха паметта на офицера – герой от войните на България.

В знак на признателност към живота и делото на полковник Хаджиилиев бяха поднесени цветя на новооткритата паметна плоча.

Откриха паметна плоча на герой от Балканската война

*

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев изпрати поздравителен адрес , в който се казва: „Уважаеми доцент Хаджиилиев, от името на ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и лично от свое име, ми позволете да Ви поздравя за Вашата не само родствена, но преди всичко патриотична и национална постъпка по повод инициирането, поставянето и откриването на паметна плоча на полковник Васил Х. Илиев, Вашия дядо.

Поклон пред този смел и юначен български офицер  сражавал се за България през воните водила страната ни в началото на 19 век. Сражавайки се в редиците на Шейновския полк е участвал в превземането на  височината Картал Тепе, както и в обсадата, щурма и превземането на Одрин, а на по-късен етап и в боевете със сърбите при гр. Щип. Продължил своята воинска служба към Род и Родина до съмрта си през 1934 година.

Поставянето върху фасадата на кметството на с. Виден и откриването на паметната плоча на полковник Васил х. Илиев е знак за преклонение, дълбоко уважение, институционално държавно признание към живота и делото на този велик българин, живял, борил се и дал всичко от себе си за Майка България.

Поклон, дълбок поклон пред участника във войните за Обединението на България, пред кавалера на Ордена за храброст, пред офицера и българския лъв – полковник Васил Х. Илиев.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани